Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щерьо Ножаров: “Брутна минимална работна заплата“ е легален термин от директивата на ЕС

| обновено на 21.12.22 в 13:55
Снимка: bia-bg.com

Депутатите от парламентарната Социална комисия оставиха на правителството да определи размера на минималната работна заплата за 2023 година. Те гласуваха на второ четене промени в приети на първо четене на 8 декември поправки в Кодекса на труда.
По предложение на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" те решиха в закона да се запише понятието "брутна минимална работна заплата", което означава, че в размера ѝ вече ще влиза и така нареченият "клас прослужено време". 

“Нека първо да разсеем някои съмнения и митове по отношение на термина “брутна минимална работна заплата“. Това е легалент термин от директивата за адекватните минимални работни заплати в ЕС, а от България се очаква да го приложи“, казва в ефира на “Нашият ден“ икономистът доц. Щерьо Ножаров.

“За мен беше много учудващо, когато се повдигнаха съмнения в комисията – какво се включва в брутната минимална заплата, как това трябва да се приложи, България като член на ЕС просто е длъжна да прилага директивата. И след като този термин е записан изрично в нея, въпросът дали трябва да се приложи не трябва да се поставя. 

Поне в останалите държави от ЕС брутната минимална работна заплата съдържа всички периодични плащания, не инцидентните, а всички периодични добавки към основната заплата“, казва още той в интервю за БНР.

“Друго важно нещо в този дебат е прието на първо четене – минималната работна заплата да се определя автоматично като 50% от средната, също противоречи на директивата, както и на конвенция 131 на Международната организация на труда.

Акцентът на директивата и на конвенцията е да насърчава социалния диалог. Т.е. Възнагражденията да бъдат определяни от социалните партньори – държава, синдикати и роботодатели, а една формула практически изключва и изтрива от законодателството социалния диалог, което е недопустимо“, казва още той и заявява:

“Само тези две неща са достатъчни, за да се каже, че трябва много внимателен дебат за това как да въведем директивата. Имаме две години да я транспонираме и приложим“.

“Минималните работни заплати в последните 10 години нарастват между 9 и 10%, а средната работна заплата тази година нарастна с 15%. В България доходите не са замразени. България е една от трите държави, чиито заплати нарастват с най-бърз темп в ЕС.

Има една голяма грешка в концепцията за увеличаване на доходите у нас, която последните парламенти заради популизъм и чести политически промени прилагат. Те смятат, че доходите трябва да се увеличават на база на бюджетен дефицит, т.е. на база натрупване на дългове. Във всяка държава по света доходите се увеличават на база реализиран икономически растеж“, акцентира още икономистът в интервю на Александър Райчев за “Нашият ден“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40

Безплатни консултации в кабинета по репродуктивно здраве на "Майчин дом"

В това издание на Lege Artis говорим за репродуктивното здраве. Доц. д-р Мария Юнакова , акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишна практика, запознава слушателите на предаването с кабинета за репродуктивно здраве на СБАЛАГ "Майчин дом", който отвори врати за безплатни консултации на пациенти с репродуктивни..

публикувано на 03.07.24 в 13:27

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Разговорът е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква – от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета Иванова..

обновено на 03.07.24 в 12:34

Физическата активност и дигиталното ежедневие

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г. На живо от конференцията в..

публикувано на 03.07.24 в 12:05

Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват?

Протест в цялата страна на собственици на аптеки  поради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите не са съгласни промяната да се осъществи без финансова обосновка. Аптеката трябва да осигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма..

публикувано на 03.07.24 в 11:50