Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвъд стената – театрално приключение за глухи и чуващи деца

Снимка: Ели Дели

"Достъпът до изкуство на нечуващите деца в България е напълно ограничен и голяма част от тях не са гледали театър. Причината за това е липсата на театрални представления, които да са придружени от жестов език и да са адаптирани към проблемите на тази група хора". Това споделиха Албена Тагарева и Мила Коларова – създатели на "Отвъд стената" преди гостуването на спектакъла на 1 февруари от 19 ч. на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" в София.


По неофициални данни броят на глухите хора в България е около 120 хиляди души.

Спектакълът е създаден за глухи и чуващи деца и отвежда малките зрители на необикновено пътуване с две прекрасни актриси – чуващата Юлия Коларова и нечуващата актриса Росица Караджова.

"Отвъд стената" показва два различни свята – този, който познаваме ние, и света на тишината. Моменти от живота на две същества, различни едно от друго, всяко потънало в своята изолирана малка вселена, ще прераснат в серия забавни епизоди в анимационен стил, в които жестовият, говоримият и визуалният език на кукления театър се преплитат.

Това смешно-тъжно пътешествие отвежда до истината, че "стената"е просто илюзия, наш личен градеж от страхове. Градеж, който би могъл да бъде срутен единствено, ако се осмелим да бъдем заедно.

Концепцията на режисьорката Мила Коларова извежда на преден план наболелия социален проблем, който пандемията осветли, а именно силно лимитираната среда, в която живеят хората с различна степен на слухови увреждания, достъпа им до важна информация и липсващите условия за пълноценното им участие в културния живот.

"В представлението "стената" е метафора за всичко онова, което ни разделя и пречи на искреното общуване помежду ни. Тя е онази невидима и често несъзнавана бариера между мен и различния от мен", споделя режисьорката.


Творчески състав:
Режисьор и автор на текста: Мила Коларова
Сценограф: Станислава Кръстева
Музика: Надежда Митева
Участват: Росица Караджова и Юлия Коларова
Консултанти по жестов език: Силвана Павлова и Росица Караджова
Автор на плаката: Гергана Станчева

Спектакълът е създаден от фондация "Арт бюро", чиято дейност е свързана с артистични проекти със социална насоченост и се осъществява в партньорство със Съюза на глухите и ОКИ "Дом на културата Красно село". Реализиран с подкрепата на Министерство на културата и Столична програма "Култура".

Представлението е подходящо за деца на възраст 6+ години.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актьорът Константин Соколов с награда "Аскеер" в категорията "Водеща мъжка роля"

Фондация "Академия Аскеер" връчи за 33-и път своите награди на най-добрите постижения в театралното изкуство през изминалия сезон. В категорията "Водеща мъжка роля" тази година статуетката, изработена от Георги Чапкънов-Чапа, получи актьорът Константин Соколов. Наградата му беше присъдена за ролята на Петър в спектакъла "Ботушът" във Варненския..

публикувано на 28.05.24 в 17:16

Перфектни тела – какво се крие зад труда на професионалните танцьори?

Фотографската изложба "Перфектни тела" на хореографа и визуален артист Коста Каракашян и фотографа Алекс Костадинов изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си. Танцуващото тяло бива наблюдавано, коментирано, манипулирано и отхвърляно многократно в рамките на танцовата кариера под погледите на преподаватели,..

публикувано на 28.05.24 в 16:10

Излезе годишният брой на "Списание за танц"

"Списание за танц" е единственото българско печатно издание за балет, съвременен танц и пърформанс и танцова култура. Излиза един път през годината. На 120 страници то разказва за миналото, настоящето и бъдещето на танцовата култура в България и по света. Водеща тема на брой 6 е "Стойността на танца". В списанието намират място текстове на..

публикувано на 28.05.24 в 15:35

Ученици играят "Меко казано" по Валери Петров

Ученици от осми и девети клас участват в постановката "Меко казано". В съвременната адаптация на Валери Петров са поставени проблемите за човешката съвест, за приятелството, за лъжата и последиците от нея, но по динамичен и нестандартен начин. С хип-хоп танци, рап, фокуси, свирене на китара, каране на скейтборд и още интересни тийнейджърски..

публикувано на 28.05.24 в 12:05

Започва документална поредица за дарителството

Изключителните истории на едни от най-големите български дарители ще бъдат разказани от документалната поредица "Дарителите", която в четири последователни епизода ще проследи традициите на дарителството в България. Улисани в своето всекидневие, едва ли си даваме сметка колко много дължим на онези ярки личности, които са дарявали безкористно..

публикувано на 27.05.24 в 17:53