Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Тодор Коларов и адв. Елка Пороминска

Право на защита, правна сигурност и национална сигурност

доц. Тодор Коларов, Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска (от ляво надясно)
Снимка: БНР

Права и сигурност. Право на защита, правна сигурност и национална сигурност. Международни аспекти на защита на човешките права и националната сигурност. Това са темите на юридическото предаване на програма "Христо Ботев" "Законът и Темида".

Своите коментари правят доц. д-р Тодор Коларов – ръководител Департамент "Национална и международна сигурност" в НБУ, и адв. Елка Пороминска – председател на Асоциацията за жените адвокати – консултанти на предаването.

Преди дни в Нов български университет се състоя една международна конференция на тема "Права и сигурност". Организатори бяха Асоциацията за жените адвокати, заедно с Университета за военни изследвания във Варшава, Полша, и Университета "Неаполис" в Пафос, Кипър. Съорганизатор беше и Дипломатическият институт на Министерството на външните работи, както и фондация А21.

Лектори бяха: проф. Анна Кръстева, адв. Александър Корнезов, Георгиос Павлидис, Кристоф Поарел, а модератор – доц. Тодор Коларов. Конференцията е посветена на 75 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН и 20-годишнината от създаването на Департамент “Национална и международна сигурност”. Адв. Пороминска направи една изключително интересна презентация по време на конференцията.

Доц. Тодор Коларов поясни:

"Това беше една конференция, в която се опитахме да намерим пресечната точка между права и сигурност. Сигурност в много широки аспекти. Тази конференция се проведе в два дни в рамките на 9 сесии. Имахме участници от над 60 участници от 6 държави – 15 университета. Важно е да отбележим и водещите лектори.

Основни акценти: Бих искал да обърна внимание на доклада на доц. Корнезов, който представи една интересна дискусия, базирана най-вече на практиката на съда по делото "Кадий", свързано с тероризма. Голям интерес предизвика единият от панелите, фокусиран върху темата "Киберсигурност", и породи доста въпроси, свързани с т.нар. "електронна валута" – говорим за национални валути, които да бъдат в електронен формат. Много актуална тема."

Адв. Елка Пороминска разказа повече за правото на защита, правна и национална сигурност:

"Основният въпрос, който си позволих да развия, тръгвайки с една идея и завършвайки със съвсем различни изводи от първоначалните ми. Тръгнах с идеята, че адвокатите (и най-вече клиентите ни) сме много застрашени във връзка със задълженията, заради действащите директиви, да докладваме при съмнение за евентуално пране на пари от нашите клиенти. Аз мислех, че това е нарушение на правата – от римско време тайната на клиента е нещо свещено и неприкосновено. В крайна сметка това не се отрича, но въпросът, който се постави и изводът, до който стигнах като отговор на моя въпрос, е, че тази тайна на клиента – колкото и да е важна и съществена, не може да бъде нещо извън обществените отношения. 

Разглеждайки решенията на Европейския съд и на Европейския съд по правата на човека, се установява, че се признава, закриля се тайната на клиента (по-разпространено "адвокатска тайна"), но това е само и единствено в случаите, в които адвокатът действа като адвокат в тесния смисъл на професията – процесуалната защита. Да, тайната на клиента е неприкосновена, стига да се отнася до съдебно дело и във връзка с това съдебно дело – преди, по време и след делото – данните, които адвокатът е получил, са неприкосновени. Но когато адвокатът действа като един почти търговски представител/пълномощник/съветник, и това не е процесуална защита, и адвокатът установи документи и действия, свързани с пране на пари, които отиват за тероризъм и подобни недобри за обществото – в тези случаи сме задължени да докладваме." 

Чуйте пълния разговор от звуковия файл. 

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Творба от изложбата

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов , който е и инициатор на идеята. Изложбата, част от..

обновено на 13.05.24 в 13:23

Български ученици ще създават филми за климатичните промени

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше представен интересен проект, в който български ученици се включват активно в борбата с климатичните промени. Институт Сервантес София, в сътрудничество с други членове на клъстер EUNIC-България, стартира инициативата "Научи, разкажи, заснеми", продължаваща няколко месеца в градовете..

обновено на 13.05.24 в 12:35

Гражданската инициатива "Княжевецъ"

"Княжевецъ" е гражданска инициатива, която се бори за опазването на Княжевската минерална баня и културното наследство на водата. Любо Стефанов споделя в "Terra Култура" новини от последната кръгла маса, обсъждаща съдбата на сградата. По думите на Стефанов ситуацията не е розова. " Според Общия устройствен план Княжевската минерална трябва..

публикувано на 13.05.24 в 12:07
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42

111 години от откриването на Централната минерална баня в София

На 13 май 1913 година е открита сградата на Централната минерална баня в София , построена по проект на архитектите Фридрих Грюнангер и Петко Момчилов. За бурната история на тази историческа сграда в "Нашият ден" разговаряме с арх. Петър Диков – председател на УС на СБА и бивш главен архитект на София. В своята книга "Малки софийски истории"..

публикувано на 13.05.24 в 10:15