Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каузата Златитрап

Село Златитрап се намира в община Родопи, на 3 км от град Пловдив. Най-близките до него села са Брестовица, Оризари и Кадиево.

Близостта до големия град е причина Златитрап да е живо село, в което живеят много млади хора.


Гарата "Тодор Каблешков" е разположена в единия край на селото на железопътната линия София - Пловдив. Там се намират детската градина и кметството. В другия край на селото е сградата на местното читалище и клуба на пенсионера.

Женска певческа група „Вечен плам“
През 2021 година селото стана известно с проведения местен референдум на жителите, които отхвърлиха предложението местната детска градина да стане филиал на градината в съседното село Брестовица.
Тогава хората се събраха на общо събрание и чрез явно гласуване заявиха, че искат детска градина да остане със седалище и управление в Златитрап.

Танцовата група към читалището
Кметът на селото Светослава Томова, Екатерина Кадринска – читалищен секретар и Стефка Джамбова – отговорник на клуба на пенсионера разказват за миналото и настоящето на населеното място, за името на селото и гарата, за читалището и дейностите му, за децата и младите хора, за делниците и празниците на златитрапци.


Снимки: Валери Леков, архив село Златитрап
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ботаническата градина на БАН опазва опрашителите в градска среда

Проф. Светлана Николова , директор на Ботаническата градина на БАН в София, представя в "Нашият ден" новата инициатива за опазване на опрашителите в градска среда. От 6 юни посетителите на Ботаническата градина ще могат да се насладят на красива, медоносна градина с десетки видове растения,  чийто прашец и нектар са храна за пчелите и..

публикувано на 04.06.24 в 13:48

Как да задържим младите лекари в страната?

В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден"  Мария Куманова , директор на сдружението на младите лекари, сподели как Бургас адресира демографската криза чрез модерна философия за детско здравеопазване и задържане на младите лекари. В Югоизточна България, включително Община Бургас и всички общини в региона, се сблъскват с проблеми в..

обновено на 04.06.24 в 13:35
Атанасовско езеро

Биоразнообразието в Бургас и хората от града

Знанието може да се развива цял живот. Българската фондация "Биоразнообразие" насърчава гражданската наука чрез поредица от инициативи. Радостина Ценова – представител на фондацията, разказва в "Нашият ден" за новите кампании, свързани с опознаването и опазването на биоразнообразието в Бургас . Бургас е разположен на три езера и едно море...

публикувано на 04.06.24 в 12:32
Василена Мирчева и зам.-кметът по образованието Михаил Ненов

Как сиропиталище се превърна в най-модерното училище в Бургас?

Зам.-кметът по образованието в Бургас Михаил Ненов разказва за "първокласното начало" в бургаските училища, иновативните образователни политики и изграждането на ново училище на брега на морето. Яна Кършийска: Младото поколение чете и има отношение към книгите В ефира на "Нашият ден" Михаил Ненов сподели следното: "Идеята за първокласно..

обновено на 04.06.24 в 12:26
д-р Петко Петков

Как ин силико експериментите заместват тестовете върху животни?

Лабораторията по математическа химия изработва модели за прогнозиране на вредни за човека и околната среда токсикологични обекти. Този тип модели се наричат "ин силико модели" (in silico) и представляват компютърни симулации на биологични експерименти – алтернатива на тестовете с животни . Възможността всички ние да използваме безопасна..

публикувано на 04.06.24 в 11:49