Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"БМФ Порт Бургас" обяви трети Национален литературен конкурс

По повод обявяването на Националния литературен конкурс на тема "Морето, което събира всичко далечно", организиран от "БМФ Порт Бургас", имаме удоволствието да поговорим с Весела Джунджурова, член на журито на този престижен форум. В интервюто за "Нашият ден" тя сподели как и защо търговското дружество решава да се ангажира с организацията на литературния форум.

"Конкурсът е част от социалните инициативи на компанията. За нашият екип конкурсът не е нещо нестандартно, отдалечено от бизнеса; напротив, ние смятаме, че можем да подпомагаме творческия ентусиазъм и енергия, както и желанията за изява, като това ни носи удовлетворение", обясни Весела Джунджурова. Тя добави още, че подобни инициативи не са чужди за мениджмънта на компанията, като отбеляза ангажимента им с различни обществени събития в Бургас, включително спортни мероприятия и младежки турнири по футбол.

Както разкри Джунджурова, темата на конкурса тази година – "Морето, което събира всичко далечно" – не е била избрана спонтанно. Подготвянето за нея е изисквало дълъг процес на размисъл и контакт с творчески настроените личности. Конкурсът приема участие от автори под 18 години и над 18 години, а жанровете на представените творби са разнообразни – есета, фейлетони, разкази и стихотворения. За първи път тази година ще бъде направено отделно оценяване за проза и за поезия, за да се отчете значението на всяко от тези изкуства.

Интересът към конкурса е голям, като още на следващия ден след обявяването му, бяха получени първите две творби. В тази връзка Весела Джунджурова разкри, че общият брой на участниците е достигнал 254 автори, включително българи, които живеят в чужбина.

Според информацията, предоставена от Весела Джунджурова, за тазгодишния конкурс ще се приемат творби до 21 август.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"?

Изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от град Елена продължава с интересен разговор за първото класно училище "Даскалоливница", основано от Иван Момчилов. В предаването участва д-р Йордан Минчев, директор на СУ "Иван Момчилов" и председател на комисията "Хуманитарни дейности" в Общинския съвет на Елена. Комплексът, включващ училището, е..

публикувано на 21.05.24 в 10:44
Елена -Часовниковата кула

Град Елена празнува в Деня на светите Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена, които са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. По този повод предаването "Нашият ден" има изнесено предаване от град Елена, където се чества празникът на града. Днес почитаме Светите..

обновено на 21.05.24 в 09:44

Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена. Ана-Мария Кръстева разказва в "Нашият ден" повече за празника. Св. св. Константин и Елена имат най-голямата заслуга да бъде разрешена и утвърдена християнската религия. По време на управлението..

публикувано на 21.05.24 в 09:30
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17