Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

| обновено на 09.05.24 в 09:12
Снимка: Pixabay

На 9 май се отбелязва Денят на Европа, който е в чест на историческата декларация на Шуман от 1950 година. Тази дата е символ на сътрудничеството, единството и мира между европейските народи. Основните теми от декларацията продължават да бъдат актуални дори 74 години след тяхното формулиране. Тази дата така също символизира началото на европейското обединение и стремежа към поддържане на мир на континента след края на Втората световна война.

Светлозар Желев, водещ на предаването "Нашият ден", коментира, че въпреки това, че войната е приключила преди близо 80 години, паметта за нея бавно избледнява, а идеологии, подобни на нацизма, все още намират място в политическия живот в България и Европа.

Според него продължаващото разделение между европейските държави е ярко изразено и днес. Желев подчертава значението на историческата памет и критикува опитите за приватизация на миналото от различни политически сили.

От своя страна, редакторът Василена Мирчева споделя в ефир, че Денят на Европа трябва да бъде повод за горчива равносметка, че историята не ни учи на достатъчно. Тя отбелязва, цитирайки фразата, че паметта за войната продължава да живее дотогава, докато има хора, които я помнят. Мирчева призовава за смирение и размисъл относно силите, които дори в настоящето се стремят към разделение.

Така Денят на Европа остава не само празник на победата над нацизма, но и ден за осмисляне на историческите уроци, които трябва да ни водят към по-добро бъдеще.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03

Връчват наградите "Музикант на годината"

Тази вечер в Първо студио на Българското национално радио (БНР) ще се проведе церемонията "Музикант на годината". Събитието започва в 19:00 часа и входът е свободен . Слушателите на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" имаха възможност да направят своите предложения в пет различни категории. Специално жури определи номинациите за..

публикувано на 31.05.24 в 11:20