Студио „Музика”

вторник
от 19.30 до 21.20 часа
Образователно предаване, изградено на принципа на интервюто и дискусията с повече текст и разговори в студиото. Всяка година се разработва отделна концепция за различни цикли в зависимост от юбилеи, годишнини или идеи на външни сътрудници. Това прави този ден много специален и тематично различен от всички останали вечери.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева, Янина Богданова

Публикации

В памет на Богомил Алексиев

В десетилетията, когато съществуваше институцията „говорител“, той беше един от гласовете на Радиото. За нас, някогашната Музикално-образователна редакция, по-късно – редакция „Музикално-текстови предавания“, беше предпочитаният глас. Богомил..

публикувано на 19.08.17 в 09:05
Милен Панайотов

Милен Панайотов на 50 години

Това е разговор с популярния водещ на сериозните и много атрактивно интерпретирани предавания „Спонтанни инвенции” и „Контемпо”. Този път Милен Панайотов е в студиото в качеството си на „разпитван”. Творбите му са също така спонтанни, както..

публикувано на 12.06.17 в 10:10
Проф. Стела Димитрова - Майсторова.

Стела Димитрова - Майсторова - два ескиза към портрета

Да представяш човек, музикант, когото не познаваш е трудно и... благодатно. Не си обвързан с предварителен образ, фиксиран от най-различни спомени и срещи, ситуации, които неволно наблюдаваш или си участник, т.е. преживяваш съпровождащи емоции от всякакъв..

публикувано на 30.05.17 в 12:00

Със спомените на Асен Александров (Чичо Асен)

Името на предаването Студио Музика не е свързано с някогашното Студио Музика в столичната зала „България”, не е кръстено на него в знак на уважение, но ако има нещо общо, то е по линия на музикално-естетическите стойности, на огромното желание да се..

публикувано на 16.05.17 в 12:59

„Сонограми“ 2016 или Фестивал на звуковите спектри

„Примирените вкусове“ – този израз на едноименна творба на Франсоа Купрен беше своеобразно звуково послание, мото на фестивала, който протече през октомври 2016 г. в рамките на 4 концерта. Примирените вкусове – това е, от една страна, намирането на..

публикувано на 01.05.17 в 09:05
Удостояване на проф. д. изк. Димитър Христов с титлата „Доктор хонорис кауза“ на НМА.

Композиторът Димитър Христов

Той си отиде някак неочаквано – в края на февруари 2017. Остави значително по обем и стойност творчество. Ученик на Марин Големинов, той се развиваше по свой собствен път. Споделяше, че още като студент е мечтаел за дълги разгърнати музикални линии –..

публикувано на 10.04.17 в 09:45
Ектор Берлиоз

Фантастична симфония или Животът на артиста

В предаването ще звучат страници от Антоан Голеа, Бернар Гавоти, Морис Леру за живота и творчеството на Берлиоз - най-романтичният от романтиците. И - откъси от собствената му автобиография. Разказаните в предаването събития са свързани главно с..

публикувано на 21.02.17 в 09:00

Споменът за диригента Добрин Петков 30 години по-късно

Има личности във всяка национална култура, които са си извоювали приживе толкова голям авторитет, ползват се с такова всеобщо уважeние за неоспоримите си качества и достойнства, че никакви титли и официални почести не могат да прибавят нищо към тяхното..

публикувано на 14.02.17 в 09:00

Небесно синьо утро, пладне и път след пладне

„Небесно синьо утро, пладне и път след пладне“ е заглавието на първата приживе издадена книга с текстове на композитора Иван Спасов – негови спомени, разсъждения, лични откровения за себе си и творчеството си. И в това отношение той пак бе от първите, сред..

публикувано на 20.12.16 в 12:55
Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България

Дни на Кралство Белгия в България

За 11 път се провеждат дни на Белгия в България. От четири години програма „Христо Ботев“ на БНР е партньор на посолството на Кралство Белгия. Стана традиция в концертите, които организираме, е да събираме български и белгийски музиканти. Започнахме..

публикувано на 09.11.16 в 16:00