Студио „Музика”

вторник
от 19.30 до 21.20 часа
Образователно предаване, изградено на принципа на интервюто и дискусията с повече текст и разговори в студиото. Всяка година се разработва отделна концепция за различни цикли в зависимост от юбилеи, годишнини или идеи на външни сътрудници. Това прави този ден много специален и тематично различен от всички останали вечери.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева, Янина Богданова

Публикации

„Сонограми“ 2016 или Фестивал на звуковите спектри

„Примирените вкусове“ – този израз на едноименна творба на Франсоа Купрен беше своеобразно звуково послание, мото на фестивала, който протече през октомври 2016 г. в рамките на 4 концерта. Примирените вкусове – това е, от една страна, намирането на..

публикувано на 01.05.17 в 09:05
Удостояване на проф. д. изк. Димитър Христов с титлата „Доктор хонорис кауза“ на НМА.

Композиторът Димитър Христов

Той си отиде някак неочаквано – в края на февруари 2017. Остави значително по обем и стойност творчество. Ученик на Марин Големинов, той се развиваше по свой собствен път. Споделяше, че още като студент е мечтаел за дълги разгърнати музикални линии –..

публикувано на 10.04.17 в 09:45
Ектор Берлиоз

Фантастична симфония или Животът на артиста

В предаването ще звучат страници от Антоан Голеа, Бернар Гавоти, Морис Леру за живота и творчеството на Берлиоз - най-романтичният от романтиците. И - откъси от собствената му автобиография. Разказаните в предаването събития са свързани главно с..

публикувано на 21.02.17 в 09:00

Споменът за диригента Добрин Петков 30 години по-късно

Има личности във всяка национална култура, които са си извоювали приживе толкова голям авторитет, ползват се с такова всеобщо уважeние за неоспоримите си качества и достойнства, че никакви титли и официални почести не могат да прибавят нищо към тяхното..

публикувано на 14.02.17 в 09:00

Небесно синьо утро, пладне и път след пладне

„Небесно синьо утро, пладне и път след пладне“ е заглавието на първата приживе издадена книга с текстове на композитора Иван Спасов – негови спомени, разсъждения, лични откровения за себе си и творчеството си. И в това отношение той пак бе от първите, сред..

публикувано на 20.12.16 в 12:55
Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България

Дни на Кралство Белгия в България

За 11 път се провеждат дни на Белгия в България. От четири години програма „Христо Ботев“ на БНР е партньор на посолството на Кралство Белгия. Стана традиция в концертите, които организираме, е да събираме български и белгийски музиканти. Започнахме..

публикувано на 09.11.16 в 16:00
Милко Коларов

Композиторът Милко Коларов на 70 години

Всяка кръгла годишнина на Милко Коларов съвпада, по волята на съдбата, с кръгла годишнина на най-стария музикален фестивал в България - „Варненско лято”, но с 20 г. разлика. Милко Коларов е дълбоко свързан с фестивала - не само, защото е варненец, но и..

публикувано на 10.10.16 в 14:30

110 години от рождението на Дмитрий Шостакович

Трагичен гений в трагично време. Музиката му е автобиография на времето. Време на насилие – над човешкия дух, над милиони човешки животи. В предаването са включени страници от мемоарите на Шостакович, записани от Соломон Волков. Горчивата ирония на..

публикувано на 12.09.16 в 09:00
Ханс Вернер Хенце

90 години от рождението на Ханс Вернер Хенце

Той е сред щастливците, които успяват да живеят, при това добре, само от творчеството си. Дължи го на издателя си от „Шот“, който му предлага достатъчно добри авторски отчисления, за да твори безгрижно. За практиката на 20-то столетие е доста плодовит. В..

публикувано на 01.08.16 в 13:31
Георги Бадев – след една от концертните му изяви в град Пловдив

Без Георги Бадев една година по-късно

Такъв цигулар се ражда веднъж на 100 години, а може би и на повече – това бяха думите на Стойка Миланова, една от звездите в цигулковия ни небосклон, малко след вестта за смъртта на Георги Бадев на 30 юли 2015 г. Близките и колегите най-лесно и бързо..

обновено на 26.07.16 в 14:59