Студио „Музика”

вторник
от 19.30 до 21.20 часа
Образователно предаване, изградено на принципа на интервюто и дискусията с повече текст и разговори в студиото. Всяка година се разработва отделна концепция за различни цикли в зависимост от юбилеи, годишнини или идеи на външни сътрудници. Това прави този ден много специален и тематично различен от всички останали вечери.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева, Янина Богданова

Публикации

Милко Коларов

Композиторът Милко Коларов на 70 години

Всяка кръгла годишнина на Милко Коларов съвпада, по волята на съдбата, с кръгла годишнина на най-стария музикален фестивал в България - „Варненско лято”, но с 20 г. разлика. Милко Коларов е дълбоко свързан с фестивала - не само, защото е варненец, но и..

публикувано на 10.10.16 в 14:30

110 години от рождението на Дмитрий Шостакович

Трагичен гений в трагично време. Музиката му е автобиография на времето. Време на насилие – над човешкия дух, над милиони човешки животи. В предаването са включени страници от мемоарите на Шостакович, записани от Соломон Волков. Горчивата ирония на..

публикувано на 12.09.16 в 09:00
Ханс Вернер Хенце

90 години от рождението на Ханс Вернер Хенце

Той е сред щастливците, които успяват да живеят, при това добре, само от творчеството си. Дължи го на издателя си от „Шот“, който му предлага достатъчно добри авторски отчисления, за да твори безгрижно. За практиката на 20-то столетие е доста плодовит. В..

публикувано на 01.08.16 в 13:31
Георги Бадев – след една от концертните му изяви в град Пловдив

Без Георги Бадев една година по-късно

Такъв цигулар се ражда веднъж на 100 години, а може би и на повече – това бяха думите на Стойка Миланова, една от звездите в цигулковия ни небосклон, малко след вестта за смъртта на Георги Бадев на 30 юли 2015 г. Близките и колегите най-лесно и бързо..

обновено на 26.07.16 в 14:59

Михаил Големинов на 60 години

Превъзходен пианист и един от най-оригиналните съвременни композитори. Като мнозина представители на съвременната музикантска творческа гилдия прекарва дълги години извън родината си, учи, асимилира различни култури, музицира с успех; изпълняван е - с успех..

публикувано на 06.06.16 в 14:10

Безценните уроци на един голям цигулков педагог

Проф. Дора Иванова едно име, което недопустимо е останало настрана от общественото внимание, от представата за нейната роля повече от три десетилетия в създаването на млади цигулари с много стабилни професионални качества, които могат да направят..

публикувано на 17.05.16 в 08:30
Цигуларят Григорий Фейгин, пианистът Вадим Сахаров, световноизвестния виолончелист Йо-Йо-Ма и Георги Бадев, след рецитал на Йо-Йо-Ма в Токио

На Велики вторник в Студио "Музика" с изкуството на великия Георги Бадев

Това не е само най-бързия и немногословен начин да привлечем вниманието. На този ден от Страстната седмица се чете Притчата за талантите, за това как господаря преди да замине раздал имота си на слугите си: „на едного даде пет таланта, другиму два, другиму..

публикувано на 25.04.16 в 13:38

125 години от рождението на Сергей Прокофиев

Странна и бурна е съдбата на Прокофиев – един от гениите на музиката на ХХ в. Завършва Петербургската консерватория – първо като пианист, а после и като композитор. Постъпва в консерваторията почти юноша – доста години е по-млад от колегите си; с голяма част..

публикувано на 18.04.16 в 10:56
Проф. Боян Лечев

Една светла годишнина – една голяма страница от музикалната ни култура и история

На 29 март в 1926 година се е родил големият български цигулар и педагог проф. Боян Лечев. Приживе името му се бе превърнало в институция, така мощно и категорично поставяше жалони, критерии на цигулковото изпълнителско изкуство. Още като съвсем млад..

публикувано на 29.03.16 в 11:44
Диригентът Илия Темков

В търсене на избледнелите следи от едно ярко и неповторимо начало

С годините началото на едно дело, което е станало толкова важна част от музикалния живот на нацията, придава тежест на съвременната ни култура, се губи като представа и образ на определена личност, идея положена в него. Международният музикален фестивал..

публикувано на 22.03.16 в 11:35