Студио „Музика”

вторник
от 19.30 до 21.20 часа
Образователно предаване, изградено на принципа на интервюто и дискусията с повече текст и разговори в студиото. Всяка година се разработва отделна концепция за различни цикли в зависимост от юбилеи, годишнини или идеи на външни сътрудници. Това прави този ден много специален и тематично различен от всички останали вечери.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева, Янина Богданова

Публикации

Михаил Големинов на 60 години

Превъзходен пианист и един от най-оригиналните съвременни композитори. Като мнозина представители на съвременната музикантска творческа гилдия прекарва дълги години извън родината си, учи, асимилира различни култури, музицира с успех; изпълняван е - с успех..

публикувано на 06.06.16 в 14:10

Безценните уроци на един голям цигулков педагог

Проф. Дора Иванова едно име, което недопустимо е останало настрана от общественото внимание, от представата за нейната роля повече от три десетилетия в създаването на млади цигулари с много стабилни професионални качества, които могат да направят..

публикувано на 17.05.16 в 08:30
Цигуларят Григорий Фейгин, пианистът Вадим Сахаров, световноизвестния виолончелист Йо-Йо-Ма и Георги Бадев, след рецитал на Йо-Йо-Ма в Токио

На Велики вторник в Студио "Музика" с изкуството на великия Георги Бадев

Това не е само най-бързия и немногословен начин да привлечем вниманието. На този ден от Страстната седмица се чете Притчата за талантите, за това как господаря преди да замине раздал имота си на слугите си: „на едного даде пет таланта, другиму два, другиму..

публикувано на 25.04.16 в 13:38

125 години от рождението на Сергей Прокофиев

Странна и бурна е съдбата на Прокофиев – един от гениите на музиката на ХХ в. Завършва Петербургската консерватория – първо като пианист, а после и като композитор. Постъпва в консерваторията почти юноша – доста години е по-млад от колегите си; с голяма част..

публикувано на 18.04.16 в 10:56
Проф. Боян Лечев

Една светла годишнина – една голяма страница от музикалната ни култура и история

На 29 март в 1926 година се е родил големият български цигулар и педагог проф. Боян Лечев. Приживе името му се бе превърнало в институция, така мощно и категорично поставяше жалони, критерии на цигулковото изпълнителско изкуство. Още като съвсем млад..

публикувано на 29.03.16 в 11:44
Диригентът Илия Темков

В търсене на избледнелите следи от едно ярко и неповторимо начало

С годините началото на едно дело, което е станало толкова важна част от музикалния живот на нацията, придава тежест на съвременната ни култура, се губи като представа и образ на определена личност, идея положена в него. Международният музикален фестивал..

публикувано на 22.03.16 в 11:35

Музикалните градове на България - Плевен

Плевен - град в Северна България, известен с това, че там са родени оперните величия Гена Димитрова, Катя Попова, Христо Бръмбаров, Асен Селимски. През 1920 година в читалище „Съгласие” се поставя първото представление със самодейни певци и..

публикувано на 02.03.16 в 12:50
Концерт на „Ценов камерен ансамбъл“ в зала „Бруно Валтер“ в „Линкълн център“ в Ню Йорк на 29 май 2015 г.

Нов шанс за българската музика

Потъващата в забрава оркестрова музика на Любомир Пипков, Лазар Николов, Васил Казанджиев, Иван Спасов, Симеон Пиронков получава възможност да бъде изпълнена и чута на живо не другаде, а в Ню Йорк. Това е така, защото оказва се там има кой да я изсвири и..

публикувано на 19.01.16 в 08:45

20 години музикотерапия в България

Преди 20 години за пръв път в България започва да се прилага професионално музикотерапия. В предаването ще ви запознаем къде и как се случва това, каква е основната идея на съмишлениците, които основават Българската асоциация по музикотерапия. Заедно със..

публикувано на 14.12.15 в 10:30

Дариус Мийо - операта „Виновната майка”

Дариус Мийо (1892-1974) е сред необичайно плодовитите за ХХ в. композитори (над 400 опуса). Предпоследна от 19-те му опери е „Виновната майка” (1964 г.) по последната част от трилогията на Бомарше, свързана с личността на прочутия севилски бръснар - Фигаро...

публикувано на 28.09.15 в 16:30