Студио „Музика”

вторник
от 19.30 до 21.20 часа
Образователно предаване, изградено на принципа на интервюто и дискусията с повече текст и разговори в студиото. Всяка година се разработва отделна концепция за различни цикли в зависимост от юбилеи, годишнини или идеи на външни сътрудници. Това прави този ден много специален и тематично различен от всички останали вечери.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева, Янина Богданова

Публикации

В памет на проф. Иван Хлебаров

Професор Иван Хлебаров е сред най-ярките имена в българската музикална наука. Ученик на проф. Михаил Друскин, той въведе – или, по-скоро, възстанови в българското музикознание и критика концептуалното мислене, аналитичната оценка на музикалните явления в..

публикувано на 15.06.15 в 12:05

От историческото безвремие до свободата

Трети март е датата, на която честваме възкръсването на Българската държава на картата на Европа. Няма фанфарна музика, която да отбелязва блясъка на събитието. Проф. Иван Венедиков беше казал навремето, че българинът издига в култ страданието, така че..

публикувано на 02.03.15 в 14:30
Диригентът Йордан Дафов

75-годишнината на една светла музикална личност

В музикалното съсловие името на Йордан Дафов стои със своята значимост и тежест от десетилетия. Публиката в София го помни като дългогодишния диригент на Софийска филхармония, преди това 15-ина години работи с оркестрите във Варна и Бургас. Най- важното е,..

публикувано на 23.02.15 в 16:08
Стефан Владков и Красимира Дикова

Първата дама на музикалния звукозапис в БНР

В  своята дълга история най-старата електронна медия у нас създаде и своите имена, хората, които от своя страна създаваха нейния образ, нейните критерии за професионализъм и възможностите, които им дава да „влиза” в живота на всеки, в дома му, в мислите му,..

публикувано на 16.02.15 в 12:10
Димитър Сагаев

100 години от рождението на Димитър Сагаев

В сравнително кратката история на българската професионална музикална култура Димитър Сагаев се вписва като един от много активните нейни строители. Обширното му творчество се простира върху почти всички музикални форми и жанрове - опери, балет, разнообразни..

публикувано на 02.02.15 в 16:40

Коледен концерт на Академичения тромбонов ансамбъл

Ръководител: Атанас Карафезлиев Солист: Росица Павлова - Инджева, мецосопран Със специалното участие на актрисата Деляна Хаджиянкова В програмата творби от: Георг Фридрих Хендел, Йохан Себастиан Бах, Антонин Дворжак, Жан Сибелиус и любими традиционни..

публикувано на 30.11.14 в 12:35

Богатият колористичен свят на Васил Казанджиев

Творчеството на големия композитор се простира в широка гама от камерната миниатюра до крупната симфония. Сонати, триа, квартети, инструментални концерти, симфонии – творби, в които господства чувството за класическа пропорция; сред тях блестящо се вписват..

публикувано на 20.10.14 в 16:37
Бароков ансамбъл „Дивино соспиро“

10 години бароков ансамбъл „Дивино соспиро“

Енрико Онофри, основателят на уникалния португалски ансамбъл от старинни инструменти „Дивино соспиро“ споделя – през 2006 г., по време на турне в Япония – своята естетика за изпълнение на старинна и барокова музика, за музика на Моцарт. В музиката..

публикувано на 25.08.14 в 13:00

Георги Бадев на 75 години

Цигуларят проф. Георги Бадев с безспорния си авторитет предизвиква много варианти и възможности да се говори за него. Човек се чувства сякаш неудобно да го представи в спомените само на един или двама. Искаш да го видиш и усетиш в бавното разгръщане на..

публикувано на 11.08.14 в 10:40

Записите, правени от Борис Христов у нас, са малко, но безценни

Двайсет години след заминаването си от България световноизвестният вече бас Борис Христов се завръща за кратко през 1963 г. Появата му в столичната зала „България”, когато там изнася концерт хор „Гусла”, в който той е пял и е бил и солист се превръща..

публикувано на 13.05.14 в 09:00