Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятно театрално училище в Широка лъка възражда индиански митове и легенди

Снимка: личен архив
За осма поредна година в първите седмици на юли родопското село Широка лъка се оглася от детски смях, музика и глъчка. Иначе монотонният ритъм на живот в селцето бива оживен от ентусиазма, обхванал участниците в Лятното театрално училище за деца, лишени от родителска грижа от Дома за сираци в Широка лъка. Двигател на събитието е режисьорката Елена Панайотова, която работи у нас и в Холандия, и е привлякла Департамента по театър и образование от Университета в гр. Утрехт като основен партньор. Финансово събитието се подпомага от английската софтуерна компания LLP Group и фондация „Ден-Гри Х”. Лятното театрално училище с децата от Дома е единствено в страната и се превръща в център за изява на млади таланти и чакан празник за деца и възрастни. Обикновено за финалните представления в родопското село пристигат гости от региона и страната, както и ученици от Холандия и Великобритания. След завладяващите представления по мотиви на японски и индийски приказки, тази година Лятното театрално училище в Широка лъка акцентира върху индианските митове и традиции. В творческите ателиета на близо триседмичното Лятно театрално училище тази година се срещат над 70 деца на възраст между 6 и 15 години от Дома в Широка лъка и 30 млади артисти от България и Холандия, избрани от режисьорката Елена Панайотова, за да оживят заедно света на индианците – инки, маи, ацтеки… „Актьорите, които участват в проекта, са убедени, че изкуството има силата да свързва, да интегрира и да осигурява за децата безопасно място, където те могат да разберат малко повече за себе си, за другите и за разнообразието в света – казва Елена Панайотова. - Посредством театралното изкуство предприемаме своеобразно пътуване назад във времето, потапяме се в отминала епоха, децата се запознават с индианските митове и легенди. Чрез игрите, танците, песните, маските и костюмите децата се превъплъщават в герои от тях. В Лятното театрално училище децата се разпределят в ателиета за работа с кукли, маски, танцови импровизации, музика, пантомима и други… Така имат възможност да разгърнат максимално творческия си потенциал. Някои от тях се оказват доста талантливи. Тези деца имат шанса занапред да направят професионални стъпки в областта на изкуството. През годините създадохме своеобразна Театрална работилница. Екипът й се променя през годините. Тази година артистите, които работят с децата, са около 25 българи и холандци от НБУ и Департамента по театър и образование от университета в град Утрехт. Поканихме и група млади художници –сценографи, които работят по изработването на костюмите и декора за представленията.”
Според Станислав Шиков, директор на Дома за деца, лишени от родителска грижа в с. Широка лъка, Лятното театрално училище се е превърнало в добра традиция в живота на децата и още: „Наблюдавам с всяка изминала година израстването на децата, които все по-успешно се социализират, все по-успешни са в живота. И благодарение на това мероприятие и контактите, които се създават, нараства броят на децата, които са успешно интегрирани в приемни семейства, децата, които са осиновени, включително и зад граница. Когато завърши учебната година и наближи лятото, децата вече започват с въпросите. Питат ме и малките и големите, кога ще дойдат актьорите, кога ще се срещнем отново. Ние сме вече приятели с артистите и поддържаме връзка по интернет през цялата година. Детайли се уточняват месеци преди началото на Лятното театрално училище. Децата с нетърпение очакват да се потопят за пореден път в приказния свят на театъра, да се превъплътят в ролята на актьори и творци.”.
По публикацията работи: Диана Христакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Каква е цената на изборите в България

В края на октомври, за втори път през настоящата година ни очакват избори за народни представители, този път за 51-ото Народно събрание. От началото на 2021 г. досега, това са седми поредни парламентарни избори и шести предсрочни. За вота страната..

публикувано на 29.08.24 в 20:05

Усилване на вятъра и в допълнение – кратки интензивни валежи и гръмотевици в петък

През следващото  денонощие атмосферата над страната ще остане неустойчива. Развитието на купеста и купесто-дъждовна облачност ще продължи и на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони ще са временно интензивни, с гръмотевици...

публикувано на 29.08.24 в 19:45

България днес - 29 август 2024 г.

На 29 август  в „България днес“ говорим за живота в българския Северозапад, един от най-бедните региони в ЕС по данни на Евростат, белязан от безработица и обезлюдяване. Продължаваме с възможностите и различните форми на все..

публикувано на 29.08.24 в 19:00