Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български олимпийски успехи: „По-бързо, по-високо, по-силно” в цветовете на българския трибагреник

Иванка Христова е непобедима в сектора за тласкане на гюле на Олимпиадата в Монреал през 1976 г. и става първият български олимпийски шампион в леката атлетика.
Снимка: www.bgolympic.org
Леката атлетика е основна част от Олимпийските игри от тяхното създаване в античността. Древните игри включвали спринт с дължина от около 192 метра, а запазени данни за победителите в това състезание датират от 776 година преди Христа. Според историците това е и годината, през която са проведени първите Олимпийски игри. Векове по-късно, след възраждането на модерната олимпиада през 1896, България успява да завоюва слава на най-престижния форум на планетата и в този атрактивен спорт.

Въпреки че България е сред 14-те страни, който участват на първата съвременна олимпиада, проведена само 18 години след Освобождението от османско владичество, страната няма представител в лекоатлетическите дисциплини. Българските лекоатлети дебютират на олимпиадата в Париж през 1924 г. Четирима състезатели представят страната през тази година. Това са Любен Карастоянов, Кирил Петрунов, Антон Цветанов и Васил Венков.

В сравнение с останалите спортове обаче, развитието на леката атлетика в България остава бавно. През 1938 година се провежда първият конгрес на Българския лекоатлетически съюз и се отчита броят на неговите членове. Те са общо 459 младежи и 23 девойки, а само 120 от тези спортисти са над 18 години. Но чак след Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година светът започва да говори с възхищение за българските лекоатлети. В Германия Диана Йоргова печели сребърен медал в дисциплината скок на дължина, а Йорданка Благоева е втора в скока на височина. И двете състезателки остават само на сантиметър от златото. През същата година Василка Стоева печели бронзов медал в хвърлянето на диск. Иванка Христова допълва българският женски триумф с бронз в тласкането на гюле.

Йорданка Благоева

Игрите в “Монреал ‘76” са изключително успешни за родната лека атлетика. Иванка Христова този път е непобедима в сектора за тласкане на гюле и става първата българска олимпийска шампионка в леката атлетика. Тогава Йорданка Благоева печели втория си медал – бронз в скока на височина, а Мария Вергова печели сребърен медал в хвърлянето на диск. Николина Щерева също става втора в бягането на 800 м. Щерева е и първата лекоатлетка от България, която участва на финала на две дисциплини в една олимпиада. Успех сред мъжете записва Петър Петров, който е един от финалистите в спринта на 100 м в Канада, а на следващата олимпиада в Москва през 1980 печели бронзов медал. В Москва Мария Вергова печели сребърен медал в хвърлянето на диск.

Най-големият триумф за родната лека атлетика идва по време на игрите в Сеул през 1988, когато Йорданка Донкова печели олимпийското злато в дисциплината 100 м с препятствия, а Христо Марков става шампион в тройния скок. Медалът на Марков е първото олимпийско златно отличие при мъжете в лекоатлетическа дисциплина. На същата олимпиада легендарната Стефка Костадинова, която се състезава в скока на височина завършва на второ място, а Цветанка Христова печели бронза в хвърлянето на диск. На следващата олимпиада в Барселона Христова печели сребро в своята дисциплина, а Йорданка Донкова взима бронза на 100 метра с препятствия. Традицията на българските победи в леката атлетика утвърждават световни звезди и в края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век Стефка Костадинова вече е една от тях. На Световното първенство по лека атлетика в Италия през 1987 българката поставя световен рекорд в скока на височина — 209 см, който все още не е подобрен. Златният олимпийски миг за Костадинова обаче идва на игрите в Атланта през 1996, където тя триумфира с титлата.

Стефка Костадинова остава в историята на леката атлетика с легендарния си скок от 209 см. – рекорд, който не е подобрен и до днес.

През 2000 година Тереза Маринова печели златото в тройния скок от олимпиадата в Сидни. Най-големият успех в бягането на 100 м при жените регистрира Ивет Лалова, която на Олимпийските игри в Атина през 2004 година завършва на 4-то място. През 2011-а Лалова демонстрира, че е в отлична форма и спортните коментатори ненапразно я наричат «най-бързата бяла жена на планетата», след като се класира за финала на 100 метра на Световното пъренство по лека атлетика в Южна Корея, което се проведе през август. България очаква от Лалова и останалите български атлети запомнящо се представяне догодина на олимпийските игри в Лондон.

Ивет Лалова

Снимки: www.bgolympic.org, архив, БГНЕС



По публикацията работи: Александър Марков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03