Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България – гид на чуждестранните слушатели за живота у нас

Въпреки че лятото е време за почивка и пътешествия и човек по-рядко се задържа вкъщи близо до радиоприемника, вие, нашите редовни слушатели и интернет потребители, продължавахте да следите предаванията ни и да изпращате своите писма и коментари. Над 1100 писма и електронни съобщения пристигнаха в пощата на Радио България през месеците август и септември, а по телефона ни се обадиха близо 300 слушатели от цял свят. Ето и по-интересните от тях:

„Радио България е една от малкото станции, за които намирам време дори и през лятото”, признава Йенс Гьосинг от ФРГ. Сънародникът му Хелмут Мат пък споделя: „Винаги си заслужава човек да настрои приемника си на вълните на вашето радио, защото ще бъде възнаграден с хубава и изключително информативна програма. Радио България на немски език, това е една ангажирана програма, направена от редакция, която се отнася наистина сериозно не само към работата си, но и към своите слушатели. Вместо да ни поднасяте готови мнения, вие ни предоставяте многообразна информация, която помага на нас, слушателите, сами да си изградим собствено мнение за нещата.” С радост очаква „пъстрите и многообразни предавания от България” и Йорг-Клеменс Хофман. „Особена наслада ми доставят темпераментните, наситени с настроение мелодии. Много интересни са също и разнообразните актуални предавания, които осветляват ежедневието и политическия ви живот в страната, хората и българската история”, добавя той. Според Райнер Холтман в Германия липсва информация за България и затова за мнозина негови сънародници тя е придобила имиджа не само на туристическа дестинация, но и на гнездо на корупцията и престъпността. „Именно затова програма като вашата, адресирана към слушателите в чужбина, е много добро решение. Така човек получава непрекъснато информация, която може да предаде и на своя кръг от приятели и познати, и така да допринесе за премахването на съществуващите предразсъдъци. Продължавайте в същия дух!”, пожелава ни г-н Холтман.

В писмото си Хари Тейлър от Пенсилвания, САЩ пише: “Програмите на Радио България са професионални и обхващат широк диапазон от теми. Новините за България, Балканите и Европа предоставят информация, която не е достъпна на друго място. Освен това вашите програми винаги съдържат информативни предавания за музика, култура и събития от различни райони в България. Много обичам да ви слушам.” От далечна Америка пристигна и писмото на Карл Улф, който ни съобщава, че много е харесал интервюто с генералния секретар на Европейския DX клуб. „Вашите програми са винаги добре представени. Намирам ги за интересни и атрактивни”, добавя той. “С голям интерес слушах предаването ви за селското стопанство в България, за храната и как се приготвя тя. Надявам се, че ЕС няма да поиска да промени начина ви на живот и вашия характер”, коментира Мик Хорсфийлд от Манчестър, Великобритания. Нов слушател на емисиите на френски език, Кристер Брюнстрьом от Швеция, пише: „От години слушам почти всяка сутрин Радио България, докато работя. Поднасяте ни много хубава музика. Почитател съм на народната музика. Харесвам също така ДХ предаванията ви, където може да се намери интересна и изчерпателна информация. Работя като филателен журналист. Интересувам се от българските марки и притежавам колекция от 1879 г., както и едни от първите емисии, показващи картини от България.” Роже Русел от Канада пък ни поздравява: „Браво за чудесните ви програми и невероятната фолклорна музика, която звучи в емисиите ви. Продължавайте да ни радвате!”

Нови слушатели от Аржентина, Бразилия, Италия, Перу, САЩ и Япония следят с интерес емисиите на Радио България на испански език. „Наслаждавам се на предаванията ви, от които научавам много за традициите, фолклора и историята ви. Радио България ме кара да "пътувам" всекидневно из една бленувана страна. Поздравявам ви за сайта”, споделя в писмото си Хуан-Антонио Моралес от Испания. Хорхе Гарсия Ранхел от Венецуела пък отправя своята покана за участие на представители на Радио България във Втората среща на радио и DX-любителите, която ще се проведе в началото на следващата година във Венецуела. „Много бихме искали Радио България да участва в събитието със специална презентация относно бъдещето на радиото, както и за неговата нова мисия, програми и проблеми”, пише Хорхе Гарсия Ранхел. „Обръщам се към вас с молба за подкрепа относно искането ни до ЮНЕСКО международните радиопредавания, излъчвани както онлайн, така и на къси вълни, да бъдат обявени за нематериално културно наследство на човечеството, също така да бъде обявен Световен ден на международните радиопредавания”, пише Берни Солано от Коста Рика. “Да виждаш как Радио България продължава да се отнася с внимание към аудиторията си въпреки кризата, обхванала Европа, е триумф на късите вълни – казва в писмото си Фидел Фидалго Монкада от Куба. Пожелавам ви още много години да ви намираме по радиоскалата. Вършите изключителна работа и винаги е удоволствие да научаваш новини за всичко, което се случва в прекрасната ви родина.” Кубинецът Любен Росалес Аревало се интересува дали бъдещето на Радио България е застрашено. „Защото напоследък немалко радиостанции ни казаха „сбогом”, добавя той. „Колко езика се говорят в България? До каква възраст е задължително образованието?” пита още г-н Аревало. Салвадор Лавин Карал от Испания пък би искал да научи повече за Бачковския манастир.

Слушателят от Беларус Сергей Балбасов пита в писмото си за мерките, предвидени в България, по събирането на дълговете от длъжници. „Надявам се, че и в бъдеще ще бъдете неуморен гид за вашите чуждестранни слушатели в морето от събития, случващи се в България!”, добавя той. “Откакто станах студент, остава ми все по-малко време да слушам радио – разказва Роман Пестряков от Русия. – Но неотдавна седнах пред радиоприемника и в търсене на руски гласове, намерих устойчив сигнал с толкова близки до сърцето ми гласове. Скъпи мои, заляха ме спомени от далечната 2003 г., когато за първи път чух сигнала на интересната страна България. Колко години минаха, а все така ми е приятно и интересно да слушам вашата станция. Тогава бях още дете на 12 години и слушах вашите предавания с голямо упоение. Слушах българска музика, запознавах се с вашата история. Любимото ми предаване беше “Как живеем”. Имам дигитализирани записи на предаванията, в които вие разказвате за най-интересното от живота на обикновените българи. Понякога слушам тези записи и поне за минутка се връщам в онези прекрасни години”.

Не липсват писма и от нашите балкански съседи. „Уважаеми приятели, надявам се, че редовно получавате моите писма и картички. Вашата автентична народна музика винаги ме въодушевява. Поздрав на всички в редакцията – ваш верен слушател и обожател Теткич Томо!", пише Томо Теткич  от Босна и Херцеговина. Редовната слушателка на емисиите на гръцки език Мария Дзамария отново поздравява колегите за хубавите предавания и добавя: „Водите ни по туристически маршрути, за да ни покажете красивите планини, реки и езера, изворите с минерална вода и морските ви курорти. Чрез вас научавам за археологическите разкопки в цялата страна и посещавам манастири и църкви, опитвам българските гозби и хубави български вина…” Продължават да се увеличават и читателите на Фейсбук страницата „Приятели на Радио България” на албански език. Там редовната слушателка Арсинела Джара от Корча поздравява целия екип на БНР и благодари за участието на Албанска редакция в ХХХ Международен семинар по албански език, култура и литература в Прищина тази година. Неим Селимоглу от село Айрово, Кърджалийско, който следи предаванията на турски език, пише: „Аз съм постоянен ваш слушател и много харесвам емисиите ви. Вие сте всичко за нас – ръцете ни, гласът ни, словото ни. Вие сте тези, които ни създавате като личности. Вие сътворявате тези прекрасни програми именно заради нас. От сърце ви пожелавам да се сбъднат всичките ви желания.”

Сънародниците ни зад граница продължават да изпращат любопитна информация за живота на българските емигрантски общности по света. Българският сити клуб в Лондон ни информира за откриването на Български културно-информационен център в британската столица. Гергана Ценова, живееща в Мадрид, пък разказва за два проекта, стартирали през септември. “Споделени върхове” се нарича инициатива на българската асоциация „Св. Св. Кирил и Методий”. На 22 септември 50 служители на испанския клон на „Барклейс банк” изкачили връх Мусала с благотворителна цел. Събраните средства от банката ще бъдат използвани за организиране на курсове в помощ на безработни българи. Целта е те да стартират собствен бизнес в Испания. Другата радостна вест – към асоциацията започва да функционира ново българско училище по програмата „Роден език и култура зад граница” на Министерството на образованието на България.
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25