Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските спелеолози – след успеха в Албания на път за открития и в Китай

Българи проучват пещерата Ру в Северна Албания.
Снимка: Архив

От 10 септември до 2 октомври 18 български спелеолози участваха в международна експедиция при връх Радоина /висок 2570 м/ в Северна Албания. Там продължиха проучванията в дълбочина на откритата от тях през 2010 г. пещера Ру. През 2012 г. българите ще се върнат, за да продължат изследванията си в нея, разказа в интервю за Радио България водачът на българския екип Енчо Енчев. Ру е втората по дълбочина пещера в Албания и е с все още недостигнат край.

„Сама по себе си пещерата няма образувания като много хоризонтални пещери или специфична красота – посочва Енчо Енчев. – Но е уникална с това, че се е развила в определена пукнатина и има вероятност да достигне до минус 1350 м дълбочина – разказва Енчо Енчев – Вероятно в нея има нов биологичен вид, който е от семейството на пиявиците. В момента пробите са дадени в БАН. Беше ни казано, че ще бъдат пратени и в Словения за изследване. До няколко месеца ще имаме отговор дали наистина става дума за нов вид. Другото, което прави тази пещера, ако не уникална, то поне оригинална, е отвесът, достигнат от нас – минус 310 м. това е пълен отвес надолу. Закачайки се на въжето от входа на пещерата, се спускаш 310 м надолу, докато успееш да стъпиш някъде. Уникалното според мен е и това, че за първи път влизаме в непроучвана пещера толкова надълбоко. Но това ни бе и целта. Хората, които ни помагат в Албания, са възрастни, единият от тях е биолог, а другият – преподавател в Шкодренския университет, но се е занимавал с алпинизъм и спелеология. Двамата вече не могат да се спускат в пещерите. Но ни съдействат за всичко, което ни е необходимо като информация – с геоложки книги, географски карти на повърхността на местността. Най-вероятно ръководител и на следващата експедиция в Албания догодина ще съм аз. Целта ни ще е да проучим целия район. Досега сме намерили и изследвали 11 пещери, в т.ч. Ру. В една от тях сме достигнали до минус 130 м дълбочина и ще продължим по-нататък проучването. Тя също има голям потенциал. В зависимост от това колко дълбоки са пещерите там, проучването може да ни отнеме 10 години дори.”

На 20 октомври т.г. група от петима български пещерняци пое към едно от най-енигматичните места на Земята – планината Гаолинг Шан в провинция Юнан, Китай. Те също са членове на международна експедиция, която ще продължи до 11 ноември. Планината се намира между река Нунджанг и границата с Мианмар. Тя е природен резерват с огромна площ, 85 % от която е покрита с тропически гори. Поречието на Нунджанг е най-богатата на тропическо биоразнообразие зона извън тропиците в света. Районът е все още слабо проучен, а от гледна точка на пещерите и пропастите е напълно непознат. Ето какво разказа преди тръгването за Китай в интервю за Радио България геологът в българската група Камен Стоев:

„Това е де факто най-северният тропик на Земята, защото на дъното на тези много дълбоки долини се запазва тропическият климат. Ние ще пътуваме по дъното им. То е на около 1000-1300 м надморска височина. Но с изкачването нещата се променят. Най-високите върхове там достигат 5-6 хиляди метра височина. В този смисъл това е един от най-дълбоките каньони в света. Районът е бил затворен доскоро и е много интересен, особено от геоложка гледна точка. Това е мястото, където континентите се сблъскват един с друг и се образуват планини. Това е зона на разлом с предпоставки за оформяне на много интересни пещери, които досега не са проучвани и дори посещавани. Интересен е от различни гледни точки и ще ни обогати с нови впечатления.”

А ето за какво се бе подготвил на тръгване за Китай зоологът Боян Петров:

„Тръгвам със 100 епруветки минимум в багажа си, 3 кг спирт и още съдове, изцяло за научни проби. Аз се занимавам с прилепи. От района на експедицията не е известен нито един вид прилеп. А в Китай се знае, че има 120 вида прилепи. Затова всяка една нова данна ще е ново за науката находище. Има интересна гръбначна фауна. А да намираш нови видове гръбначни животни днес си е сериозно откритие. Надявам се даже, че може да намерим някакво много уникално животно. Защото ние ще сме първите влизащи в тези пещери хора. Никой досега не е бил там преди нас.”

Снимките са предоставени от Българско спелеоложко дружествно
По публикацията работи: Татяна Обретенова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30