Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България – гост в домовете на хора от цял свят чрез магията на радиоскалата

„Благодаря ви за работата, която вършите. Така винаги ме държите информиран за случващото се в една страна, която не познавам, но която чрез магията на радиоскалата и на вашите гласове е много интересна за мен.” С тези думи Мигел-Анхел Мендес Бурлон от Уругвай се обръща в писмото си към Испанска редакция на Радио България. Близо 800 са писмата и имейлите от различни точки на земното кълбо, които достигнаха до нас през месец ноември. Над 70 слушатели предпочетоха да се обадят по телефона и да чуят на живо гласа на любимите си радиоводещи. Благодарим и на всички наши радиослушатели, които редовно изпращат своите доклади за слушаемост на емисиите. Този месец те са близо 1000. Фриц Aндорф от ФРГ ни информира: „След въвеждането на новата честотна схема веднага тествах различните ви честоти по различно време и трябва с одобрение да призная, че вашите техници отново са уцелили право в десятката! Приемът винаги е превъзходен, като най-добри са показателите на честота 7400 kHz. Впрочем, винаги много се радвам, че Радио България съобразява времето си на излъчване с местното време, така че на хората не им се налага да променят слушателските си навици.” Сънародникът му Хелмут Мат пък пише: „Чуваемостта на предаванията ви е задоволителна, често дори доста добра. Повече от задоволителна обаче е вашата програма. Все така обичам българската народна музика. Освен това, много ми допада широката палитра на предаванията ви – това се отнася както за разнообразието, така и за съдържанието им. Наистина ми е трудно да посоча кои рубрики са ми най-любими. Считам, че човек може да включи и да слуша Радио България всеки ден и по всяко време – и всеки път предаванията са интересни, заслужаващи внимание и носещи полза и удоволствие на слушателите.” Слушателят ни от Франция Жан-Франсоа Меил също ни информира, че с новите вълни чуваемостта е добра, „а емисиите ви са все така съдържателни.” Владимир Пивоваров от Украйна, който следи емисиите на руски език, разказва в писмото си: „Продължавам да слушам предаванията ви. Много ми е приятно да ви пиша поредното писмо и да изпращам нови рапорти. Тези дни получих от вас 2 QSL-картички и сега в колекцията ми има вече 100 картички от вашата радиостанция. Старая се всеки ден да се настройвам на вашата честота. Много жалко, че и вашата радиостанция започна да съкращава късите вълни.”

И през този месец Радио България се радва на много нови слушатели. Те са от най-различни части на света – като се започне от Европа, мине се през Северна и Латинска Америка и се стигне до Азия. Новият ни слушател от Аржентина Андрес Креспо пише в писмото си: „Не мога да се откъсна от програмите на Радио България, откакто преди време ви открих в ефира с помощта на моя радиоприемник. Искам да ви уверя, че тук, от другата страна на земното кълбо, сме верни на предаванията ви на къси вълни – които, впрочем, се чуват много добре по тези краища. И макар понякога дълго да не получавате новини от нас, това не значи, че не следим предаванията ви. Надявам се и занапред сигналът ви да не заглъхне.” Нов слушател от Колумбия се обръща в писмото си към колегите от Испанска редакция с приятелски поздрав: „Здравейте, приятели от Радио България. Казвам се Педро Саламанка. На 18 г. съм и съм от Колумбия. От доста време ви слушам и накрая се реших да ви пиша. Начинаещ съм в прекрасния свят на радиолюбителството и макар златната му епоха да е отминала, ще му се наслаждавам, колкото е възможно.” Над 70 писма от нови слушатели са пристигнали през ноември в Английска редакция на Радио България. Джеймс Обрайън от Уелс споделя, че много харесва българската народна музика. Хауърд Барнет от Нортхемптън, Англия пък се интересува от съдбата на предаванията на Радио България на къси вълни: „Слушах вашето предаване за конференцията на Европейския DX съвет в България през август, където беше споменато, че BBC World Service и Voice of America ще спрат късите си вълни от 2014 година. Това важи ли и за Радио България?” Грант Скинър от Есекс, Англия признава: „Слушам Радио България от дълго време и според мен вашата станция е една от най-добрите в ефира. Вие сте открили идеалното съотношение между това да информирате, да забавлявате и да звучите дружелюбно към слушателите. Винаги е било удоволствие за мен да ви слушам”. „Най-интересният материал, който чух, беше за клуба на хора с висок коефициент на интелигентност. Вашата представителка с IQ 192 е удивителна. Трябва да сте много горди. Чудесно е, че над 100 страни са взели участие в тази инициатива”, пише ни Алън Андерсън от САЩ.

По традиция и този месец пристигнаха много електронни писма от сънародниците ни зад граница, както и телефонни обаждания, чрез които те се превърнаха в кореспонденти на Радио България и разказаха за различни български събития в други държави. Например, в предаването „Срещи с вас” Десислава Оппел разказа за най-новото българско училище зад граница, което отвори врати през месец ноември. То носи името на големия български поет Никола Вапцаров и се намира в град Грац, Австрия. Едно от най-дейните младежки сдружения в чужбина е студентското дружество „Бай Ганьо” в Манхайм, Германия. Председателят му Чавдар Башев съобщи за най-новата им инициатива – създаване на театрална трупа от български студенти. Предстои гостуването им в София на 29 декември, където ще представят спектакъла „Криворазбраната цивилизация”, а събраните средства ще бъдат използвани за благотворителност. Симеон Симов от Германия пък се обади, за да благодари на екипа на Българска редакция за излъчения в ефир поздрав по повод неговия 70-и рожден ден, придружен от изпълнение на фолклорната група, в която г-н Симов е свирил, докато е живял в България. „Благодаря ви за поканата. За мен беше огромно удоволствие да ви гостувам и с още по-голямо удоволствие бих приела бъдещи покани за участие”, писа по повод гостуването си в предаването „Студио Политика” на тема „10 ноември” г-жа Емилия Занкина, политолог, завършила в Питсбърг.

„Редовно следя в интернет емисиите на турски език на БНР. Съжалявам, че доскоро не знаех за съществуването им, защото, когато живеех в България, още като дете, с голямо удоволствие слушах вашите предавания и често ви изпращах писма. Не мислете, че ние, българските турци, изселници в Турция, сме забравили България. Напротив, колкото повече времето минава, толкова повече тъгуваме за България. Обичам моето родно село Гургулица, Кърджалийско. Много ме натъжава фактът, че селото постепенно изчезва от картата и се обезлюдява.” Тези свои мисли споделя в писмото си до Турска редакция Шабан Йозтюрк от гр. Гезбе, Турция. Поздрави към колегите по случай празника Курбан Байрам отправя в писмо и певецът Хасан Родоплу от гр. Измир. И този месец много наши слушатели на предаванията на турски език споделиха своите лични вълнения и емоции. С радост Азис Мурад от град Ардино, Кърджалийско, споделя, че е получил награда в международен конкурс за поезия и разкази. Той е отличен за разказа си „Невидимите ми съученици“, публикуван в книгата „Нощни меридиани “. „На всички вас, членовете на редакция „Предавания на турски език”, от сърце честитя Курбан Байрама. Пожелавам ви здраве и занапред да изготвяте хубави и интересни програми” – отправя поздравите си Наим Селимоглу от село Айрово, Кърджалийско и продължава писмото си: „Най-голямото ми желание обаче е да спрат войните в мюсюлманския свят. Трябва да се сложи край на братоубийството в страни като Тунис, Либия, Сирия, Йемен, Сомалия, Афганистан. Всеки диктатор трябва да получи справедливо наказание, каквото заслужава.”

Свое стихотворение посвети на Радио България редовната слушателка на емисиите на албански език Фатбарда Сеферий, живееща в Италия. „Хубаво е, че отново поздравявате слушателите, които ви пишат. Аз съм благодарна, че ни информирате за вашата страна. Всички вие сте невероятен екип”, пише още тя в писмото си до Албанска редакция. Антиана от Северна Албания пък изпрати имейл, в който казва: „Поздравявам ви за емисиите, които следя в интернет. Много ми харесват. Идвала съм в София. Едно от най-прекрасните места, които съм виждала някога.” Специални поздравления пристигнаха и от албанското радио „Шкипоня” /„Орелът”/, и от Албанската асоциация по бойни изкуства по повод материал, посветен на българина Станчо Станев. Сънародникът ни има шест златни медала от международен турнир по древно китайско бойно изкуство, който се състоя в Хонг Конг.

Слушател от Алжир – Абдул Хамид Джаббари, също е написал поема, посветена на Радио България. „Моите най-горещи поздрави на екипа на Арабска редакция! Изпращам ви моята „Поема за моето любимо радио” – Радио България, което непрекъснато следя по интернет!”, споделя той. Поздрави в писмото си отправя Идрис Абудийна от Мароко: „На всички служители от Арабска редакция пожелавам щастие, дълъг живот, а на вашите слушатели от цял свят – моите сърдечни поздрави! Благодаря за задълбочената и многообразна информация, която ни предлагате на сайта си!” Друг слушател от Алжир, Безазел Ферхат Бин Рабих, председател на Клуба за дружба и мир, пише: „На скъпата на сърцето ми Арабска редакция - далечни, но много приятелски поздрави! Влюбен съм във вашите програми! Искам да пожелая на екипа ви всичко най-хубаво, здраве и благоденствие! Живея толкова надалеч от вас, а сте ми толкова близки!” Сънародникът му Фарийд Бу Машал споделя, че е редовен слушател на Радио България и всеки ден следи нашите новини и програми.

Сред любимите предавания на много от вас, нашите редовни радиослушатели, е именно това, в което представяме обратната си връзка с вас. „Всеки път с нетърпение очаквам „Минутите на кореспондента“, за да чуя мненията и на другите слушатели. Последното обзорно предаване с мнения на слушатели от цял свят беше особено интересно и многостранно”, пише Волфганг Хервиг от ФРГ. Подобно е мнението и на сънародника му Луц Винклер: „Предаването „Минути на кореспондента“, в което цитирахте слушателски писма от цял свят, беше много интересно. Най-вече ми харесаха разнообразните отзиви от различни страни и широкият им тематичен спектър. Много интересна, както и много други предавания на Радио България, е рубриката „Балканска хроника“. В нея в кратка и сбита форма се отразяват най-важните новини от един регион, от който до Германия обикновено не достигат почти никакви вести.” Анхел Окендо, боливиец, живеещ в Швеция, пише: „Проследих с удоволствие новините ви и рубриката „Пощенска кутия" - много качествено предаване на Радио България, което слушам с голям интерес заради разнообразните музикални поздрави и отговорите на слушателските въпроси, свързани с българската култура.”

Дългогодишният ни слушател от Франция Жил Сикюрел споделя: „Бих искал да ви благодаря за съдържателните емисии. Слушам ви повече от 40 години и през всичкото това време, без да подозирате, сте ми помогнали много в самотата… Аз съм инвалид и ако съжалявам за нещо - то е, че никога няма да мога да дойда и да видя с очите си тези красиви места, описани в рубриката „Познавате ли България”.”
По публикацията работи: Румяна Цветкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какви са условията за получаване на здравна помощ от чужденци в България?

В следващите редове Радио България ще ви разкаже накратко какви са условията, при които чужди граждани могат при необходимост да ползват медицинска помощ в България. Кои чужденци имат право на достъп до медицинска помощ в България срещу..

публикувано на 14.05.24 в 12:10

Недостигът на медицински кадри – има ли светлина в тунела?

В ход е Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW). Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA), която се провежда за шеста година от 13 до 17 май. Тя  има за цел да повиши..

публикувано на 14.05.24 в 11:15

Пуснаха 3 спасени мечета на свобода в Рила

Три спасени мечета през 2023 г. са върнати отново в дивата природа, съобщиха от Фондация "Четири лапи". В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове в България и в чужбина...

публикувано на 14.05.24 в 10:51