Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният физик проф. Минко Балкански: „България е необикновен извор на таланти”

Снимка: Архив
Житейската история на проф. Минко Балкански илюстрира съдбата на много амбициозни и талантливи българи, емигрирали през втората половина на миналия век и обогатили световната наука и култура. Световноизвестният физик е роден в малкото селце Оряховица, Старозагорско. Той е запленен от съдбата на Луи Пастьор и мечтае да завърши университета на великия учен – елитното Екол нормал сюпериор в Париж, без да знае, че там се допускат само французи. В зората на комунистическа България е невъзможно да се учи в чужбина и Минко Балкански избира пътя на емиграцията. В Бордо, Франция, започва неговата успешна научна кариера, която го отвежда на различни континенти. Първата научна общност, която проявява интерес към изследванията му, е институтът „Макс Планк” в Берлин, Германия. Екол нормал сюпериор вече отваря вратите си за младия учен. Специализира в Масачузетския институт по технология. За своите научни постижения там става първият европеец носител на престижната награда „Фон Хипел”. На 28 години Минко Балкански вече преподава във Факултет по естествени науки в Париж и е най-младият професор за времето си в света. Десетилетия наред ръководи лабораторията по физика на твърдото тяло. Почетен професор е по физика в университета „Пиер и Мария Кюри”. Проф. Балкански представя своите изследвания в 34 университета в Европа и САЩ, участва в създаването на научни институти в Индия и Китай. Заради научните си открития бележитият българин е Кавалер на Почетния легион, както и на Ордена за заслуги – най-високите отличия на Франция. Член е на Нюйоркската, Индийската и Международната академии на науките, носител е на престижни награди от Полша и Индия. През 2003 г. е удостоен с най-високия български орден „Стара планина”.

До 1992 г., в своето половинвековно емигрантство, проф. Балкански нито веднъж не произнася името на своята родина България. Един ден го посещава тогавашният български посланик в Париж. Професорът си припомня:

След половин век въобще не мислех, че е възможно да се върна някога в България, защото имах смъртна присъда. Всичко, каквото комунистите можеха да направят на някой, ми го бяха направили. Обади ми се колегата Симеон Ангелов. Мислех, че ще говорим за физика. Той дойде с един паспорт и билет до София и ме покани да замина за България. Трябваше да получа титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет. Така дойдох.

Проф. Балкански си спомня деня, когато се връща във Франция – 16 юни 1992 г. Събира семейството си, разказва за преживяното и споделя идеята си да направи фондация, която да работи за България. Всички са учудени, но възторжено приемат идеята. Така се създава фондация „Миню Балкански”, която носи името на бащата на професора. Синът изпълнява завета му – да бъде добър и да помага на хората. Минко Балкански признава, че 20 години цялото му семейство работи в името на България, а той е само „изражение” на тяхното желание.

Лауреати на конкурса гостуват на проф. Балкански във Фурш (Нормандия).
Институт за висше образование, за развитие на културата, науката и технологиите в България е създаден в Париж от проф. Балкански през 1993 г. Същата година се обявява конкурс по математика, физика и информатика, който се провежда в седалището на фондация „М. Балански” – Оряховица, родното село на професора. Така две десетилетия се търсят младежи, чиято подготовка и устрем им позволяват да продължат образованието си в най-елитните университети на Франция.

Това е удивително. Първият път, когато направихме този конкурс, наистина резултатите ме учудиха, споделя професорът. Нивото бе много високо, но си помислих, че е нормално, след като не е имало подобен конкурс. Но вече 20 години имаме по двама лауреати по математика, физика и информатика. Какви са резултатите? Първият лауреат Младен Димитров е професор по математика в университет „Дидро” в Париж. Същевременно развива своята научна дейност в Калтек – САЩ. Това лято ще доведе в България, в село Оряховица, група най-видни математици от цял свят.

Проф. Балкански обяснява, че малка част от лауреатите поемат по трудния път да се подготвят в образователния център „Луи льо Гран”. Гордее се, че първите чужденци, стъпили в „Екол нормал супериор” и „Екол политекник” са българи, лауреати на неговата фондация. Българският флаг се вее на кампусите на най-престижните университети, създадени преди 200 години от Наполеон за обучение на френския елит. Техни възпитаници са Нобелови лауреати, известни учени, политици. Проф. Балкански приема талантливите българи като свои деца. По време на ваканциите те гостуват в неговия дом във Фурш (Нормандия), срещат се с видни учени, писатели, музиканти. Стават част от френския елит.

Проф. Балкански по време на официалното честване на двадесетгодишнината на фондация „М. Балкански” във Френското посолство в София.
По време на официалното честване на 20-годишнината на фондация „Миню Балкански” във Френското посолство в София световноизвестният цигулар Светлин Русев – сега професор в Консерваторията в Париж, поздрави гостите с изпълнение на Паганини. Това бе повод проф. Балкански да си спомни как са започнали майсторските класове по цигулка, които ежегодно се провеждат в село Оряховица. Преди години на един от приемите в имението във Фурш младият българин води своя професор – Деви Ерли – един от най-добрите педагози, известен с голямата си натовареност.

Той, като ме чу как говоря с френското общество какво искаме да направим за България, дойде при мен и попита с какво да помогне, разказва професорът. Аз му казах: дай две седмици от твоето време за лятна школа. Така започнаха майсторските класове, които сега се водят от най-големите професори на Франция.

Национален институт за образование към фондация „М. Балкански”

С години дейността на фондация „М. Балкански” много се разраства. В България тя създава Национален институт по образование, който провежда курсове за усъвършенстване на учители. Има и Национален институт за младежта, който ежегодно провежда летни школи с цел да събуди интереса на подрастващите към науката и технологиите.

Конференция по криптография в Оряховица

Провеждат се международни симпозиуми по математика и криптография. В летните школи по криптография участва един от лауреатите на конкурса – Димитър Жечев, който преподава в „Екол политекник” в Лозана. Благодарение на постигнатите резултати, следващата Международна конференция по криптография ще се проведе в София.

Учредяването на The Balkanski-Panitza Institute for Advanced Study (BPIAS)

По подобие на съществуващия от XVII век във Франция „Колеж дьо Франс”, в който лекции са изнасяли най-големите философи, поети, учени, проф. Балкански заедно с друг голям българин – Дими Паница, са създали „Инститют фор Адвансд Стъди”. Още от този октомври в София видни учени от цял свят ще гостуват и ще изнасят лекции. Тази духовна храна ще доставим в България. За това работим сега, казва професорът.

България има необикновен извор на таланти. Има деца, на които трябва да се отвори път, убеден е проф. Балкански.

Снимките са предоставени от фондация „М. Балкански”.

По публикацията работи: Илиана Райчевa


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05