Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една година след атентата в Бургас – въпросителните остават

Снимка: архив
Днес се навършва една година от взривяването на автобус на летище Сарафово в Бургас, при което загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса. Въпреки напредъка на разследването, извършвано от българските служби с пълно съдействие на международните им партньори, въпросителните около терористичния акт остават.

Ден преди годишнината вътрешният министър на България Цветлин Йовчев заяви, че има следи, открити включително след неотдавнашното му встъпване в длъжност, които водят към шиитското движение „Хизбула”. Заради следствената тайна министърът не съобщи детайли. Уточни обаче, че няма съмнение по това кой е физическият извършител, но не е ясна самоличността му. От изявлението стана ясно, че в разследването има напредък, но все още недостатъчен, за да се каже кой точно стои зад атентата.

Йовчев посочи още, че позицията на България остава непроменена. Позицията на сегашното и на предишните две правителства на България е, че няма достатъчно убедителни доказателства, за да се каже, че зад атентата стои „Хизбула”. България отстоява тази позиция въпреки очевидния натиск на някои важни нейни партньори да се произнесе в този смисъл. В този контекст София се въздържа да стане инициатор на процедура за включване на шиитското движение в европейския списък на терористичните организации. Същевременно обаче, българското правителство възнамерява да се присъедини към евентуален консенсус по въпроса, постигнат в рамките на дискутирането му между страните членки на ЕС.

Въпросът е изключително актуален не само за България, но и за Европейски съюз. Той бе дискутиран два пъти на равнище експерти от ЕС. Точно една година от атентата, той отново е на дневен ред в Брюксел, на равнище посланици на 28-те страни-членки на Европейския съюз. Най-енергични застъпници за включването на „Хизбула” в списъка са Великобритания и Холандия, които настояват за твърд отговор на всяка терористична атака на територията на съюза и смятат, че вече има достатъчно предпоставки за единодушно взимане на такова решение. Дали новите данни на разследването споменати от българският вътрешен министър ще допринесат за това предстои да разберем.

По повод първата годишнина от атентата в Бургас Държавната агенция „Национална сигурност” увери, че са предприети всички мерки за сигурността на страната. Това наведе на мисълта, че събитието вероятно дава повод за допълнителни мерки за сигурност. Така и трябва да е, защото атентатът в Бургас показа, че България е влязла в полезрението на международния тероризъм и оттогава насам вече не е същата като преди.
По публикацията работи: Стоимен Павлов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи във вторник – в северната и южната част на Централна България

Във вторник , 4 юни, през страната ще премине студен фронт. От запад на изток ще превали. В Западна и Централна България има условия за значителни валежи и градушки. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от..

публикувано на 03.06.24 в 19:35

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протестът“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35