Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богатството на село Белчин са минералните води и хилядолетната история

Градината с паметника на загиналите белчинци във войните е едно от най-посещаваните места в селото.
Снимка: wikipedia.org

Самоковското село Белчин, отдалечено само на 50 км от София, е известно най-вече с топлите си минерални извори. То стана популярно и с разкритата от археолозите средновековна крепост на хълма Свети Спас. Находките дадоха основание на специалистите да сметнат, че християнството тук е било възприето от местните люде преди повече от 1700 години. Историята на крепостта и селището, получило името Малък Цариград, е забулена в легенди. Много пъти твърдината е рушена и опожарявана, но хората пак я въздигали от пепелта, защото мястото е ключово. През него преминава Пътят на желязото от Европа към Цариград. Със своите бели кули и крепостни стени някогашният Цари Мали град много напомнял на белия градеж, характерен за постройките на града край Босфора. И днес жителите на Белчин твърдят, че Цари Мали град е старото име на селото им. „Възстановяването на крепостта и популяризирането й като маршрут за туристите е сбъдната мечта за хората. Тя дава надежда и нов облик на селището” – казва кметът Венета Балабанова. И още:

 

© Снимка: wikipedia.org

Църквата „Св. Петка”

„Белчин е с два минерални извора. През 2007 г. завърши реставрацията на църквата „Св. Петка”. Веднага след това открихме Етнографски музей, който е филиал на Историческия музей в Самоков. Тук се оформи един хубав комплекс.

© Снимка: wikipedia.org

Етнографският музей

По същото време направихме градина с Войнишки паметник в центъра на селото. Няколко години преди това беше продадена сградата, в която е било старото училище. А там на фасадата бяха паметните плочи на загиналите белчинци във войните – двете Балкански от 1912-13 г. и Първата световна. Тогава взехме решение тези плочи да се вградят в паметник, за да опазим почитта към героите. Сега градината с него е едно от най-посещаваните места в селото, има хубава чешма, много добре поддържана зелена площ с място за децата да играят и спортуват. Запазихме старите дървета, облагородихме не само центъра, но и околностите. В началото на Белчин имаше едно запустяло място, което приличаше на сметище, но там при сондаж се появи нов минерален извор. Водата се използва за балнеолечение, а 5 процента от нея е отведена към чешма, за да се ползва и за пиене. Изградихме и още една чешма в селото – с изворна вода, която каптирахме от трите кладенеца в местността Задградище. По тръби тя слиза в селото и има разнообразие на вода за пиене. Емблемата на селото ни е изобразена като фигура на жена с две корита, едното е с минерална, а другото – с изворна вода.

© Снимка: belchin.eu

Допреди година основен проблем за нас бяха инфраструктурата и високите подпочвени води, които ни накараха да изостанем в развитието на селото като туристическа дестинация. Нямаше как да се предлага селски туризъм, тъй като повечето от къщите бяха със септични ями. Но кандидатствахме по Програмата за развитие на селските райони с проект за изграждане на цялостна канализационна мрежа с пречиствателна станция. Спечелихме проекта и през 2012 г. за три месеца изградихме водопровода, канала, пречиствателната станция, дори приключихме с асфалтирането на улиците. Това отприщи нещата, сега се появиха и първите три къщи за гости в Белчин. Междувременно реставрирахме и ремонтирахме църквата „Св. Петър и Павел”, там сводовете са рисувани от известния самоковски майстор Никола Образописов. По отношение на туризма селото има голям потенциал за развитие. Имаме красива природа, близо сме до София, за минути се стига оттук до Самоков и курорта Боровец. Близо сме до най-посещавания от туристи манастир – Рилския. В района са изградени 5 екопътеки. Целта е те да се свържат със съседните села, за да се превърне целият регион в привлекателна туристическа дестинация. За съжаление и в нашето село има отрицателен прираст на населението, в последните години са се родили само 4 деца. Но хората все по-често се връщат от големите градове. Отиват там, защото има работа, но пък забелязвам, че много млади хора, които работят в София, вече напускат квартирите си и се връщат да живеят в Белчин. Мисля, че нещата се променят към по-добро.”

Известният бизнесмен Симеон Пешов също е сред жителите на селото. Учредил е фондация за Белчин, а чрез спечелен проект за публично-частно партньорство тази година успя да открие възстановения със съвременни средства исторически комплекс Цари Мали град.

© Снимка: carimaligrad.com

Цари Мали град

„Аз се гордея, че съм от Белчин – казва той. – Преди 60 години, когато учех в местното училище, моят учител Стоил Бранков завеждаше класа ни при крепостта, на Четвъртата кула, която единствена стърчеше, и ни разказваше легенди, истории за величие, за падение, за слава и духовност в Цари Мали град. Тогава ние като деца не знаехме как е изглеждало старото селище, но си представяхме битки между римляни, траки, авари и обърквахме историята.

Сега с много средства и усилия се осъществи един 10-годишен проект на археологически изследвания и много издирвания в книжовните извори за този край. Тук се намира частица от мощите на Света Петка, съхранена е в църква, издигната през Второто българско царство. Това е рядкост за България и факт, с който всички се гордеем.”

По публикацията работи: Гергана Манчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство

В сградата на президентството днес от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на..

публикувано на 22.07.24 в 06:10

Високи температури и валежи в понеделник

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от..

публикувано на 21.07.24 в 19:05

Пожар бушува в Гърция до границата с България

Огън бушува на територията на Гърция на около километър и половина от българската граница, но бавно се движи към нея. Пожарът е върхов и се намира в изключително труднодостъпна местност. От гръцка страна гасят огъня с два хеликоптера и един самолет...

публикувано на 21.07.24 в 12:19