Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не успя да предвиди бежанската криза

Най-лоши са условията в новосъздадения лагер за бежанци в Харманли. Капацитетът му е надхвърлен три пъти и болшинството от хората са настанени в палатки без ток и отопление при вече минусови температури.
Снимка: Мария Димитрова-Пишо
От началото на конфликта, Сирия са напуснари над 2 млн. души, а вълни от още 6 млн. сирийци странстват из страната и всеки момент могат да навлязат в граничните държави. Всеки ден около 5000 сирийци търсят спасение извън страната си. В съседна Турция техният брой достигна над 600 хиляди души. А след като Гърция изгради стена по границата си с Турция, България се оказа най-лесният достъп на тези бежанци до заветната територия на ЕС. Този анализ на ситуацията направи за Радио България Ролан Фрнасоа-Вейл представител в България на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Защо българското правителство не предвиди опасността?


„Трябва да кажем, че политическата ситуация в България е доста объркана. За една година се смениха три правителства и въпросът за бежанската вълна явно не бе приоритетен. А и броят на бежанците в един момент нарасна много бързо. Предните години в страната влизаха средно около 1000-1200 нелегални емигранти. А от началото на 2013-а те вече надхвърлят 10 хиляди души. Самите власти признават, че са се оказали неподготвени за подобен наплив”.

В резултат, съществуващите центрове за бежанци се препълниха, набързо бяха импровизирани нови, в които условията за живот са нечовешки.

© Снимка: Мария Димитрова-Пишо

Г-н Франсоа-Вейл определя ситуацията като катастрофална.

„Новите центрове бяха създадени набързо в изоставени училища и други подобни сгради. Санитарните условия са на места много лоши, няма храна, няма лекарско присъствие, няма персонал и положението е откровено катастрофално. Предоставя се на бежанците дажба суха храна за пет дена, която е крайно недостатъчна и е еднаква и за възрастни и за деца, за болни и за здрави. Властите правят каквото могат. Като цяло ситуацията е все още изключително трудна. В новосъздадения лагер в Храманли условията са наистина катастрофални”.

На въпрос дали условията за сирийските бежанци в други държави са по-добри, г-н Франсоа-Вейл отговори, че при всички случаи условията в България не са подобаващи като за страна от ЕС.

Решаването на проблема е изключително трудно.

„Властите определено имат желание да предоставят най-добра грижа за бежанците, но предвид сегашния политически контекст в България и икономическите възможности на страната това е изключително трудно”, казва представителят на Върховния комисариат. „Надяваме се с помощта на ЕС да помогнем на властите да подобрят ситуацията в отделните лагери възможно най-скоро и да бъде ускорена процедурата по издаване на бежански статут на просителите. Надявам се помощта от ЕС да дойде по-рано отколкото по-късно”.

© Снимка: Мария Димитрова-Пишо

Останките от изоставените някогашни телени ограждения по границата ни с Турция ще бъдат заменени с нови в продължение на 30 км.
Желанието на българското правителство да издигне телени заграждения в някои участъци на границата ни с Турция г-н Франсоя Вейл смята за нарушение на международните договорености и правата на бежанците.

Реалистично ли е намерението на правителството срокът за предоставяне на бежански статут да бъде намален от шест месеца на един месец?

„Доста амбициозно е като се има предвид крещящият недостиг на персонал за тази цел. В момента се набират нови служители, но те трябва след това да преминат и курс на обучение. Надяваме се процедурата все пак да бъде ускорена”.

Според г-н Франсоа-Вейл от потенциалните около 8 хиляди кандидати за бежански статут, при 6000 процедурата за получаване на статут е вече започнала. В началото на бежанската криза, „разразила се” през август тази година, Българската агенция за бежанците разполагаше с едва 150 служители. Остър недостиг има и от преводачи на арабски език.
По публикацията работи: Мария Димитрова-Пишо


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15