Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български студенти ще представят страната ни в престижно състезание по мениджмънт в туризма

Снимка: личен архив

На 15 и 16 януари в Амстердам, Холандия, отбор от четирима български студенти ще вземе участие в международното състезание European Mise en Place Cup. То ще събере представители на десетки европейски висши училища, в които се изучава мениджмънт в туризма. Българският тим е единственият от нашата страна, поканен в надпреварата.

Състезанието е смятано за едно от най-престижните в туристическата индустрия. Нашите участници: Пламен, Мартин, Габриела и Кристина, са второкурсници в специалността „Хотелски мениджмънт” във Висшето училище Международен колеж (ВУМК) във Варна. „Колежът е сравнително нов, но вече привлича студенти от цял свят”, споделя Павел Йорданов, завеждащ мениджърския отдел на Висшето училище:

„Обучението на студентите е изцяло на английски език. Колежът е стратегически партньор за Източна Европа на един от най-престижните британски университети – Cardiff Metropolitan University. През последните години Висшето училище създаде академични партньорства и с други университети в Европа – в Порстмут и Бирмингам във Великобритания, както и със Stenden University, Холандия. Благодарение на част от партньорствата осъществяваме съвместно обучение и по британски магистърски програми. Така че нашите възпитаници могат да имат две дипломи – българска и британска. Досега ВУМК са завършили над 1000 български и чуждестранни студенти. Имаме студенти от 30 държави. Палитрата е богата, като започнем от Великобритания, Естония, Финландия, Русия, Холандия, Унгария, Полша, Турция, Германия, Румъния, Украйна, Сирия, Казахстан, и стигнем до Китай, Виетнам, Непал…”.

Колежът неслучайно се намира във Варна – черноморската ни столица. Градът е важен туристически и културен център, изходна точка за курортите по Северното Черноморие. Варна и районът около нея са богати на исторически и природни забележителности. Тя е домакин на цяла палитра от международни фестивали, привличащи артисти от различни краища на света. Градът е кандидат за Културна столица на Европа през 2019 г. и за Европейска младежка столица на 2016 г. Младите хора тук са повече от половината население – най-вече заради съсредоточаването на различни университети. Висшето училище Международен колеж е „ковачница” за кадри в туризма – основен поминък на тукашното население и един от най-динамичните отрасли на българската икономика.

Колкото до състезанието в Амстердам, темата тази година е „Устойчиво развитие на туризма – еко туризъм”. Българският тим ще премери сили със студентски отбори от 11 държави, сред които са Швейцария, Австрия, Франция, Холандия, Германия. Нашите участници се надяват на подкрепа във Фейсбук страницата на отбора: IUC EMCup BG 2014. Колкото повече фенове бъдат набрани предварително, толкова по-нагоре се изкачват в класирането.

„За четвърти път участваме в това състезание, досега не са участвали други висши училища от България – разказва Павел Йорданов. – Непрекъснато надграждаме нашия опит. Достигали сме до шесто, осмо и дванадесето място. Състезанието е свързано с разработване на иновативни идеи в сферата на туризма. В първия етап се разработват бизнес планове и доклади. Отборът ни направи кратък видеофилм с презентация за нашето училище. Както и доклад на тема „Здравето и туризма – ръка за ръка” – една актуална и набираща скорост ниша в българския туризъм. Третата част от надпреварата ще се проведе в Холандия. Там на място на състезателите ще бъде поставена „тайна” задача от организаторите и в рамките на два дни, те ще трябва да я разработят, влагайки своя бизнес идея, да я защитят с бизнес план и да я презентират пред световни туристически компании и участниците от другите университети.”

Българският отбор е амбициран да представи най-доброто от екотуризма у нас. Да му пожелаем успех!

По публикацията работи: Силвия Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи във вторник – в северната и южната част на Централна България

Във вторник , 4 юни, през страната ще премине студен фронт. От запад на изток ще превали. В Западна и Централна България има условия за значителни валежи и градушки. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от..

публикувано на 03.06.24 в 19:35

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протестът“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35