Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IT село

БНР Новини
Снимка: предоставена от Иван Куков

Сякаш вече сме свикнали с факта, че за много млади българи пътят към по-добро бъдеще е свързан с Терминал 2 на летище София. Затова новината, че няма да търсят спасение зад граница, а някои от тях дори искат да се установят на село, направо звучи изненадващо. Нестандартната идея на 28-годишния Иван Куков обезлюдени села да бъдат възродени, като в тях се заселят IT специалисти, предизвика бум в медии и социални мрежи. С нея той спечели конкурса „Купи село, създай по-добро място за живеене в България”, организиран от Фейсбук група, насърчаваща пазаруването на български стоки.

Според младия мъж, който е софтуерен програмист, идеята е реална. Добре известно е, че основната причина селата да замират, е липсата на работа за младите. „С напредването на комуникациите в днешно време е напълно възможно хората, които могат да работят дистанционно, да живеят на село. Няма никакво значение къде се намират, стига да имат достъп до интернет”, обяснява за Радио България Иван. А предимствата на селото пред града са безспорни: по-спокоен живот, чист въздух, вкусна храна и усмихнати хора, убеден е той. Все повече ентусиасти се обединяват около идеята му. Във Фейсбук вече е създадена общност „ИТ село”, която наброява близо 3400 симпатизанти. За мераклиите, готови да направят подобна стъпка, Иван казва:

„Повечето са хора, които могат да работят дистанционно. Има журналисти, преводачи, всякакви професии, при които не е задължително да бъдат в офис или на някакво физическо място в града всеки ден, от 9 до 18 ч. Освен това с нас се свързаха и доста хора, които са в чужбина, но вече твърдо са решили да се върнат в България и да живеят на село. Не става въпрос само за млади хора. След като са чули за нашата идея, споделят, че с голямо удоволствие биха се присъединили. Сред тях има учители, лекари. Писа ни и една жена от Англия, която смята да се върне това лято.”

Снимка

Още преди идеята да придобие такава популярност, около петдесет от най-запалените ентусиасти са се срещали на живо във Варна и София, за да обсъдят критериите, по които да отсеят подходящи села за заселване.

„Основното е да има сравнително добра инфраструктура като път, защото ако се наложи пътуване до по-голям град, трябва да е достъпно” – обяснява Иван. „Да не е някъде много високо в планината, където като падне сняг и три дни не можеш да мръднеш. Важно е също така електричеството да бъде стабилно, да има водоснабдяване. Знаем, че канализация е изградена само в по-големите села, но вече има доста решения като използването на локални пречиствателни станции към всяка къща. Те стават все по-евтини като варианти и по-достъпни за хората, така че това също не е проблем.”

СнимкаСлед като се спрат на конкретни места, Иван и сподвижниците му планират да ги посетят. Не е учудващо, че вече ги заливат предложения от различни хора, които се опитват да върнат към живот някои села из България. Сред получените оферти са за села около София, в района на мистичната Родопа планина, както и в най-бедния регион в ЕС: Северозападна България. Според Иван, новите заселници биха могли да комбинират работното си ежедневие пред компютъра с някоя дейност в реалния свят като отглеждането на пчели и градинарство. Освен това присъствието на IT специалистите там би осигурило работа и за хора от други професии, като например учители, лекари. Ще се понапълни и изтънелия джоб на местните. „Една баба и един дядо могат да обслужват малка градина със зеленчуци на две-три семейства и за това да получават пари, които ще са повече от пенсиите, давани от държавата”, смята Иван. Младият мъж е намерил решение и на въпроса с развлеченията, с които са свикнали връстниците му:

„Ако се съберат достатъчно хора в едно село и им липсва кино, то няма проблем да се направи своеобразно кино с проектор и компютър. Технологиите са вече толкова напред. Могат да се организират също различни културни или театрални представления с участието на самодейни формации, които нямат нищо против да се изявяват, ако им се поемат например разходите.”

Снимки: предоставени от Иван Куков



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05