Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски избори 2014 – ново начало в работата на държавата с българските общности по света

Красимир Божанов
Снимка: Илиана Райчева
След броени дни ще избираме членове на Европейския парламент. Само в спомените на българите по света ще останат огромните опашки и чакането с часове по време на последните парламентарни избори през 2013 г.  В Лондон гласуваха близо 4000 души в две секции. Във Виена на опашка чакаха 1500 наши сънародници, в Мюнхен и в Атина – 1400. С новия Изборен кодекс ще има достатъчен брой избирателни секции, разпределени в големите градове, в които има голяма българска диаспора.

ЦИК реши да открие 168 секции в 35 държави, в които българските граждани в чужбина могат да гласуват на изборите за членове на Европейския парламент на 25 май 2014 г. Това научихме от специалния гост на Радио България Красимир Божанов – директор на Дирекция „Правна“ в Министерството на външните работи, председател на работната група за провеждането на изборите за Европейски парламент.

Голямото количество избирателни секции е предизвикателство както за българските власти и представителите на дипломатическите и консулските служби по места, така и за българските общности в чужбина. В новия Изборен кодекс е дадено широко място на българските организации по места в конкретната подготовка на избирателните секции. Затова потърсихме становището на Стефан Манов, представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина: „Виждам едно ново начало в работата на държавата с българските организации по места. Има промяна в отношението и я приветстваме. Трябва взаимно да се учим, да свалим подозренията си едни към други и да прегърнем идеята за съвместна работа. Имаме моралното задължение тези избори да протекат добре и като избирателна активност, и като помощ на място. Призовавам българските организации по света да бъдат в помощ на нашите дипломатически представителства. Призовавам и българските дипломати да бъдат по-активни, да свалят преградите, да говорят с хората от позициите на партньори”.

„Вижда се промяната от гледна точка на взаимно доверие, е становището на Красимир Божанов. – Осъзнати са отговорностите на ЦИК, на възможностите и компетенциите на Министерството на външните работи и ролите на нашите посолства. Новите правила на Изборния кодекс предполагат улеснено образуване на секции извън страната, но това бе прието от законодателя в съчетание с новата роля на българските организации като партньор на българските посолства в процеса на намиране на подходящи помещения и оборудването им. Тези разпоредби бяха изпълнени със съдържание в държави като Франция, където организациите на българите оказаха пълно съдействие на българското посолство за сформирането на секциите и на секционните избирателни комисии. В други държави, обаче, новите правила бяха тълкувани като създаващи единствено задължения за българската държава. Например, в държава като Испания не само бяха образувани рекордните 43 секции, което постави посолството в Мадрид и генералното консулство в сериозно изпитание, но и в някои населени места българските представителства не срещнаха нужното съдействие дори от гледна точка на готовност за участие на български граждани като членове на избирателни комисии”.

Красимир Божанов сподели, че в последните години дни преди изборите членове на секционни избирателни комисии заявяват в посолствата, че не могат да участват в тяхната работа. Започва търсене на нови членове, на резерви. Сезира се ЦИК. Добре би било това да не се случва в изборния ден, остава с надежда Красимир Божанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30