Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският бизнес разширява позициите си на Балканите

Снимка: личен архив

Днес в Истанбул се провежда бизнес форум, организиран от Българската търговско промишлена палата и Борда за външноикономически отношения на Турция. Българската делегация се води от председателя на БТПП Цветан Симеонов. Ще бъде представен  инвестиционния климат на България, индустриалните зони в страната и в частност свободна зона Свиленград. По този начин ще се насърчат повече турски инвеститори. Във форума има представители на фирми свързани с производство и търговия с медицинско оборудване, с шивашката промишленост, с машиностроене и металообработване и т.н.


Ден по-рано приключиха Македоно-българските бизнес дни в градовете Щип и Кочани, инициирани отново от БТПП и проведени в сътрудничество с Македоно-българската стопанска камара. Организаторите изразяват задоволство, че и двете правителства са подкрепили инициативата. Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева и вицепремиерът и министър на финансите на Македония Зоран Ставрески участваха в бизнес форум, посветен на интегрирането и допълването на двете икономики за спечелване на трети пазари. Особено полезно е било участието на представители на двете банки за развитие – българската и македонската, при обсъждането на проекти за насърчаване на експортно ориентирани фирми и за трансгранично сътрудничество. На форума българските партньори са споделили своя опит свързан с европейската интеграция. Мотото на срещата бе „Заедно на трети пазари“, каза в интервю за Радио България председателят на БТПП Цветан Симеонов и даде пример – ако всички балкански страни се обединят като износители и производители на вино, могат да станат петата сила на световните пазари. По този начин ще бъдат изпреварени такива износители на вино като ЮАР, Чили, Австралия, Нова Зеландия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Третото издание на фестивала "48 часа Варуша-юг" във Велико Търново

"48 часа Варуша-юг" ще се проведе в периода 16-18 август във Велико Търново. Фестивалът представя възможностите на квартала за култура, спорт, занимания за цялото семейство, връзка с природата, образователни събития. Мероприятието е общностна..

публикувано на 17.08.24 в 08:10

Горещините продължават и през първия почивен ден

В събота преди обед ще бъде предимно слънчево, а следобед над Западна и Централна България ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони и Дунавската равнина, ще има краткотрайни валежи от дъжд,..

публикувано на 16.08.24 в 19:05

България днес - 16 август 2024 г.

В „България днес“ на 16 август научаваме как се подготвят за новата учебна година в гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ – Цариброд, както и четат ли български книги младежите от българското национално малцинство в сръбския град. Традиционно в..

публикувано на 16.08.24 в 19:00