Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Духът на Съединението и българите по света

Виктор Хинов, Дарина Проданова, Божидар Чеков и Иван Николов
Снимка: личен архив

„Съединението прави силата” е великолепен пример за това, как усилията на различни професионални групи и различни слоеве от българското население са канализирани в една и съща посока. Особено значимо е мястото на българската интелигенция. Между другото до тогава, до когато интелигенцията не заяви в един глас какво трябва да се направи, защото тя знае, и не се превърне в естествен водач на обществените настроения, политиците са безпомощни.

Съхранили ли сме духът на Съединението и кои са ценностите, които днес сплотяват българите по света? Един въпрос, но с различни отговори от наши сънародници. Това, което ги свързва е, че творчеството е неделима част от техния живот.

Д-р Виктор Хинов от Чикаго, САЩ, е лекар по образование и писател по призвание. Започва да публикува разказите си от 2007 г. Част от тях вече са събрани в първата му книга „Разкази от оня свят“. Духът на Съединението д-р Хинов търси и в себе си, и в околните. Може би, като ви кажа къде духът на Съединението го няма, ще ви бъде по-лесно да го намерите там където е.

Дарина Проданова вече 16 години живее в Чикаго. В този град тя получава и своето академично образование по литература. Интересува се и от музика и фотография. Пише разкази и стихове на английски и български. Тя е убедена, че любовта към Родината и жаждата за знание обединяват българите по света. Не случайно част от времето си посвещава на децата от българските училища в Чикаго. Там търси таланти, снима филмчета. Освен това е изкушена и от театралното изкуство.

Божидар Чеков се установява в Париж, Франция, през 1968 г. За първи път се връща в България след 23 години. Независимо, че е утвърдено име в хартиения бизнес, той е творец по душа. Дълги години се занимава с журналистика. В България има издадени три книги. Днес е председател на сдружението „ДА“ - Демократична Алтернатива, което се е посветило на обединението на българите от чужбина чрез нов избирателен закон. Никога България не е била толкова разединена, както е днес. Бих искал българите да се замислят върху начина, по който бихме могли да ползваме примера на нашите предци. Защото само обединени можем да бъдем силни. Има един начин, за който аз се боря от години. Това е представителност на българите от чужбина в българския парламент.

Иван Николов от Босилеград е български поет, публицист и общественик. Той е председател на Българския културно-информационен център „Босилеград“. Иван Николов е сред най-активните защитници на правата на българите вЗападните покрайнини. Духът на Съединението е духът на България. Явно сме го съхранили до сега. Този стремеж за сплотяване на българския народ, не само върху неговите исторически и етнически територии и постигане на заветната мечта за национално обединение, не ни е напускала никога. Независимо от критичните ситуации, в които сме се намирали, вероятно се намираме и сега.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55