Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите по света предизборно питат – ето отговорите

Камелия Нейкова и Красимир Божанов.
Снимка: БГНЕС
Мога ли да гласувам, след като не съм си подал предварително заявление? Този въпрос, зададен от българи по света, може да бъде срещнат постоянно в социалните мрежи. Има и отговор: Можете да гласувате спокойно! Необходим ви е само валиден документ за самоличност. Що се отнася до въпросните заявления, те послужиха за откриването на рекорден брой избирателни секции в чужбина за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. На 2 октомври сайтът EuroChicago.com публикува писмо от български граждани от различни държави в Европа и Америка до ЦИК, Министерството на външните работи и българските медии. Те уведомяват ЦИК, че броени дни преди датата на изборите 5-и октомври информационната кампания в чужбина практически все още не е започнала и голяма част от българите в чужбина продължават да са с впечатление, че право да гласуват имат само тези от тях, които предварително са подали заявление.
 

В специално интервю за Радио България говорителят на ЦИК Камелия Нейкова дава отговори на поставените в писмото въпроси. За да са спокойни българите по света, в специално интервю за Радио България директорът на Дирекция „Правна” на МВнР Красимир Божанов, който участва в Работната група за организация на изборите в чужбина на Министерството на външните работи коментира свършеното от външното ни ведомство по подготовката на изборите по света. И от ЦИК, и от МВнР отчитат активността на нашите сънародници в изборния процес.

Интервютата с Камелия Нейкова и Красимир Божанов чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30