Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След предсрочния вот политическата стабилност пак е под въпрос

БНР Новини
Снимка: БТА

Силно раздробен парламент, почти невъзможно сформиране на коалиция и още повече на стабилно управление. Това вещаят данните от предсрочния парламентарен вот на 5 октомври т.г. – втори за последните две години в България. Отново има категоричен победител – партия ГЕРБ, и отново, както на изборите от май 2013 г., политическата стабилност е под въпрос.

„Не виждам как ще стане правителство – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след първите прогнозни резултати от вота. Но бе категоричен:

„Аз съм готов да поема всички рискове за управлението на държавата, защото ние сме най-подготвени. Моля колегите лидери на партии да преспят с резултатите и с трезвата оценка какво е да имаш 5-6 процента и да имаш големи претенции. Предлагам им, ако им е мила държавата, да загърбят личното. На всички, които считат, че аз бих бил пречка, нормално е победителят да излъчи премиер, защото той е най-подготвен. Оттам нататък нека всички помислят какво би последвало след още 2 месеца предизборна кампания и служебен кабинет”, допълни Борисов.

Снимка„Все още не е ясно колко партии влизат в парламента, но е ясно, че 43-то НС ще е силно фрагментирано, убеден е лидерът на БСП Михаил Миков:

„Избирателите ни отредиха мястото на опозиция в този парламент. Това повелява да бъдем конструктивна и лоялна опозиция, която ще подкрепя всички национално отговорни и нужни на по-голямата част от българските граждани решения в законодателството. Трябва да видим как ще започнат разговорите по евентуално възможно съставяне на правителство. За тези разговори отговорността на първо място е на победителя ГЕРБ и ползвам случая да ги поздравя с победата. Ще участваме в разговори по националните приоритети, но не може да става въпрос за скрити разговори по отношение на подялба на властта.”

Снимка„Избори до дупка е най-безотговорното решение”, убеден е лидерът на ДПС Лютви Местан. По думите му още първият проучвателен мандат трябва да бъде успешен. „Всички останали сценарии, категоричен бе той, вкарват България в режим на криза, от която няма изход”. И още, добави Местан:

„Въпреки сложната ситуация, в която сме изправени от вота на избирателя, ДПС ще работи за модерно евроатлантическо по съдържание и национално по своята същност съгласие, на което да стъпи следващо управление. За нас тезата за необходимостта от реабилитация на евроатлантическия образ на страната ни не е куха фраза, а реален призив за генериране на конкретни евроатлантически политики.”

Снимка„Трябва да се обединим около оптимална програма, за да бъдем полезни на хората”, каза Радан Кънев от водачите на Реформаторския блок:

В този парламент идеална коалиция не може да има, това само показва кризата на доверие в обществото ни и дълбочината на политическата криза – е констатацията му. И припомни – Още през декември м.г. предложихме следващото НС да има кратък мандат, в който една коалиция да се обедини не около идейна близост, такова мнозинство не е възможно в 43-то НС – вече се вижда, а около ясна програма по седмици, месеци за необходимите спешни реформи. Така че точката от нашата платформа за двугодишен мандат на парламента е по-актуална от всякога, и дори неизбежна.

Снимка„Патриотичният фронт е готов да преговаря с всички политически партии без ДПС и РБ, категоричен е съпредседателят на коалиция „Патриотичен фронт НФСБ и ВМРО” – Валери Симеонов. Доволен ли е от резултатите от вота обаче – ето какво сподели пред Радио България:

„Честно казано аз очаквах повече, по-широка подкрепа на единствената патриотична формация – нашата коалиция. Но колкото са преценили хората, толкова. Не може да се правим на разсърдени и на недоволни.”

В случай че нито една от трите възможни партии – първите две по сила и трета по избор от българския президент Росен Плевнелиев, на която той връчи мандат, не успее да състави редовно правителство /трето за по-малко от две години/, държавният глава ще разпусне току що избраното НС и ще назначи нов служебен кабинет до произвеждане на нови предсрочни избори. Това може да е и досегашният на Георги Близнашки. Но е пряк път към избори „до дупка“ и още по-голяма нестабилност. Иначе управление ГЕРБ-БСП по германски образец математически е напълно възможно и изглежда вече се „тества“, твърдят информирани източници. Преди това обаче предстои сериозен пазарлък и множество совалки между партийните централи. За Борисов най-тежкият сценарий е нов предсрочен вот, но той е готов да направи всичко, зависещо от него, това да не се случи. „Вратичка“ към това да не се случи този сценарий открехнаха вече и БСП, и ДПС, и дори Реформаторският блок, без да се изключва също Патриотичният фронт.

Снимки: БТА, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30