Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България става регионален център на сътрудничеството между Китай и ЦИЕ в областта на земеделието

БНР Новини
Министърът на земеделието и храните Васил Грудев и министърът на земеделието на Китай Хан Чанфу подписаха споразумението за създаване на Асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ.
Снимка: mzh.government.bg

Състоялият се на 29 октомври в Букурещ девети Форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа роди новината, че България ще бъде регионалният център на това сътрудничество в областта на земеделието. Решено бе в София да бъде създадена Асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Идея, която бе лансирана от страната ни преди година в рамките на предишни срещи в този формат 16+1.

По думите на китайския премиер Ли Къцян, „поднебесната империя” възнамерява през следващите 5 години да удвои търговския си обмен със страните от ЦИЕ и да увеличи значително своите инвестиции. Китайската държава е открила кредитна линия за ЦИЕ в размер на 10 млрд. щатски долара. Областите от интереси за инвестиции са най-вече в сферата на транспорта – изграждане на високоскоростни жп линии, пристанища, пътища, като и строеж на електроцентрали, включително ядрени. Отдавна заявено намерение на Китай е възстановяването на митичния Ориент експрес, този път чрез свръхбързи влакове от Пекин до Париж.

Китай все по-често обръща поглед към ЕС за внос на висококачествени храни, а също и селскостопански стоки. В това отношение България със своите добри традиции в земеделието има какво да предложи. „За нас като земеделска страна е изключително важно ние да бъдем локомотивът на отношенията между Китай и ЦИЕ”, заяви земеделският министър Грудев при подписване на споразумението за създаване у нас на Асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и ЦИЕ. Основната й задача ще бъде да осъществява и улеснява бизнес отношенията между Китай и ЦИЕ. Според г-н Грудев това е първата стъпка за институционализиране на сътрудничеството между страните от формата 16 +1 в областта на земеделието и храните. Асоциацията ще се помещава в българското Министерство на земеделието и храните.

България отдавна е позната на китайския пазар със своето кисело мляко, което се произвежда на място по български лиценз. Съществен пробив бе направен през последните години и по отношение на българските вина. По думите на изпълнителния директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев, през 2013 г. изнесеното вино за Китай е било 1,5 млн. литра, а само за полугодието на 2014-а износът е достигнал вече 2 млн. литра. Неговите очаквания са до края на годината експортът ни да достигне 4 млн. литра, т.е. ръст от над два пъти. Освен кисело мляко и вино, търсени български стоки в Китай са още родното розово масло, мед и пчелни продукти, преработени меса, плодове и зеленчуци, храни за животни. Ползотворно сътрудническо между двете страни може да се развие още в областта на селскостопанското машиностроене и аграрните науки. Сред партньорите на България извън Европейския съюз, Китай заема вече второ място след Турция като дестинация за българския износ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен се среща с жителите на Пловдив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Предвижда се Урсула..

публикувано на 02.06.24 в 09:21