Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България има опасност от „внос“ на терористи от Близкия Изток

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Новинарският сайт „Бъзфид Нюз”, цитиран от БТА, публикува признанията на турски каналджия, представящ се само с името Хасан, който твърди, че е превел през граница над 10 джихадисти от „Ислямска държава“. За всеки прекаран терорист той е получил по 2500 долара. За първи път някой твърди директно, че терористи са успели да влязат в Европа под прикритието на сирийски бежанци, отбелязва новинарският сайт. Ден след тази информация, по време на Третата годишна конференция по сигурността, военният министър Николай Ненчев заяви, че има опасност от проникване на терористи на българска територия.

„Случващото се в Близкия изток, в така наречената „Ислямска държава“, поражда опасността терористични групи да проникнат на територията на България и да се опитат да възбудят заспали клетки, които могат да бъдат изключително опасни, каза той. – Трябва да направим всичко възможно, максимално да ограничим възможността тези хора да проникват и да осъществяват дейност на територията на страната.”

Твърденията на бившия военен министър Велизар Шаламанов за български граждани, които се бият за „Ислямска държава”, се оказаха само „съмнения“ според новия министър Николай Ненчев: „Нямаме категорични, на сто процента потвърдени данни за такива случаи”.

„В тази терористична организация има над 15 хил. чужденци, от които между три и пет хиляди са граждани на европейски държави, каза Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. Нямаме данни за българи, но е възможно да има хора, които са придобили по някакъв начин български паспорти. Със сигурност има задържан българин в Испания, който е сътрудничил за наемане на бойци за „Ислямска държава”. Опасността не трябва да се подценява, защото през територията на България могат да се връщат към своите държави точно такива бойци, които са се сражавали в Ирак и Сирия.”

По време на Софийския форум по сигурността външният министър Даниел Митов заяви:

„Разрастването на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка, Сирия, Ирак, Либия са сериозна и непосредствена заплаха за сигурността на Алианса, изискваща активен отговор, каза той. – В Уелс съюзниците, в това число и България, определихме терористичните действия на „Ислямска държава в Ирак и Леванта” /ИДИЛ/ като много сериозна заплаха за нас и за региона. Сложният характер на предизвикателствата и заплахите изискват комплексен международен отговор, като и всеобхватен подход. В контекста на борбата срещу тероризма, Резолюция 2178 на СС на ООН от 24.09.2014 г. е важен инструмент за справяне с терористични организации като ИДИЛ. Нейното ефективно прилагане е от съществено значение и България предприема мерки в тази посока. Вярваме, че процесът по засилване на националното законодателство ще бъде стартиран в най-кратки срокове.”

Помощник-генералният секретар на НАТО Сорин Дукару, който присъства на софийския форум, призова в интервю за БНР към хармонизиране на законите за наказателно преследване на терористи с европейски паспорти. На въпрос дали България трябва да криминализира участието на българи в редиците на „Ислямска държава“ Дукару отговори:

„По този проблем всяка държава трябва да се учи от опита на другите, каза той. – Трябва да се опитаме да хармонизираме законодателството. Това може да стане на много нива – например в ЕС има ресор правосъдие и вътрешни работи. На ниво НАТО може да се подсили взаимната осведоменост по този тежък въпрос на сигурността.”

„Българите, които се бият в редиците на т.нар. „Ислямска държава“, да носят наказателна отговорност. Такива промени се подготвят в Наказателния кодекс, като превантивна мярка”, съобщи пред Дарик радио министърът на външните работи Даниел Митов ден след приключилата Трета годишна конференция по сигурността.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34