Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карта на диалектите обогатява представите ни за българския език

БНР Новини
Снимка: ibl.bas.bg

Българският е сред индоевропейските езици с най-много диалекти. В наши дни можем да чуем негови разговорни форми не само докато пътуваме из страната, а и извън държавните ни граници. Интересни, а в някои случаи и доста архаични форми на езика ни се срещат в региони на Беломорието, Македония, Северна Добруджа, Западните покрайнини и въобще навсякъде, където в миналото се е разпростирала българската държава. Сега всеки, който желае да проследи богатството и колорита на нашия език, може да стори това, като кликне с мишката върху специална интерактивна карта на диалектите, създадена неотдавна от екип на БАН.

Българският, който през 9-ти век е представлявал класически славянски говор, би могъл да се определи в наши дни, като „екзотичен“ балкански език с неприсъщи на нито един от останалите славянски езици особености, научаваме от доц. Ана Кочева от БАН. Сред тези специфики са липсата на падежни форми, заместванията на инфинитива с типичната за езика ни да-конструкция, аналитичното образуване на бъдеще време със специални частици и пр. „Това е единственият т.нар. славяно-балкански език в света – характеристика, потвърдена от стотици чуждестранни изследователи “ – категорична е доц. Кочева, която е сред съставителите на въпросната карта на българските диалекти.

В нея са представени 60 от над 100-ната български говори. А приятната изненада е, че само с един клик тя „проговаря“ на различни, кое от кое по-странни и неразбираеми за повечето от нас, наречия! Автентичните аудиозаписи са правени на място от специалисти на БАН, обикаляли надлъж и шир езиковите граници на България, за да интервюират местни хора. Оказва се, че българските диалекти не се отличават един от друг в морфологично отношение, затова пък разликите в областта на фонетиката и лексиката са съществени. „Точно върху тях се извършва делитбата на нашите говори“ – казва доц. Кочева. Какво още научаваме от интерактивната карта на БАН?

„Научаваме колко разнообразни са българските диалекти, но и кои са най-архаичните сред тях. За това ни помага цветовата символика. С топлите цветове в червената гама върху картата са изобразени онези говори, които стоят по-близо до старобългарското състояние. С цветовете от студената гама – сините и лилавите, са отразени тези, които са се отдалечили малко повече от старобългарския език. Откриваме, разбира се, и много интересни и специфични особености за отделните диалекти, които може да се прочетат, като се кликне върху прозорчетата с изобразена книга върху картата. И разбира се, като кликнете върху символа с микрофонче, ще може да чуете автентична диалектна реч. И до ден днешен с колегите ми провеждаме диалектоложки експедиции на терен. Записваме тази жива диалектна реч и сме отразили записите по картата. Така че картата говори и вие можете да чуете гласовете на хората, които са ни съдействали да представим невероятното разнообразие на българския език“.

Диалектната карта ще продължава да се обогатява с още нашенски говори, които в момента се проучват. А всеки който обича българския език и иска да допринесе за опазване на неговото богатство, би могъл да предостави свой личен запис на рядък нашенски диалект, който ще бъде включен във въпросната интерактивна карта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00