Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумение между САЩ и ЕС /ТПТИ/ – колкото икономика, толкова и политика

Снимка: архив

Умерен оптимизъм. Така накратко може да се обобщи позицията на Европейския съвет за външна политика по преговорите за подписване на Споразумението за трансатлантическо партньорство между САЩ и ЕС. Въпросната позиция бе изложена пред български политици и медии по време на обсъждане на доклада „Ново начало за ТПТИ”, представен от един от авторите – Йозеф Янинг, член на Европейския съвет за външна политика. 

Свободната търговия и безспорните икономически ползи

Целта на Споразумението за трансатлантическо партньорство, ако стане факт, е да се премахнат бариерите пред търговията и чуждите инвестиции между страните от ЕС и САЩ.

Ползите за българската икономика са основно във възможностите пред износа, за привличане на чужди инвестиции и създаване на работни места. Страната има положително търговско салдо със САЩ, сочат данните на НСИ. Изследване на Института за пазарна икономика /ИПИ/ конкретизира, че изнасяме стоки за САЩ за около 500 млн. долара годишно. Страната ни „изнася” и услуги за американски компании на стойност около 200 млн. долара. Това са така наречените колцентрове. На същата стойност от 200 млн. долара годишно е и участието на български фирми във „веригата на производство” на други европейски компании, най-често автомобилни, които в последствие изнасят продукцията си в САЩ. Очакванията са в тези сегменти ефектът от евентуалното подписване на ТПТИ да е най-голям. Според министъра на икономиката – Божидар Лукарски:

Споразумението за трансатлантическо партньорство е най-всеобхватния договор за свободна търговия до момента. Очакваме с подписването му да се постигнат следните конкретни резултати за България: премахване на митата, облекчаване и подобряване на достъпа до пазара в САЩ, премахване на нетарифните пречки пред търговията, сближаване между двата регулаторни режима и улесняване дейността на търговците.

Подобен беше моделът на присъединяването на България към Европейския митнически съюз. Днес по-голямата част от съгражданите ни отчитат благоприятния ефект от него, макар че част от социалистите остават все още скептични. 

Политическата страна

Опозицията, левите партии, които симпатизират на Русия, и някои граждански сдружения виждат в ТПТИ заплаха. У нас тези гласове не са много силни, в сравнение с други страни от ЕС като Германия и Франция. Основните критики на левите политици са, че споразумението ще позволи в Европа да се продават генномодифицирани храни, да се добива шистов газ, както и че ще доведе до отпадане на трудовото законодателство.

Зад подобни популистки послания обаче се крият политически страхове. Подписването на споразумението ще позволи създаване на много голям пазар, политическият ефект от който е не по-малко значим от икономическия.

Вероятно в сферата на енергетиката и отбраната чувствително ще намалее зависимостта на Европа от Русия. ТПТИ ще засили икономическата интеграция в ЕС, както и ролята на ЕС и САЩ в световната икономика и геополитика. Най-малкото, защото „Новият запад”, който ще се формира в резултат на Споразумението, ще налага търговските стандарти. А това по всяка вероятност ще отслаби позициите на други световни сили като Русия, Китай, Индия.

Големите въпроси извън икономиката

Основните проблеми пред освобождаването на търговията са различията в законовата рамка в ЕС и тази в САЩ. Голяма част от тези въпроси, вече са изключени от ТПТИ. Споразумението няма да обхваща следните индустрии: енергетика, химия, храни, услуги в обществения сектор, трудово-правни отношения. Това означава, че ако американска компания иска да отглежда ГМО в страна членка на ЕС, това няма да е позволено. А също и че американските работодатели ще трябва да спазват действащото трудово законодателство в страната, в която развиват дейност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00