Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По стъпките на Щастливеца и до днес

БНР Новини
Снимка: архив

През 2015 г. се навършват 120 години от „Поканата” на Алеко Константинов, в която за първи път се появява известния за туризма в България лозунг „Опознай България, за да я обикнеш”. След отправената покана, на 27 август 1895 г., до Черни връх се изкачват 300 човека, което поставя началото на българския туризъм. В чест на това събитие Иван Вазов пише стихотворението „На Черни връх”, като споменава този излет и началото на българското планинарство в някои свои пътеписи.

А кой не обича да прекарва свободното си време в планината? Със сигурност има и такива хора, но от личен опит мога да кажа, че с правилната нагласа човек може да намери вдъхновение и покой, бродейки по тревистите неравности на Витоша. Лекият ветрец и ароматът на борови иглички галят сетивата на всеки, дръзнал да опита от сладостта на планинските разходки. Незабравим за мен спомен ще остане изкачването на Черни връх, когато бях невръстен четвъртокласник. Тогава все още не знаех, че вървя по стъпките на Щастливеца, но със сигурност знаех, че тази изморителна, но приятна планинска разходка ще остане в спомените ми завинаги. Чувството на умора не можеше да ме спре, защото исках да достигна върха на планината, за мен тогава – върха на мечтите ми.

Тази година любителите на природата имат възможност да се включат в честванията по повод 120 години от началото на организираното туристическо движение в България на 30 август 2015 г. на Черни връх, където ще се проведе и Националният туристически събор.

Във връзка със здравословния начин на живот, добра новина за столичани е, че наскоро София беше избрана за европейска столица на спорта за 2018 година. София е добър пример за развитието на масови спортни събития. Инициативата има за цел най-вече да популяризира и развитието на активния начин на живот и спортната инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30

България ще се рекламира като дестинация за висше образование

България е сред страните в Европа с висок дял на чуждестранните студенти. Към момента делът на чуждестранните студенти у нас е около 8%, което ни нарежда сред първите места в региона, стана ясно от изказване на  министъра на образованието Галин..

публикувано на 08.06.24 в 07:10

Забавления за деца и татковци в Националния военноисторически музей

На 8 юни от 10.00 до 17.00 часа с вход свободен и много атракции, игри и изненади в Националния военноисторически музей в София ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между бащите и децата и традиционно провеждан от музея..

публикувано на 08.06.24 в 06:35