Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в световната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“

Снимка: Благородна Георгиева

България е сред страните, които се включиха в Световната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“ под егидата на ООН, която протича в дните от 25 ноември до 10 декември. Стартът бе даден на 25 ноември, обявен от ООН за Международен ден за елиминиране на насилието над жени. Събитието се организира и в подкрепа на  „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“. В рамките на кампанията в София се проведе международна конференция на тема „Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени“. Тя бе организирана от Асоциацията на жените-адвокати, съвместно със Съвета на Софийска адвокатска колегия под патронажа на националния омбудсман на  България Мая Манолова. Какви бяха основните цели на този мащабен форум, слушаме адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията на жените-адвокати в България:

Значението на форума е формулирано в декларация, одобрена от участниците, институциите,  медиите, включително и на БНР да бъде подписана и ратифицирана Истанбулската конвенция за защита срещу домашното насилие и срещу насилието над жени. Конвенцията е изработена през 2011 г. и приета през 2012 г. През 2014 г. Конвенцията е подписана от десет държави и е влязла в сила. Документът дава законовата рамка за защита срещу всички видове насилие. В този контекст на нашата конференция обсъдихме въпроса за защитата срещу насилието върху жени.

Според адвокат Пороминска, моментът е изключително ключов за подписване на декларацията и присъединяване към Конвенцията, защото в един следващ момент може да „ гоним влака, ако сега не се качим“, както е споделил участник  в събитието. Защото изискванията за подписване, ратифициране и изпълнение на Конвенцията ще бъдат много по-завишени. Понастоящем в България има един основен действащ закон за защита срещу домашно насилие, следващ такъв чака да бъде приет от Народното събрание. Той е за равните възможности, но се бави. Липсва  координация между институциите, медиите и обществеността. За важността на конференцията в София говори фактът, че на нея присъстваха и две заместник-председателки на Световната федерация на жените, упражняващи юридическа професия, а именно Наоми Ландау от Израел и Айшен Йонен от Турция, които изцяло подкрепят каузата. Силно впечатление е направило специалното обръщение на Н. Пр. Сюлейман Гьокче, посланик на Република Турция в България.

Турция е първата държава, подписала Истанбулската конвенция, а г-н Гьокче е участвал в изготвянето и самото й подписване. Своя богат опит са споделили и жени-адвокати от Милано. Равнопоставеността на половете е разковничето, това, което може да доведе до преодоляване на формите на насилие и неговото ограничаване. В световен мащаб се смята, че всяка трета жена е жертва на насилие, в България - всяка четвърта…

Попитахме събеседничката ни какво я мотивира, да застане зад тази кауза:

Това, че виждам как в другите европейски държави потози проблем се говори и се работи. Като адвокат и юрист със стаж над 30 години смятам, че това е кауза, която си заслужава. Не може зад стените на жилищата ни да остават съдби, които са скършени, да живеят хора, които са наранени и обществото да им обръща гръб. Смятам, че в чисто човешки план това е една кауза, която си заслужава, сподели адвокат Елка Пороминска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00