Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И българите в Бразилия посрещнаха Деня на Българската просвета

БНР Новини
Снимка: личен архив

Със стихове, песни, вълнуващи разкази за живота на братята Кирил и Методий, игри и викторини, а така също и българска кулинарна изложба Деня на българската просвета и култура 24 май отбелязаха децата от Българското училище в Сао Пауло, Бразилия. За нас 24 май – Денят на българската писменост, винаги е бил специален празник“, подчертава в интервю за „Радио България създателят и директорът на единственото в цяла Южна Америка българско училище Михаил Кръстанов, който живее в Бразилия вече 14-та година.


Освен че се занимава с благородната идея да обучава на български език и култура децата от българската диаспора, той работи като преподавател по западноевропейска литература в университета „Кларинтиано“ в Сао Пауло. През февруари тази година по време на визитата на президента Росен Плевнелиев в Бразилия училището бе отличено с медал на Министерство на образованието на България за неговите изключителни заслуги за опазване на българския език, история и традиция.

То се ражда като курс по български език за възрастни през 2009 г., т.е. тази година се навършват 7 години от основаването му. Идеята е да се даде възможност на второ и трето поколение български емигранти в латиноамериканската държава да се докоснат и изучат езика на предците си. През 2011 г. курсовете прерастват в българско неделно училище, вече насочено към децата. „Дойдох в Бразилия с двете си деца и видях колко силно асимилиращ е португалският език. За една година те започнаха да забравят езика и това силно ме притесни“, си спомня Михаил. Днес училището се посещава от около 45 ученика, повечето от смесени бракове, които изучават езика по адаптирани учебни програми на българското Министерство на образованието. Деца, които живеят в други бразилски градове, имат възможност да се обучават онлайн. Занятията се провеждат основно от Михаил Кръстанов и друга българка, живееща в Сао Пауло – Иглика Спасовска.

Беседата с основателя на училището – Михаил Кръстанов, обаче, от празничната тема се пренасочва и към един наболял за българската общност в Бразилия проблем. В момента българите там са инициирали подписка по интернет и на хартия, с искане за възстановяване на старото консулство в Сао Пауло. В латиноамериканската държава по данни на българския референт за Бразилия в Министерството на външните работи живеят 3000 българи, но действителната цифра е доста по-голяма. А най-голямата българска общност е концентрирана в Сао Пауло. При необходимост от смяна или удължаване на срока на действие на документите си, те са принудени да пътуват над 1200 км. до столицата Бразилия, където се намира българското посолство. Съгражданите ни там посочват, че българското посолство в Бразилия притежава сграда в Сао Пауло. Тяхното предложение е да бъде изпратен служител, който да извършва консулски услуги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38