Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 юни – Международeн ден на йога

Анна Павлова: „Йога е наука за ускоряване на човешката еволюция”

Анна ПавловаНа 21 юни отбелязваме Международния ден на йога. В официалния сайт на събитието са регистрирани стотици държави от всички континенти. Освен в цяла Европа и Азия, събития по този повод организират в САЩ, Канада, Бразилия, Нова Зеландия, Австралия, както и в редица африкански страни. Нека припомним, че на 11 декември 2014 г., по предложение на министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, Общото събрание на ООН прие резолюция, по силата на която 21 юни става Международен ден на йога. В България тази година празникът е под патронажа на посланика на Индия Раджеш Кумар Сачдева. Той ще се проведе координирано в повече от 20 малки и големи градове на България. През целия ден десетки школи по класическа йога ще демонстрират различни практики в Националния дворец на културата. Предвидени са лекции, върху различни аспекти на древното учение, консултации по аюрведа и др. Всички практики и лекции са с вход свободен. В навечерието на Международния ден на йога (на 20 юни), в зала Люмиер ще изнесе представление Анджана Раджан – класическа танцьорка, хореограф и учител в традицията бхаратанатям. На сцената г-жа Раджан ще бъде със своята формация Story Travellers, включваща изпълнители на класически индийски инструменти.

Анджана РаджанПървите организирани занимания по йога в България са през 30-те години на ХХ век. В края на 70-те години е създадена секция „Йога” към Българския съюз за физкултура и спорт. Днес много от древните практики са в ежедневието на българи, представители на различни генерации и професии – лекари, учители, журналисти, учени и т.н. Анна Павлова – един от най-авторитетните учители по йога, е икономист по образование. Към йога се насочва след като се разболява сериозно. Лекарите опитват всичко, накрая казват, че не й остава много живот.

Това беше през 1963-1964 г., бях на 23 години – спомня си тя. – Не вярвах, че може да се постигне нещо извън официалната медицина, но реших да опитам. По щастливо стечение на обстоятелствата попаднах на йога движението у нас, което по онова време все още беше „дълбок ъндърграунд”. Вложих всичките си сили и бях приятно изненадана, когато само за 3-4 месеца много от симптомите ми изчезнаха, а след година се почувствах съвършено добре. Тъй като съм  любопитен човек, реших да науча повече за тази система, която действа там, където официалната наука не успява. Отначало ми беше интересно всичко, свързано със здравето. След това започнах да изучавам и практикувам как йога въздейства върху ума и т.н. Повече от 50 години се занимавам с това. Първоначално работех сама, с помощта на различни източници – книги, информация от други практици. Много се говори за йога и се твърди, че е общодостъпна, но това не е съвсем така. Наистина, йога може да излекува болестите ти, да укрепи някои органи, да премахне ментални натоварвания, но това е едва първото ниво. То е достъпно и за най-обикновените хора, всеки може да го постигне, стига да практикува. Аз се интересувам от това как йога работи върху неразкрития човешки потенциал. Стремежът да разбера в дълбочина учението ме отведе в Индия преди 25 години. Това е нещо, на което си заслужава да посветиш живота си. За да разбереш йога, трябва да практикуваш. С всяка стъпка научаваш повече, разбираш повече, но трябва да положиш много усилия. Човек не е само физическото си тяло, а единство от тяло, ум и дишане. Непременно трябва да се има предвид, че голяма част от „лесните” и „достъпни” методи, предлагани по цял свят, са изопачили знанието. Постиженията идват от личния опит, придобит при истински учител. На 21 юни ще изнеса лекция за чакрите, защото това знание е основното стъпало, за да продължиш нагоре, да разкриеш потенциала си. Още през 90-те присъствах на научна конференция, на която беше събран цветът на световната наука, медици преди всичко. Ръководеше я един авторитетен физик от НАСА. Няма да забравя неговите уводни думи. Той каза, че знанието му за скритите сили на човешкото съзнание са били абсолютно непълни преди да се докосне до знанието, което дава йога. Това е наука за ускоряване на нашата еволюция.

„Йога и чакри“ е лекцията, която ще изнесе Анна Павлова. В програмата на Международния ден на йога ще бъдат разглеждани и темите „Йога и дълголетие”, „Йога в образованието – уча с радост”,  „Техники за подобряване на мисленето”, „Йога като система за терапия” и др.

Снимки: архив


Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01