Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрите ИТ проекти за 2016 г. помагат на обществото, здравето и науката

БНР Новини

Световноизвестна софтуерна компания направи неотдавна свое проучване за нагласите на преподаватели в Централна Европа за използването на най-новите технологии за виртуална реалност (VR) и включването им в класните стаи. Почти половината анкетирани подкрепят идеята. Най-голям ентусиазъм проявяват учителите под 30 години, от които 58 на сто биха използвали виртуалната реалност в помощ на училищната работа. Тези и други интересни данни могат да бъдат намерени на страниците на Computerworld България – най-влиятелният специализиран вестник в областта на ИТ в страната, с който си „сверяват часовника“ компании от държавния и частния сектор.Всяка година изданието провежда конкурс и отличава най-добрите ИТ проекти на годината. За 2016 г. повечето номинирани проекти са от частния сектор, а по-малко, но по-значими по обхват, са тези, разработени и внедрени в публичната сфера.

Изненадващо за непосветената аудитория, голямата награда изданието присъди за проект на Националния осигурителен институт, който позволява по-бърз и безпрепятствен достъп до осигурителната система на гражданите. Росен Желязков, председател на държавната агенция „Електронно управление“, връчи наградата на победителя.

Снимка: БГНЕС
НОИ за всички е традиционна и консервативна институция, но тя демонстрира модерно мислене и с това далеч изпреварва други сектори на държавната администрация
пояснява Росен Желязков. Техният проект е доказателство, че електронното управление не е самоцел. То е процес, който трябва да промени мисленето, с предоставянето на качествени,достъпни административни услуги, така че в един момент гражданите и бизнесът все по-малко да общуват с държавата по стария, традиционен начин. Така всички ще спестят от най-важния ресурс, който имаме и това е времето. Чрез отличения проект на НОИ се спестява повече от 30 на сто от времето, което осигурителите и осигурените лица влагат за своите административни дейности.

Сред отличията в публичния сектор е и специалната награда за особен принос в развитието на екологични модерни технологии. Тя се присъжда на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за изграждането на информационна платформа по проект за мониторинг и информационна система за Черно Море (на снимката горе). Тази награда е още едно признание за положения труд, а проектът ни е съвместна работа с партньорите ни по управление на корабния трафик в Черно море и по р. Дунав, отбеляза Ангел Забуртов, директор на държавното предприятие:


Това не е първата награда, но е интересна. Тя е за проект, който включва мониторинг и информационна система за Черно море. Изградили сме електронна платформа, на която има данни, въведени от партньорите ни. До нея имат достъп организациите, които се интересуват от тях, а това са Софийският университет, БАН, Морското училище и всички, които се занимават с морето. По оперативна програма „Черно море“ възнамеряваме да кандидатстваме с партньори от Румъния, Турция, Грузия и с тях да изградим пълноценна информационна мрежа за морето, което ни свързва. Основно това засяга екологичните параметри на Черно море, а също и рибните ресурси. Надявам се проектът ни да прерасне и в тази посоказа наблюдение на рибните ресурси в различни участъци. Екологията е съществена част от нашата дейност, а за целта привличаме и нови партньори. От сайта на нашата агенция има препратка към сайта на платформата. Тя е достъпна и всеки, заинтересован от тази проблематика може да види какви реални данни предоставяме.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57