Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майски дни на дизайна и модата в Нов български университет

БНР Новини
Снимка: НБУ

С богата палитра от събития посреща месец май Нов български университет. И по-точно: с дни на артистичния дизайн и на модата. Идеята на проекта е студентите да представят своята продукция. В тези дни са включени модни ревюта и инсталации, пърформанс, изложба, дискусии, обучения, семинари, уъркшоп – съобщиха организаторите на събитието.

В началото то започна като по-семпла проява, с по-малки изяви, пръснати предимно в София – разказва проф. Борис Сергинов от Департамент „Дизайн” на НБУ. – Но постепенно възникна идеята за нещо много по-мащабно. И решихме да прибегнем към някои европейски модели като Дизайн уик или Фешън уик. Амбицията е начинанието да стане наистина международно, което не е голям проблем. Впрочем, предвидено е участие на българките Весела Станоева от Академията по дизайн в Айндховен и на дизайнера Кина Богданова, работеща в Равена. Задачата в случая е как да се сътвори българската азбука с мозаечна техника от Равена или от ръчно направена хартия.

Освен поредицата от споменатите прояви, ще има и ленд арт фестивал, който ще се състои на черноморския плаж Корал.

Местността Корал, която широката общественост познава, е място, заплашено от застрояване – посочва проф.Сергинов Практически това, което ние правим там в рамките на фестивала, е да създадем изложбено пространство от самия плаж. И това пространство да покаже красотата на мястото и как то не бива да бъде унищожавано. За трета поредна година ние правим такава изява там и успяваме да спрем апетитите към него заедно със сдружението „Да запазим Корал”, което има много по-голяма роля от нас. Ние сме малка частица от него с нашата работа и с нашите изложби на плажа, които след това пренасяме в София, но успяваме да спрем много от безобразията, които сe вършат на плажната ивица. И това е не само отношението към екологията, но и социална отговорност. Т.е.става въпрос за един социално отговорен дизайн, който може да служи не само за украса, а и да бъде един вид „оръжие”, с което потребителите му да бъдат провокирани по един или друг начин.

Инженер Татяна Георгиева е сред дългогодишните преподаватели в НБУ. Тя за втори път менажира майските дни на модата.

От миналата година се опитваме в рамките на месец да съберем всички наши събития на студентите от Бакалавърска програма „Мода”. Имаме и две магистърски програми „Мода и бизнес стратегии”, както и „Стайлинг”разказва тя. Всяка година в нашата програма ние провеждаме своеобразен майсторски клас по мода с различни дизайнери.Тази година през април имахме такъв клас. Нашите студенти работиха много усилено и накрая видяхме една цялостна колекция. Майсторският клас беше под ръководството на известната млада модна българска дизайнерка Евгения Попова. Освен че е известна на тези, които се занимават и интересуват от мода в България, тя продава своите произведения и на много места по света.

Студентските работи пък ще бъдат показани в Париж, а това за бъдещите модни дизайнери е изключително важно събитие. Впрочем, на 3 май в изисканото пространство на Vogue Vision Academy бяха открити Майските дни с колекция на студенти от магистърските и бакалавърската програма.

И още един поглед към артистичния дизайн с помощта на Николай Табаков.

Занимавам се от 7-8 години с ръчно правени лампи. Опитвам се да разработвам и утвърждавам своя собствена марка. Мисля, че досега съм успял да наложа марката „Лампите на Николай Табаков”, в България вече е доста разпознаваема. Аз съм търсил и в интернет, такива лампи не се правят никъде другаде. Знам как съм стигнал до идеята за тях, как съм пробил с тях в България и в света. Всяка година правя изложби и участвам в уъркшопи в цяла Европа. Искам да разкажа на студентите за моя път, през какви трудности съм минал, да ги вдъхновя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

България днес - 23 юли 2024 г.

В „България днес“ на 23 юли продължаваме темата за XVII Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която днес и в сряда се провежда в Югозападния университет в Благоевград. При откриването на..

публикувано на 23.07.24 в 19:00

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55