Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Meadows in the Mountains: В търсене на перфектната атмосфера

БНР Новини

Полковник Серафимово е типично родопско село – омагьосва с красотата си всеки посетител, спокойно е, с прекрасна природа и неповторим въздух. Но е и сравнително обезлюдено, заради  характерните за района демографски процеси, трудния живот в планината, липсата на възможности за препитание. Непосредствено преди промените в него са живеели 2300 души, които след 1989 година са населили 2 квартала в Пловдив и един в Кърджали. Много са поели към София или чужбина. Постепенно през годините, докато местните търсят реализация извън Полковник Серафимово, все повече български интелектуалци и чужденци го избират за място, където да прекарват ваканциите си.

Снимка

Днес най-голямото събитие там е фестивалът Meadows in the Mountains (Ливади в планините). По думите на единия от основателите му – Бенджамин Сас, нещата, с които привличат толкова много хора, са неповторимата атмосфера на мястото, усещането за интимност, разнообразието, културата и идеята, че си част от една общност.

Снимка

Meadows in the Mountains започва като една обикновена сбирка на приятели. Организаторите му са синове на английски пенсионери, които са избрали да живеят в България. Двамата братя са впечатлени от невероятните гледки, които предлага Родопа планина и канят тук около петдесетина техни приятели от Лондон. В момента подготвяме седмото издание на фестивала и очакваме около 1600 души – разказва Влади Ванков, който в началото е бил доброволец, а впоследствие става част от основния екип  на Meadows in the Mountains.

Снимка

Все още събитието е по-популярно сред меломаните в чужбина, но вече не са малко и българските му посетители, за които билетите са на значително по-ниска цена.

Снимка

Тази година решихме да обявим участващите групи в последния момент, защото през последните две години се получава така, че много артисти, дори от висок ранг, сами ни предлагат своето участие. Бих издал само едно от големите имена – това е
Yussef Kamaal Trioс проекта им United Vibrations. Влади Ванков обясни още, че освен приятна музика, фестивалът предлага различни холистични практики, медитации, йога, семинари и дискусии, различни терапии с аромати, билки и чайове – твърде нетрадиционни и любопитни. И тъй като интересът към събитието расте бързо, настаняването на гостите се оказва едно предизвикателство, с което засега организаторите успешно се справят.

Снимка

Ние сме си поставили една рамка от 2000 човека, която не искаме да преминаваме, за да не натоварим прекалено мястото. Отначало къщите в селото бяха достатъчни за настаняването на всички. В последните 2-3 години подготвяме 3 лагера, в които има палатки за по 600 души, двуместни палатки и места за хора със собствено къмпинг оборудване.

Снимка

Влади Ванков особено се радва на промяната в село Полковник Серафимово в резултат на ежегодно организирания фестивал. Все повече са поддържаните и чисти ремонтирани къщи, които предлагат нощувки. Все повече са и туристите, които избират да се насладят на невероятния дух на това място. И както пише един английски сайт, който тази година горещо препоръчва Meadows in the Mountains като един от малко известните фестивали, които задължително трябва да бъдат посетени, интимността на мястото е ключът към уникалната атмосфера, която се запазва въпреки нарастващия интерес. И може би това е магнитът, който привлича всички тези хора в иначе обикновеното и типично Полковник Серафимово.

Снимка

9, 10 и 11 юни са дните, в които селото отново ще пулсира в ритъма на Meadows in the Mountains, а след фестивала то ще е готово да посрещне всички участници и техните приятели, които почти задължително се връщат там – най-често като туристи, усетили магията му и готови да я преживеят отново.

Снимки: архив на фестивала



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05