Кампанията „От любов към живота“ носи надежда за живот

Екипът "Посланици на Хуманността", вдъхновител и организатор на кампанията
Снимка: личен архив

Разтворената розова панделка върху ревера – това е символът, който винаги разпознаваме, че се отнася до кампанията за борба с най-коварното заболяване сред жените – рак на гърдата. Символът носи и надежда на стотици засегнати българки за това, че болестта е лечима, стига да е открита навреме. Профилактичните прегледи за рак на гърдата в България са безплатни и се извършват целогодишно в специализирани кабинети към големите клиники. Октомври е месецът, в който една от водещите световни козметични компании по свой атрактивен начин напомня, че здравето ни е най-важният дар, за който трябва да се грижим. Вече е традиция тогава да се провежда и информационна кампания.

За 16 години в рамките на кампанията „От любов към живота“ са дарени близо 1 500 000 лв., прегледани са над 30 000 българки в цялата страна и е закупена ехографска апаратура за 7 болници. За съжаление всяка година регистърът на коварното заболяване се допълва с около 3800 нови случая. В момента броят на заболелите у нас е над 46 000.

СнимкаУсилията на благотворителната кампания за България до този момент са били насочени в посока профилактикаказва Цветелина Гочева. Тя е мениджър в козметичната фирма, която подготвя голям благотворителен концерт, с участието на популярни български поп изпълнители, сред които Дивна, Дичо, Калин Вельов, Йоанна Драгнева и др. Тази година Българското национално радио е медиен партньор на инициативата.

Смятам, че кампанията ни вече е изключително популярна сред обществото. Много сме щастливи, че успяваме да намираме толкова широка подкрепа сред обикновените хора и партньорите ни в бизнеса
– казва Гочева и продължава:

Нашето голямо „благодаря“ е отправено към всички хора, които подкрепят каузата, чрез поръчка на козметичен продукт, морална помощ, дори просто чрез споделяне на информацията. Общото ни желание е жените навсякъде да се чувстват по-щастливи, по-уверени, по-здрави и съответно по-красиви, с подкрепата, която даваме. Жените, засегнати от рак на гърдата, живеят с много страхове, дори да отидеш на профилактичен преглед е нещо, което предизвиква смут у повечето представителки на нежния пол. Но хората трябва непрекъснато да се информират, че ракът е лечим. През всичките години, в които развиваме кампанията, се опитваме да напомняме колко е важна профилактиката. Осъзнаването на самия проблем може да спаси човешки живот. Затова апелът ни е не само към жените, той е и към мъжете. Те също имат майки, съпруги, дъщери. Посланието ни е към цялото общество, всички трябва да обърнем внимание на тези проблеми и да бъдем отговорни на първо време към собственото си здраве, а това означава и отговорност към нашите близки хора.

Тази година бе създаден и специален сайт – thankyou.bg, на който всеки може да научи как да подкрепи кампанията, както и да получи полезни съвети и препоръки за превенция и профилактични прегледи. Както досега, след като бъде събрана основната част от средствата, те изцяло ще бъдат предоставени на фондация "Една от 8". Неин основател е телевизионната водеща Нана Гладуиш, която застана лице в лице с коварното заболяване и смело води своята битка с рака. Чрез подкрепата на „Една от 8“ хиляди жени в България имат шанс да получат безплатна практическа, юридическа и морална помощ от психолог, което да облекчи страданието и да им помогне да продължат достойно живота си.

Още от рубриката

Етикетът е начин на водене на политика

Елитът на цивилизована Европа пристигна в София на 11 януари за официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС. Той донесе със себе си не просто добро възпитание и обноски, но и познания по политически етикет. Успяват ли да..

публикувано на 18.01.18 в 11:11

Занаятът на ковача е символ на дома и огнището, казва майстор-занаятчията Атанас Пеев

Дойде ли Атанасовден и зимата си отива! – това казвали старите българи, които отбелязвали празника на Св. Атанас ий Велики на 31 януари, по стар стил. В наши дни денят за прослава на православния светец е на 18 януари. Първият месец от годината..

публикувано на 17.01.18 в 13:31
Изглед от Ърбеле

„Две къщи и половина” – пътуване в „нашенското” минало на албанската област Долни Дебър

Село Ърбеле се намира в граничната област Долни Дебър (Пòле), на територията на Република Албания, на 4 километра от македонския град Дебър. Писмените сведения за демографската картина на региона от края на XIX и началото на XX век показват, че това..

публикувано на 16.01.18 в 11:44