Кампанията „От любов към живота“ носи надежда за живот

Екипът "Посланици на Хуманността", вдъхновител и организатор на кампанията
Снимка: личен архив

Разтворената розова панделка върху ревера – това е символът, който винаги разпознаваме, че се отнася до кампанията за борба с най-коварното заболяване сред жените – рак на гърдата. Символът носи и надежда на стотици засегнати българки за това, че болестта е лечима, стига да е открита навреме. Профилактичните прегледи за рак на гърдата в България са безплатни и се извършват целогодишно в специализирани кабинети към големите клиники. Октомври е месецът, в който една от водещите световни козметични компании по свой атрактивен начин напомня, че здравето ни е най-важният дар, за който трябва да се грижим. Вече е традиция тогава да се провежда и информационна кампания.

За 16 години в рамките на кампанията „От любов към живота“ са дарени близо 1 500 000 лв., прегледани са над 30 000 българки в цялата страна и е закупена ехографска апаратура за 7 болници. За съжаление всяка година регистърът на коварното заболяване се допълва с около 3800 нови случая. В момента броят на заболелите у нас е над 46 000.

СнимкаУсилията на благотворителната кампания за България до този момент са били насочени в посока профилактикаказва Цветелина Гочева. Тя е мениджър в козметичната фирма, която подготвя голям благотворителен концерт, с участието на популярни български поп изпълнители, сред които Дивна, Дичо, Калин Вельов, Йоанна Драгнева и др. Тази година Българското национално радио е медиен партньор на инициативата.

Смятам, че кампанията ни вече е изключително популярна сред обществото. Много сме щастливи, че успяваме да намираме толкова широка подкрепа сред обикновените хора и партньорите ни в бизнеса
– казва Гочева и продължава:

Нашето голямо „благодаря“ е отправено към всички хора, които подкрепят каузата, чрез поръчка на козметичен продукт, морална помощ, дори просто чрез споделяне на информацията. Общото ни желание е жените навсякъде да се чувстват по-щастливи, по-уверени, по-здрави и съответно по-красиви, с подкрепата, която даваме. Жените, засегнати от рак на гърдата, живеят с много страхове, дори да отидеш на профилактичен преглед е нещо, което предизвиква смут у повечето представителки на нежния пол. Но хората трябва непрекъснато да се информират, че ракът е лечим. През всичките години, в които развиваме кампанията, се опитваме да напомняме колко е важна профилактиката. Осъзнаването на самия проблем може да спаси човешки живот. Затова апелът ни е не само към жените, той е и към мъжете. Те също имат майки, съпруги, дъщери. Посланието ни е към цялото общество, всички трябва да обърнем внимание на тези проблеми и да бъдем отговорни на първо време към собственото си здраве, а това означава и отговорност към нашите близки хора.

Тази година бе създаден и специален сайт – thankyou.bg, на който всеки може да научи как да подкрепи кампанията, както и да получи полезни съвети и препоръки за превенция и профилактични прегледи. Както досега, след като бъде събрана основната част от средствата, те изцяло ще бъдат предоставени на фондация "Една от 8". Неин основател е телевизионната водеща Нана Гладуиш, която застана лице в лице с коварното заболяване и смело води своята битка с рака. Чрез подкрепата на „Една от 8“ хиляди жени в България имат шанс да получат безплатна практическа, юридическа и морална помощ от психолог, което да облекчи страданието и да им помогне да продължат достойно живота си.

Още от рубриката

"Куцото куче" – една от най-старите постройки на о. Ливингстън

В южния залив на Антарктида е разположен   остров Ливингстън, където се намира българската полярна база "Св. Климент Охридски". Първата наша изследователска експедиция пристига на ледения континент през пролетта на 1988 г. и поставя началото на..

публикувано на 17.08.18 в 11:25

Проф. Цветомир Луканов – хирургът на детски сърца в Хайделберг

Още в древността съзнавали колко крехък орган е сърцето, а Омир дори описал над сто вида смъртоносни наранявания, получени в битките. Ала едва в средата на миналия век хирурзите се осмелили по оперативен път да отстранят недъзите му. Проф...

публикувано на 13.08.18 в 08:57

139 години български военен флот

В Русе и Варна отбелязват 139 години от създаването на Българския военен флот. Началото му е поставено на 12 август 1879 г. в Русе като Дунавска флотилия. Тогава българският флаг се развява над 4 параходчета и няколко други подарени от Русия..

публикувано на 12.08.18 в 08:00