Доц. Иван Чавдаров създава роботизирана хуманоидна ръка с технология от бъдещето

Снимка: личен архив

Ако се вслушаме в „пророчествата” на кино индустрията, ще дойде ден, в който роботите ще се обърнат срещу създателя си и ще го подчинят. И не случайно ученият Стивън Хокинг предупреди, че изкуственият интелект ще се възпроизведе сам и вероятно ще поиска да се отърве от човека. Засега обаче роботите послушно изпълняват зададените им команди, а изкуственият интелект все още не се е сдобил с душа.
СнимкаДоц. Иван Чавдаров е един от учените, които изобретяват приятелски настроени роботи, и вярва, че контролът им завинаги ще си остане в човешките ръце. Преди няколко години той създава високотехнологична протеза на ръка, чието управление се влияе от т.нар. биоелектрични сигнали (малки мускулни съкращения в запазената част на крайника). А за последната си разработка, която няма аналог в света – роботизирана хуманоидна ръка, той получава наградата „Изобретател за 2017 година” от Съюза на изобретателите в България. Ръката му си служи с елементи на изкуствен интелект, управлява се чрез сензорна ръкавица и може да се използва както самостоятелно, така и като част от хуманоиден робот. Освен това се задейства от шест двигателя и всеки от пръстите й може да се движи независимо от другите.

Предназначението на хуманоидната ръка е да имитира жестовете – разказва доц. Иван Чавдаров. – В един проект за деца с аутизъм я прикрепихме към кукла Миньон и децата наблюдаваха езика на жестовете, учеха се да броят и усвоявайки новите неща, по-лесно се социализираха. Тези деца имат много интересно поведение и в някои отношения са по-добре развити от останалите хора. Голяма част от тях например са свикнали да общуват чрез технически средства, затова и изобретението се оказа много полезно за тях те предпочитаха да комуникират повече с роботизираната ръка, отколкото с педагог.

СнимкаИнтересен детайл е, че хуманоидната ръка е изработена изцяло с помощта на 3D принтер – технология от бъдещето, свързана с много надежди в областта на медицината и биологията.

За първи път, благодарение на 3D принтирането, се създават обекти с добавяне на материал, като частиците материал са много малки и не изискват никаква форма – за разлика от досегашните технологии, при които се ползва отнемането или трансформирането на материал – обяснява изобретателят. –Например в моята разработка пръстите на ръката са отпечатани сглобени и по този начин се избягва цяла една технологична операция, каквато е сглобяването. Пръстите нямат оси, характерни за стандартните машинни елементи. Оста директно се отпечатва от същата пластмаса, от която е изграден целият пръст, и това е възможно само с 3D печат.

Изобретателят казва, че е трудно да се прогнозира докъде ще стигне в развитието си тази технология, но не изключва създаването на обекти с различна плътност в самите тях, както и смесването на различни материали, така че да се получават обекти с нови свойства и качества. И още – индивидуално изградени протези, дори възстановяване на зрението...

СнимкаДоц. Иван Чавдаров е автор на десет изобретения и на сърцето му лежи най-много крачещият робот.

Има една мисъл на архитекта Лудвиг Мис ван дер Рое – „Малкото е повече”, и тя ме вдъхнови да потърся решение с минимални средства казва още доц. Иван Чавдаров. Така създадох крачещия робот, който само с два задвижващи двигателя може да се придвижва, да завива около ос, близка до центъра на тежестта си, т.е. той е изключително маневрен. Освен това може да преодолява различни препятствия, включително и да изкачва стълбища, а това е много сложна задача. Разбира се, има и други роботи, които могат да изкачват стълбища, но те са с много сложна конструкция и начин на управление.

Роботчето, високо едва 15-ина сантиметра, има различен потенциал, включително в борбата с тероризма – то може да се придвижва в опасни и трудно достъпни терени, да реагира при химични замърсявания и заплахи от атентат, смята неговият създател.

През 1991 г. доц. Иван Чавдаров завършва машинно инженерство в Техническия университет, където специализира и роботика, а днес изобретява в Института по роботика към БАН. Работи на две места, за да преживява, и смята себе си за късметлия, задето и двете му работи са свързани с наука.

Снимка
От няколко месеца той ръководи и „Робо академия”, в която открива съвременния високотехнологичен свят на роботиката пред талантливи гимназисти. И с двама от тях – Радослав Илиев и Ивелин Стоянов, си подели наградата за изобретяването на хуманоидната ръка.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Мария Спасова стана първата българка с място в Менделеевата таблица

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова, защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почет e н списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и..

публикувано на 20.10.18 в 08:00

Отбийте се на празника на кестена в село Брежани

Запазете датата 20 октомври за един специален Празник на кестена в симитлийското село Брежани. Тази година е деветата, в която сдружение "Хора и традиции", съвместно със жителите на селото, организират този любим за региона празник. За поредна..

публикувано на 20.10.18 в 08:00

Надя Кожухарова: Без тежки присъди няма да ограничим трафика и експлоатацията на хора

Все по-често наричат трафика на хора “съвременно робство”. В навечерието на международния ден за борба с престъплението (18 октомври) в ООН с тревога констатират, че разрастващата се с огромни мащаби експлоатация – най-вече сред мигрантите,..

публикувано на 18.10.18 в 11:21