Доц. Иван Чавдаров създава роботизирана хуманоидна ръка с технология от бъдещето

Снимка: личен архив

Ако се вслушаме в „пророчествата” на кино индустрията, ще дойде ден, в който роботите ще се обърнат срещу създателя си и ще го подчинят. И не случайно ученият Стивън Хокинг предупреди, че изкуственият интелект ще се възпроизведе сам и вероятно ще поиска да се отърве от човека. Засега обаче роботите послушно изпълняват зададените им команди, а изкуственият интелект все още не се е сдобил с душа.
СнимкаДоц. Иван Чавдаров е един от учените, които изобретяват приятелски настроени роботи, и вярва, че контролът им завинаги ще си остане в човешките ръце. Преди няколко години той създава високотехнологична протеза на ръка, чието управление се влияе от т.нар. биоелектрични сигнали (малки мускулни съкращения в запазената част на крайника). А за последната си разработка, която няма аналог в света – роботизирана хуманоидна ръка, той получава наградата „Изобретател за 2017 година” от Съюза на изобретателите в България. Ръката му си служи с елементи на изкуствен интелект, управлява се чрез сензорна ръкавица и може да се използва както самостоятелно, така и като част от хуманоиден робот. Освен това се задейства от шест двигателя и всеки от пръстите й може да се движи независимо от другите.

Предназначението на хуманоидната ръка е да имитира жестовете – разказва доц. Иван Чавдаров. – В един проект за деца с аутизъм я прикрепихме към кукла Миньон и децата наблюдаваха езика на жестовете, учеха се да броят и усвоявайки новите неща, по-лесно се социализираха. Тези деца имат много интересно поведение и в някои отношения са по-добре развити от останалите хора. Голяма част от тях например са свикнали да общуват чрез технически средства, затова и изобретението се оказа много полезно за тях те предпочитаха да комуникират повече с роботизираната ръка, отколкото с педагог.

СнимкаИнтересен детайл е, че хуманоидната ръка е изработена изцяло с помощта на 3D принтер – технология от бъдещето, свързана с много надежди в областта на медицината и биологията.

За първи път, благодарение на 3D принтирането, се създават обекти с добавяне на материал, като частиците материал са много малки и не изискват никаква форма – за разлика от досегашните технологии, при които се ползва отнемането или трансформирането на материал – обяснява изобретателят. –Например в моята разработка пръстите на ръката са отпечатани сглобени и по този начин се избягва цяла една технологична операция, каквато е сглобяването. Пръстите нямат оси, характерни за стандартните машинни елементи. Оста директно се отпечатва от същата пластмаса, от която е изграден целият пръст, и това е възможно само с 3D печат.

Изобретателят казва, че е трудно да се прогнозира докъде ще стигне в развитието си тази технология, но не изключва създаването на обекти с различна плътност в самите тях, както и смесването на различни материали, така че да се получават обекти с нови свойства и качества. И още – индивидуално изградени протези, дори възстановяване на зрението...

СнимкаДоц. Иван Чавдаров е автор на десет изобретения и на сърцето му лежи най-много крачещият робот.

Има една мисъл на архитекта Лудвиг Мис ван дер Рое – „Малкото е повече”, и тя ме вдъхнови да потърся решение с минимални средства казва още доц. Иван Чавдаров. Така създадох крачещия робот, който само с два задвижващи двигателя може да се придвижва, да завива около ос, близка до центъра на тежестта си, т.е. той е изключително маневрен. Освен това може да преодолява различни препятствия, включително и да изкачва стълбища, а това е много сложна задача. Разбира се, има и други роботи, които могат да изкачват стълбища, но те са с много сложна конструкция и начин на управление.

Роботчето, високо едва 15-ина сантиметра, има различен потенциал, включително в борбата с тероризма – то може да се придвижва в опасни и трудно достъпни терени, да реагира при химични замърсявания и заплахи от атентат, смята неговият създател.

През 1991 г. доц. Иван Чавдаров завършва машинно инженерство в Техническия университет, където специализира и роботика, а днес изобретява в Института по роботика към БАН. Работи на две места, за да преживява, и смята себе си за късметлия, задето и двете му работи са свързани с наука.

Снимка
От няколко месеца той ръководи и „Робо академия”, в която открива съвременния високотехнологичен свят на роботиката пред талантливи гимназисти. И с двама от тях – Радослав Илиев и Ивелин Стоянов, си подели наградата за изобретяването на хуманоидната ръка.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Децата, които станаха добрите герои във Фейсбук

Давид, Емо, Калин и Ева – това са децата, които станаха популярни във Фейсбук благодарение на една благородна кауза. За броени дни инициативата им да съберат пари за един от кучешките приюти близо до София спечели много привърженици и споделяния и..

публикувано на 17.07.18 в 10:39

Младежи от пет държави се обучаваха в лагер по предприемачество в Габрово

В архитектурно-историческия резерват "Боженци" се проведе   Първият международен младежки лагер "Предприемачът като откривател". В него участваха 22 младежи от България, Беларус, Израел, Полша и Русия. Партньори в организирането на лагера бяха Община..

публикувано на 15.07.18 в 08:30

Софийската пожарна служба навършва 140 години

На 16 април 1832 г. в София избухва пожар, който бързо обхваща магазини, кафенета, хлебопекарна, няколко къщи. Разтревоженото население се втурва по улиците, но не е в състояние с нищо да потуши огъня. Точно този ден в София е повреден главният..

публикувано на 14.07.18 в 08:00