Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионално измерение на българското европредседателство

БНР Новини

„Европейска поща“ с послания на ученици до Европейския съюз, дебат между училищни отбори по актуални теми и проблеми на Европа, изработване на огромна мартеница „Пижо и Пенда в Европа“ са само някои от  конкретните събития, чрез които община Луковит ще реализира проекта си „Предимството да си част от Европа“. Луковит всъщност е само една от 93-те български общини (от общо 264), които са разработили и реализират различни информационни кампании за популяризиране на приоритетите на /ългарското председателство на Съвета на ЕС.

Европейското председателство е преимущество за местната власт, каза пред Радио България Даниел Панов, председател на УС на Националното сдружение на общините в България и кмет на Велико Търново .

Снимка



Ресурсът, който е отделен за тези инициативи, е близо 300 хиляди лева и на местно ниво общините ще реализират множество събития, насочени най-вече към децата и младите хора, обяснява Даниел Панов. Сред планираните прояви има спортни и фолклорни празници, публични дискусии, изложби, концерти, арт ателиета, културни състезания, флашмоб и др. Чрез тези дейности на местно ниво до средата на годината общините ще се включат с над 2 млн. души в различни прояви, посветени на европредседателството. Списък с конкретните инициативи има и на сайта на Сдружението на общините в България.

279 хил. лв. са средствата за целеви разходи по бюджетите на общините за одобрените проекти по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на българското председателство на Съвета на ЕС 2018“. Така темата за европейските ценности, европредседателството и участието на България във вземането на решения на европейско ниво трябва да достигне до по-широк кръг хора.

76 на сто от българите отчитат, че европредседателството е важно за страната, като туризмът е една от сферите, в които се очакват позитиви в дългосрочен план. Старата българска столица Велико Търново е сред градовете, които разчитат много на туризма, и в следващите месеци ще се опита да привлече повече гости:

Ние имаме две големи събития, които ще бъдат на територията на Община Велико Търново по време на българското председателство, обяснява Даниел Панов. Но не насочваме усилия  само към програмата на европредседателството. Тук постоянно работим за развитие на туристическия потенциал на Община Велико Търново, като поставяме акцент върху културния туризъм. Още преди 15години във Велико Търново за първи път беше проведено Международното изложение за културен туризъм. По отношение развитието на културно-историческия потенциал на града, изключително важно е да се правят и нови обекти. По този начин представяме не само историята, а предлагаме на туристите една по-дългосрочна политика за привличането им в Старата българска столица. По този начин те увеличават престоя си тук, имат повече възможности да избират какво искат да разгледат. През 2016 г. отворихме, след много години реставрационни археологически дейности, крепостта Трапезица. Дължим благодарности на Азербайджан, които ни помогнаха със средства да завършим част от този проект. През есента на миналата година беше направен парк с емблематични сгради от България, които са и паметници на културата - това е място,към което в момента действително има голям интерес както от учениците, така и от туристи, които посещават Велико Търново.

Според Даниел Панов българските общини вече са се научили добре да работят по европейските програми и да реализират устойчиви проекти, насочени към подобряване на условията за живот в населените места.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05