Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион са възстановени през последните 10 години

Снимка: БГНЕС

Над десет хиляди хектара влажни зони в Дунавския регион, в това число и в България, са възстановени през последните 10 години от природозащитната организация WWF. По повод 2 февруари – Световния ден на влажните зони, еколозите уточниха, че до скоро ползите от възстановяването на тези зони не са били осъзнавани и в резултат на човешката дейност са унищожени близо 80 на сто от тях в Дунавския регион. Това е довело до срив на речния риболов. В миналото около 65 на сто от улова на риба в някои участъци на реката се е падал на дивия шаран, но след пресушаването на блатата край Дунав той се е превърнал в изчезващ вид. Влажните зони допринасят в много отношения за качеството ни на живот, например за предпазването от наводнения и осигуряването на чиста вода за хората. В тях се съхраняват големи количества въглерод, което ги прави изключително важни за предотвратяване на промените в климата, допълват от еко организацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40