Изложба с български антики оглави класация за най-посещавана експозиция

Снимка: БГНЕС

Авторитетното издание The Art Newspaper обяви изложбата на Националния археологически институт с музей при БАН „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“ за най-посещавана изложба на антична тематика през 2017 г. Класацията е направена, като се отчита броят посещения на ден. Експозицията с български артефакти, която проследява развитието на металургията през бронзовата епоха, изработката на предмети от злато и бронз и мястото им в живота на хората, обитавали българските земи, включва 333 находки – златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изливане на бронзови предмети и др. Тя е била открита за гостите на Музея за история на изкуството във Виена в периода 7 март- 5 юни 2017 г. и е привлякла 213 553 посетители. С българската експозиция Музеят за история на изкуството във Виена се нарежда пред престижни музеи като Бритиш музеум в Лондон, Палацо дела Гран Гуардиа във Верона, Нойес музеум в Берлин и др.

Още от рубриката

Възстановка „Независимостта: 1908 г.“ и пътуване с „Корона експрес“

На 23 септември по случай 110-годишнината от обявяването на независимостта на България община Велико Търново, Регионалният исторически музей и БДЖ организират възстановка   на посрещането на княз Фердинанд на гара Трапезица и обявяването на..

публикувано на 22.09.18 в 08:00

В Шишковци българи, сърби и македонци сядат на една балканска черга

Когато бутилка с огнено питие обходи насядалите около една трапеза, всички дрязги се забравят и хората започват да се прегръщат като братя. Това най-добре го знаем на Балканите, където от нищо пламваме подобно на клечица кибрит, но и владеем..

публикувано на 21.09.18 в 10:24

Вземете си куче от приют – породата му е любов

С широка усмивка и доверчиво сърце, Вивалди проси милувка, отърквайки се в ръцете на всеки приближил се човек. На просторната поляна в Южния парк в София той търси приятел, който да хване каишката му и завинаги да го отведе у дома...

публикувано на 20.09.18 в 12:46