Изложба с български антики оглави класация за най-посещавана експозиция

Снимка: БГНЕС

Авторитетното издание The Art Newspaper обяви изложбата на Националния археологически институт с музей при БАН „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“ за най-посещавана изложба на антична тематика през 2017 г. Класацията е направена, като се отчита броят посещения на ден. Експозицията с български артефакти, която проследява развитието на металургията през бронзовата епоха, изработката на предмети от злато и бронз и мястото им в живота на хората, обитавали българските земи, включва 333 находки – златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изливане на бронзови предмети и др. Тя е била открита за гостите на Музея за история на изкуството във Виена в периода 7 март- 5 юни 2017 г. и е привлякла 213 553 посетители. С българската експозиция Музеят за история на изкуството във Виена се нарежда пред престижни музеи като Бритиш музеум в Лондон, Палацо дела Гран Гуардиа във Верона, Нойес музеум в Берлин и др.

Още от рубриката

Да не се чувстваме безгласни, прикани Десислава Стефанова - Българка на годината на ДАБЧ

За девета година Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) връчи отличието Жена на годината. Номинирани за наградата на името на Света Злата Мъгленска бяха 15 българки от целия свят, които възпитават децата на нашите сънародници зад граница..

публикувано на 19.04.18 в 16:12

Изложбата “Болести и лечение през вековете” представя кратка история на медицината по нашите земи

Древните лечители по нашите земи притъпявали болката от скалпела с мандрагора, уповавали се на божествата и вярвали в силата на билките. А наследниците им дори и днес стъпват върху атавистичното им на моменти знание. Болестите, които са..

публикувано на 17.04.18 в 12:13
Маргарита Стоянова

За селския мол в Габрово и инициативата „Забравените традиции, живи вкусове”

„Селски мол”– лъскава помпозна сграда с магазини и офиси в центъра на някое селце? Не! Става въпрос за базар-изложение, наречен така съвсем на шега, но вече придобил голяма популярност. Идеята за създаването на селския мол принадлежи на четири..

публикувано на 17.04.18 в 10:58