Изложба с български антики оглави класация за най-посещавана експозиция

Снимка: БГНЕС

Авторитетното издание The Art Newspaper обяви изложбата на Националния археологически институт с музей при БАН „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“ за най-посещавана изложба на антична тематика през 2017 г. Класацията е направена, като се отчита броят посещения на ден. Експозицията с български артефакти, която проследява развитието на металургията през бронзовата епоха, изработката на предмети от злато и бронз и мястото им в живота на хората, обитавали българските земи, включва 333 находки – златни накити и съдове, бронзови сечива и оръжия, слитъци от бронз, калъпи за изливане на бронзови предмети и др. Тя е била открита за гостите на Музея за история на изкуството във Виена в периода 7 март- 5 юни 2017 г. и е привлякла 213 553 посетители. С българската експозиция Музеят за история на изкуството във Виена се нарежда пред престижни музеи като Бритиш музеум в Лондон, Палацо дела Гран Гуардиа във Верона, Нойес музеум в Берлин и др.

Още от рубриката

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Млада българка живее в дивите гори на Норвегия, за да изследва вълците

Златина Христова от Велико Търново е сред малкото хора, дръзнали да участват в програма за проучване популацията на вълците в Норвегия. 28-годишната българка е ангажирана в специализиран проект, а работата ѝ е да фотографира животните, които са защитени..

публикувано на 09.12.18 в 08:30