Българската гимназия в Болград отбелязва 160 години от създаването си

Идеята за създаване на българско средно училище в Бесарабия принадлежи на българофила украинец Юрий Венелин, който през 1832 г. предлага в Болград да се открие Централно училище и Национален български музей. Идеята му получава развитие едва през 1858 г., когато турският султан назначава за управник на Молдова княз Никола Конаки-Богориди – правнук на големия български възрожденец Софроний Врачански. След като делегация от българските колонии му представя подписка за откриване на училище, Богориди издава хрисовул (указ) за създаването му, в който подробно са описани статутът и принципите на финансиране и управление на Болградската гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Съдействие за откриването на първата българска гимназия оказва и българският революционер Георги Раковски, който се познава с княза от ранна възраст, и пристига в Молдова, за да моли Богориди да разреши откриването на българска печатница там.

СнимкаГимназията в Болград се превръща в първата голяма българска образователна и културна институция преди Освобождението на България през 1878 година. Първите учебни програми включват изучаване на френски, латински, немски, славянски, български и румънски език, история, математика, рисуване, астрономия и др., а за пръв директор е назначен Сава Радуев. По волята на учредителите преподаването на учебните дисциплини е на български език. През 1999 г. болградската гимназия получава името на видния революционер и демократ, деец на българското национално-освободително движение Георги Сава Раковски.

Болградската гимназия изиграва голяма роля в развитието на националното самосъзнание сред бесарабските българи през втората половина на ХІХ в. Тук се е възпитавала и образовала цяла плеяда българска бесарабска интелигенция, посветила своя живот на строителството на освободена България, сред които: академик Александър Теодоров-Балан – първият ректор на Софийския университет, генералите Данаил Николаев и Георги Тодоров, министрите Димитър Агура (на просветата), Иван Салабашев (на финансите), Георги Згурев и Йов Титоров (на правосъдието), Димитър Греков и Александър Малинов (министри-председатели на България) и други дейци, имената на които са записани със златни букви на страниците на българската история.

Снимка
В наши дни гимназията е едно от най-престижните учебни заведения в Южна Украйна, в което задълбочено се изучават български език и литература, история и култура на българския народ. Благодарение на възраждането на българските народни традиции, обичаи и празници, училището все повече се утвърждава като културен и духовен център на българщината в Бесарабия.

Снимка
Днес в гимназията се обучават над 430 ученици. Тази учебна година ремонтираната Болградска гимназия „Г. С. Раковски“ посрещна 60 първокласници. Всяка класна стая е оборудвана с технически средства. На разположение на децата са различни речници, географски карти, комплекти за изучаване на правопис и правоговор, геометрични фигури и много други. В гимназията е създаден и нов кабинет за дистанционно обучение.

Съставила: Десислава Семковска

Снимки: blgari.eu, trassae95.com и личен архив


Още от рубриката

Българските шофьори в окото на бурята

В последно време животът на българските шофьори започна да става все по-труден и изпълнен с опасни завои. Вдигнаха данъците за старите коли, които са над 75% от автомобилния парк от 3 млн. превозни средства в страната. После косвено увеличиха..

публикувано на 14.12.18 в 11:40
Снимка: БГНЕС

Децата, преминали през детска педагогическа стая, не са престъпници

Полицията работи с много деца, те невинаги са извършители на престъпление , подчерта Благородна Макева, зам.-директор на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, на заключителното събитие по проект за превенция на детската престъпност,..

публикувано на 14.12.18 в 11:18

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години..

публикувано на 10.12.18 в 12:43