Дипломати провокират младите българки да израснат като лидери на промяната

Снимка: БГНЕС
„Да, възможно е да сбъднеш мечтите си! Само трябва да опиташ!” – в това иска да убеди момичетата в ученическа възраст тематичен конкурс, организиран от британския посланик у нас Ема Хопкинс, с подкрепата на вицепрезидента Илияна Йотова. Апатията е най-тежката диагноза за обществото ни според Йотова и целта на националния конкурс „Посланик за един ден“ е да даде увереност на активните момичета, които не са се предали на апатия, а имат цели и мечти за бъдещето си. Искам да насърча всяко момиче на възраст между 15 и 19 години да вземе участие, защото конкурсът променя гледаната точка и е възможност за сбъдване на мечти – каза 17 годишната Блага Попчева – една от победителките в първото издание на инициативата през 2018 г.

Основното изискване е участничките да отговорят на един въпрос, като развият тезата си с не повече от 250 думи. А въпросът е: как бихте използвали своята лична сила и влияние като посланик, за да осъществите положителни промени в обществото? Нашата цел е да насърчим момичета от цяла България да бъдат по-амбициозни спрямо бъдещето си, а и да задълбочат своето чувство за социална отговорност – каза Ема Хопкинс:

Конкурсът „Посланик за един ден“ е организиран в сътрудничество с други посолства от дипломатическия корпус. Целта е да отбележим по новаторски начин Международния ден на жената. Инициативата ще приключи в София на 7 март, а победителките, заедно с посланичките и ръководителките на граждански организации, ще участват в едно обществено събитие на много високо равнище. Ще има и дискусии с редица изтъкнати ръководителки на граждански организации, включително и вицепрезидента Илияна Йотова, където ще акцентираме върху ролята на отделната личност, мотивацията и активността. Искаме да помогнем на бъдещите млади жени от цяла България да повярват в собствения си потенциал за реализация и промяна. Те трябва да знаят, че откъдето и да идват – от градове и далечни села, може дори да имат проблеми или да са със специални нужди, но всички те са равни, а на отговорни постове могат да разгърнат своята сила и да докажат потенциала си. Инициативата има и втора цел – да въведе момичетата в духа на работата, който са изградили жените-ръководители. Именно поради това правим връзката с посланичките на други държави например Азербайджан, Индонезия, Холандия, Албания.

Посланик Хопкинс сподели и личния си опит от миналогодишния конкурс, когато е прекарала един свой работен ден със 17 годишно момиче от гр. Вършец и е научила много за трудностите, които среща в живота си една българска девойка. По думите на Ема Хопкинс не само младите има какво да научат от дамите-дипломати. Вицепрезидентът Илиана Йотова също сподели своите впечатления от инициативата „Посланик за един ден“:

Порази ме свежият поглед на тези момичета върху проблеми, които са много тежки – например за равенството между половете, за младите – как търсят мястото си в живота, как осигуряват кариерата си, особено в по-малките и отдалечени краища на България. Нашата кампания с посланик Ема Хопкинс ще продължи и през следващите месеци. Тя е сред хората, посветили голяма част от своята работа в защита на човешките права, борбата срещу насилието над жените, трафика на хора и организираната престъпност – нещо различно от дипломатическата сфера, в която също така тя много успешно работи. Освен озлоблението, отчуждението и егоизма, икономическата криза от 2008 г. не роди нищо ново. На преден план излизат проблемите с уязвимите групи и изолирането на ромските училища в България. Страхът за собственото ни оцеляване измести понятия като солидарност, съпричастност, принадлежност.

Условията на конкурса „Посланик за един ден“ са подробно разяснени на страницата на Британското посолство.

Още от рубриката

Изложбата „Еврика“ разкрива тайни от света на науката в Европейската столица на културата

Детският научен център „Музейко“ гостува в Пловдив със своята нова изложба „Еврика“. Тя остава в Града под тепетата през цялата 2019 г., за да запознава жителите и гостите на Европейската столица на културата с многобройни любопитни открития и тайни..

публикувано на 20.01.19 в 08:35

Ръкавиците на Милена Стефанова са бижу за ръцете на всяка жена

Милена Стефанова започва да се занимава с плетене още като ученичка, попивайки майсторлъка от баба си и майка си. Пренася любовта към красивото и изящното през годините, сътворявайки от прежда прекрасни чанти и плетива, повечето от които..

публикувано на 19.01.19 в 08:00
Снимка: архив

Природозащитници алармират за потенциална екокатастрофа в района на българо-сръбската граница

Унищожаването на природата и нейните ресурси в името на частни интереси е проблем, който от години притеснява населението от двете страни на българо-сръбската граница. Природозащитници и общественици от двете държави с тревога следят случващото..

публикувано на 18.01.19 в 11:05