Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двуезична карта на винените маршрути разкрива очарованието на Мелнишкия регион

Още от древността виното е важна част от традициите, живота и трапезата на българина. Плодородните почви и умереноконтиненталният климат у нас са изключително благоприятни за отглеждането на различни сортове грозде, сред които каберне, мерло, гъмза, памид… Наред с тях има и специфични, които виреят единствено в определени региони– такива са сортовете „Широка мелнишка лоза“, „Мелник 55“, „Мелник 1300“ и „Руен“, чието местонахождение е Югозападната част на България.

Именно там – в Мелнишкия регион, ни отвежда жаждата за пътешествия, а и за глътка ароматно и запомнящо се вино. С чаша в ръка желанието да узнаем повече както за богатото културно-историческо и природно наследство, така и за характерните традиции във винопроизводството тук, става все по-голямо. Това обаче не е лесна задача, освен ако не попаднете на някой отзивчив местен жител или не откриете удобната двуезична карта „Винени маршрути Мелник“. Езиците, на които е съставена, са български и английски и макар тиражът ѝ да не е голям, информацията в нея се актуализира всяка година, тъй като все повече  винопроизводители проявяват интерес да се включат. Върху картата са обозначени всички изби, както и лозята, които имат своя марка, но нямат своя изба. Разпространява се безплатно по време на специализирани винени събития, както и в туристическите центрове в София и Банско. Какво още включва картата, научаваме от нейния създател Милица Зикатанова:


Милица ЗикатановаКартата показва и основни културни, природни и исторически забележителности в района, заключен между градовете Сандански, Петрич и Мелник. Много интересни за нашия регион са религиозните паметници. Посещават ни много хора, които се интересуват от Роженския манастир, храм-паметника „Св. Петка Българска” в местността Рупите, църквата „Св. Георги“ в село Златолист и легендата за Преподобна Стойна, която е живяла там. Като природна забележителност сме отбелязали парк „Пирин“, водопадът „Скока“ до мистериозното село Любовище и др. От историческите забележителности най-интересен е археологическият обект Хераклея Синтика – древен град в близост до Петрич, чиято история трябва да се знае. Освен него имаме археологически и исторически музеи в Сандански и много други хубави места в региона. С две думи – това е една прекрасна дестинация както за уикенда, така и за по-дълги екскурзии.

Сред обектите, станали част от винените маршрути, са Музеят на виното в Мелник и Кордопуловатакъща в града, построена през 1754 г. от един от най-големите местни родове – производители и търговци на вино. Изглежда качеството му е било изключително, тъй като те успешно продавали своя еликсир във Виена, Будапеща, Венеция и Париж.

Според Милица регионът е посещаван от туристи от цял свят. Най-голям е броят на българите и румънците, които се отбиват на път към южната ни съседка Гърция. Това, което най-често ги кара да останат или да се завърнат отново, е изумителната природа, но също така и множеството минерални извори, с които изобилстват тези места. Само около Сандански броят им е над 80.

Ако разказаното дотук ви е заинтригувало, а животът на бързи обороти вече ви е изтощил, време е да си подарите пътуване до един от уютните краища на България – Югозапада. Какъв по-добър период за подобна екскурзия от предстоящия празник на виното и любовта – 14 февруари! Със сигурност най-малкото градче в България – Мелник, ще ви посрещне и омагьоса по неповторим начин, а в дните от 14 до 17 февруари винарските изби в района отварят вратите си за посетители. Предвидили са демонстрации на традиционно зарязване на лозята, турове и дегустации, пазар на местни производители и богата фолклорна програма.

Снимки: БГНЕС и личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15