Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отново е домакин на Европейски дни на птиците

Снимка: архив

На 3-ти и 4-ти октомври, страната ни събира гости от Европа, Близкия Изток и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията на птиците. Това е едно от най-големите международни събития, което се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, от 1993 г. насам.

Досега, за 26 години в него са участвали над един милион души, които са наблюдавали повече от 75 милиона птици. Тази година Европейските дни на птиците се координират на международно ниво от Словашкото орнитологично дружество /BirdLife Словакия/. Градовете-домакини на събитието в България са София, Варна, Хасково, Свищов и Гоце Делчев.

Освен наблюдения на птици, са предвидени и презентации за застрашените видове и техните миграции, екскурзии, кръгли маси и др.  Те ще се проведат при строго спазване на епидемиологичните мерки, посочва в съобщението си БДЗП. Кои са най-търсените пернати видове от орнитолози и фотографи?- вижте в публикацията „Ловци“ на пернати в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00