Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 юни в „Градинката на радостта“

Зелените идеи си прокарват път към детското сърце

Снимка: Елена Каркаланова

Една необикновена градинка заживя собствен живот в София. И не мислете, че става въпрос за необичайно зелено пространство. Нетипичен е начинът, по който тя се ражда - първо в мечтите на децата от едно столично училище, а след това и от съвместния труд на родители, учители и самите малчугани. И днес, когато всички деца в България празнуват, се очаква градинката да приюти тържеството, с което първокласниците ще ознаменуват своето начално ограмотяване и радостта от това да преобразяват средата със собствения си труд и идеи. Затова са я нарекли “Градинка на радостта“.

Сияна, Йоана, Благовеста и Димана знаят, че в почвата не трябва да има големи буци пръст, ако искат да могат да посадят в градинката си дъхави билки и цветя. Момиченцата са в края на своя първи клас и казват, че часовете по Околен свят са сред любимите им, тъй като научават много неща за растенията и животните. Всъщност тези часове са само по един път в седмицата. Затова учителите им са решили да допълнят учебната програма с малко практическа подготовка.

„Трудейки се в градинката, децата се учат да работят заедно с природата и за природата, изучавайки и прилагайки принципите за устойчиво развитие на екосистемите. За да придобие природата личностен смисъл за детето, то трябва да пристъпи към нея с радост и интерес. И тук е ролята на учителя - да създаде у него любопитство към процесите, които протичат в природата, да го включи активно в занимания за опазване на околната среда и непосредствения допир до растенията и животните. Участието на детето в процеса на засаждане и отглеждане на растенията, добиването на реколта и доставянето ѝ до дома всъщност оформят неговата ценностна система и изграждат стремеж към природосъобразен начин на живот“, обяснява началният учител Силвия Марушкина.

Затова нейният клас, в екип с останалите начални класове от 81 Иновативно средно училище „Виктор Юго“ в София, създават проект за изграждане на билкова градинка в двора на школото. Той е сред 15-те одобрени за подкрепа от Фондация ЕкоЦентрик и младежката организация JANUN, Германия. „Ние сме една от 4-те институции в София, които спечелиха конкурса и сме единственото училище в столицата, с одобрен проект, - обяснява Силвия Марушкина. - Идеята ни е в нея децата да се научат да бъдат отговорни към средата, в която живеят. Това означава да уважават себе си и своето място в света.“

През миналия век почти всяко училище в малките български градове и села е имало образователна зеленчукова или овощна градинка. Днес подобни проекти се считат за иновация, макар да се случват почти три века след призива на Жан-Жак Русо „Назад към природата“. А градските деца на XXI век, оказва се, обичат природата и бързо се втурват в дейности, свързани с околната среда. Работата в учебната градинка има и друг ефект:

„Това е и най-ценното, което ни дарява това малко късче природа в двора на 81-во Иновативно училище – то ни сближи. Създаде общност от децата, родителите и учителите. Създаде приятелски взаимоотношения помежду ни и се получи синергия, едно надграждане на отношения, на сплотеност, на споделеност“, категорична е Силвия Марушкина.

Снимки: Елена Каркаланова и Фейсбук

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05