Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 юни в „Градинката на радостта“

Зелените идеи си прокарват път към детското сърце

Снимка: Елена Каркаланова

Една необикновена градинка заживя собствен живот в София. И не мислете, че става въпрос за необичайно зелено пространство. Нетипичен е начинът, по който тя се ражда - първо в мечтите на децата от едно столично училище, а след това и от съвместния труд на родители, учители и самите малчугани. И днес, когато всички деца в България празнуват, се очаква градинката да приюти тържеството, с което първокласниците ще ознаменуват своето начално ограмотяване и радостта от това да преобразяват средата със собствения си труд и идеи. Затова са я нарекли “Градинка на радостта“.

Сияна, Йоана, Благовеста и Димана знаят, че в почвата не трябва да има големи буци пръст, ако искат да могат да посадят в градинката си дъхави билки и цветя. Момиченцата са в края на своя първи клас и казват, че часовете по Околен свят са сред любимите им, тъй като научават много неща за растенията и животните. Всъщност тези часове са само по един път в седмицата. Затова учителите им са решили да допълнят учебната програма с малко практическа подготовка.

„Трудейки се в градинката, децата се учат да работят заедно с природата и за природата, изучавайки и прилагайки принципите за устойчиво развитие на екосистемите. За да придобие природата личностен смисъл за детето, то трябва да пристъпи към нея с радост и интерес. И тук е ролята на учителя - да създаде у него любопитство към процесите, които протичат в природата, да го включи активно в занимания за опазване на околната среда и непосредствения допир до растенията и животните. Участието на детето в процеса на засаждане и отглеждане на растенията, добиването на реколта и доставянето ѝ до дома всъщност оформят неговата ценностна система и изграждат стремеж към природосъобразен начин на живот“, обяснява началният учител Силвия Марушкина.

Затова нейният клас, в екип с останалите начални класове от 81 Иновативно средно училище „Виктор Юго“ в София, създават проект за изграждане на билкова градинка в двора на школото. Той е сред 15-те одобрени за подкрепа от Фондация ЕкоЦентрик и младежката организация JANUN, Германия. „Ние сме една от 4-те институции в София, които спечелиха конкурса и сме единственото училище в столицата, с одобрен проект, - обяснява Силвия Марушкина. - Идеята ни е в нея децата да се научат да бъдат отговорни към средата, в която живеят. Това означава да уважават себе си и своето място в света.“

През миналия век почти всяко училище в малките български градове и села е имало образователна зеленчукова или овощна градинка. Днес подобни проекти се считат за иновация, макар да се случват почти три века след призива на Жан-Жак Русо „Назад към природата“. А градските деца на XXI век, оказва се, обичат природата и бързо се втурват в дейности, свързани с околната среда. Работата в учебната градинка има и друг ефект:

„Това е и най-ценното, което ни дарява това малко късче природа в двора на 81-во Иновативно училище – то ни сближи. Създаде общност от децата, родителите и учителите. Създаде приятелски взаимоотношения помежду ни и се получи синергия, едно надграждане на отношения, на сплотеност, на споделеност“, категорична е Силвия Марушкина.

Снимки: Елена Каркаланова и Фейсбук

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12