Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

29 юни – Национален ден на безопасността на движението

Грешките на пътя често са провокирани от лоша организация на движението

Снимка: БГНЕС

За първите три месеца на настоящата година по пътищата на България са се случили 1051 пътно-транспортни произшествия /ПТП/, при които са загинали 72-ма и са ранени 1307 души. И макар статистиката на МВР за този период да показва намаление на инцидентите спрямо същите месеци на 2020 година, от Института за пътна безопасност съобщават за повишаване на произшествията със затоплянето на времето:

„Ние от няколко седмици алармираме българското общество и политиците, че имаме лавинообразно нарастване на жертвите на ПТП – с 40 % от началото на месец май. Никоя институция не се трогва“ - заяви в ефира на БНР-Стара Загора инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

По думите му, в България липсва адекватна и дългосрочна стратегия за пътна безопасност, а „Агенция „Пътна инфраструктура“, МВР и Министерството на транспорта нямат желание за промяна“.Той разкритикува властимащите, че институциите се сещат за проблемите едва след всяка тежка катастрофа.

От Института за пътна безопасност изготвят черна карта на местата с катастрофи в страната. Тя потвърждава и данните на МВР, че районът на Пловдив води в негативната статистиката за броя на загинали и ранени по пътищата.

„Предварителните данни сочат, че АМ „Тракия“ се оказва неестествено наситена с инциденти. Всички други магистрали взети заедно имат по-малко жертви, отколкото на „Тракия“. Другото, което прави впечатление в изображението, което сме нарекли „карта на черните пътища в България“, е, че вече не говорим за черни точки, на които стават катастрофи, а за пътища. Ние имаме цели пътища от стотици километри, на които буквално на всяко кръстовище има смъртни инциденти. Най-сериозният и важен проблем е организацията на движението - неправилно поставени знаци, липсата на маркировка, на обезопасителни системи, неправилното ремонтиране и мърлявото поддържане на пътищата предизвикват шофьорите да допускат грешки. Ясно е, че нямаме пари да направим пътища като в Германия. По тази причина ние трябва да идентифицираме и приоритизираме рисковете по тези пътища и да насочим към тях финансовия ресурс. Но не по начина, по който сега се харчат парите, защото ние констатираме учудващи неща и има оглушително мълчание от служебното правителство“, разкри Богдан Милчев.

И докато пътищата в страната придобият вид, в който да няма предпоставки за инциденти, отговорността остава в ръцете на всеки от нас, като участник в движението. В тази връзка Столичната организация на Българския червен кръст организира празник на открито от 16:30 в Княжевската градина в София. Нарекли са го „Животът е с предимство“ и има за цел да постави широк публичен акцент върху системни и ефективни действия за повишаване нивото на безопасността на движението по пътищата и опазването на здравето и живота на учениците от столицата. В Плевен доброволци ще демонстрират как се оказва първа долекарска помощ по повод Деня на безопасността на движението по пътищата.

Съставил: Е. Каркаланова / по интервю на Тошка Събева, БНР- Ст. Загора/

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17