Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България на прага на предизборна кампания 2 в 1

Снимка: БГНЕС

22 партии и 7 коалиции ще участват в предстоящите избори за състав на 47-то Народно събрание на 14 ноември. Възможно е броят им да намалее, тъй като предстои проверка на предоставените за регистрацията им подписи. На 13 октомври предстои Централната избирателна комисия да определи с жребий номерата, които ще получат партиите в бюлетината, а на 15-ти започва предизборната кампания. Тя ще бъде на принципа „две в едно“, тъй като на същата дата – 14 ноември, българите ще избираме и държавен глава. Освен кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент, издигната от Обществен съвет и вече подкрепена от младите политически формации „Има такъв  народ“ и „Продължаваме промяната“, а също така и от лявата Българска социалистическа партия, все още не са ясни номинациите на другите основни политически играчи – ГЕРБ, „Демократична България“ и Движението за права и свободи.

Няколко са любопитните моменти, които заслужават внимание и анализ в настоящия момент. За първи път в 30-годишната демократична история на България, в един и същи ден ще съвпаднат вот за президент и вицепрезидент и парламентарни избори. Все още няма категорични мнения дали този факт ще засили избирателната активност, която на последния вот за състав на Народното събрание не успя да премине 50 на сто (42.19%).

От друга страна стои въпросът, какво печелят партии като ГЕРБ и „Демократична България“, които значително закъсняват с обявяването на кандидатурите си президентския пост. От ГЕРБ вече заявиха, че ще съобщят името в последния възможен момент – 12 октомври, за да избегнат компроматна атака срещу кандидата им. „Демократична България“ пък все още обсъждат „всички възможни варианти“ и предстои да вземат „колективно решение“. На този фон, вече известните кандидатури на лидерите на  партиите „Възраждане“ и „Атака“ – Костадин Костадинов и Волен Сидеров, фолк певицата Луна Йорданова, бившият журналист Цвета Кирилова и бившият вицепремиер в правителството на Димитър Попов – Александър Томов предвещават Румен Радев и Илияна Йотова безпрепятствено да достигнат до втори тур на 21 ноември.

Къде и кои са кандидатите на водещите партии? – върху този въпрос разсъждават анализаторите. Според Страхил Делийски поведението на ГЕРБ е нелогично и неуважително към техните избиратели:

Страхил Делийски
„Те близо 2 години атакуват Радев, но ние продължаваме да не знаем каква алтернатива предлагат най-големите противници на настоящия държавен глава. Борисов дължи на своите избиратели това той да бъде кандидат за президент на ГЕРБ“, категоричен бе Делийски пред БНР.

Политологът припомни, че също както БСП преди години, ГЕРБ се намира в криза, от която възможен изход е именно кандидатурата на бившия премиер Бойко Борисов за президент. Той трябва да последва примера на Георги Първанов (президент в периода 2002-2012 г.), който успя да спечели изборите и да извади своята партия от изолация.

Георги Киряков обаче остава скептичен доколко подобен ход би бил печеливш:

Георги Киряков
„Борисов не би се изправил срещу Радев като кандидат за президент, ако няма категоричните уверения, че ще спечели тези избори. Да не говорим, че има един рефлекс у избирателите, които, ако Борисов се изправи срещу Радев, ще гласуват масово против него, независимо дали харесват или не харесват Радев. Освен това Бойко Борисов не обича да губи каквито и да било избори и всяка загуба го ранява жестоко в сърцето и ума“ – допълни Киряков.

Логичен въпрос при провеждането на избори 2 в 1 е, кой от двата типа кампании ще надделее и повлияе на избирателите да упражнят правото си на глас:

Борис Попиванов
„Двете кампании ще преминат с превес за президентската, не за друго, а защото за изминалите два парламентарни избора, партиите успяха да кажат каквото имаха по отношение на обещанията и програмите си, но им липсва нов поглед върху ситуацията, в която се намираме в момента – коментира и Борис Попиванов в интервю за БНР. – Засега липсват ясно изразени техни позиции за цената на тока, инфлацията и Covid-кризата с достигнатите отново високи нива на смъртност. За да избегнат разговора за проблемите и необходимите реформи, за партиите е много по-комфортно да се фокусират върху президентската битка и да превърнат спора си в междуличностен.“

Снимки: БГНЕС, Кирил Чобанов и архив

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30