Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Рим ще разкаже за българските следи по света през детските очи

| обновено на 01.11.21 в 15:12
Снимка: Българското училище „Асен и Илия Пейкови“

С палитра, камера и слово българчета зад граница потърсиха следите на България в държавите, в които живеят. Това стана в рамките на международното младежко биенале, организирано от Българското училище „Асен и Илия Пейкови“ и Културна Асоциация „Паралел 43“ в Рим, Италия. Най-впечатляващите творби ще бъдат представени на специална изложба, която ще бъде открита първо на 6 ноември в Американския университет в италианската столица, а след това – през юли 2022 г., ще гостува и на Българската академия на науките в София. Тогава ще бъде готов и специален каталог с всички творби.

„Първоначално биеналето беше насочено само към българските деца зад граница, чрез Асоциацията на българските училища в чужбина, но с течение на времето в него се включиха и много ученици от България“, разказа Венета Ненкова, основател на училището, вдъхновител и организатор на биеналето. Така, в конкурсната програма са взели участие близо 100 деца от различни държави, като най-голяма активност е имало сред подрастващите българчета от Великобритания, Германия, Франция, Италия и САЩ, изпратили за конкурса живописни творби, графики, но и късометражни документални филми, които могат да бъдат видени в youtube канала на биеналето.

В рисунките и видеоклиповете си децата ни водят до места, свързани с прабългарите в Италия – в Молизе и Челе ди Булгерия, разказват за „билката на кралицата“, както е известно растението беладона, с което българинът Иван Раев спасява кралица Елена Савойска от опасна болест. Творбите изобразяват също паметниците на капитан Петко Войвода и патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим, монумента на Васил Левски във Вашингтон, българската чешмичка в Кенсингтън Гардънс в Лондон и много други „български места“ по света.

Художествените творби са разделени в три групи, според възрастта на участниците /6-10 г., 11-14 г. и 15-18 г./, а за авторите на кратки филмчета са предвидени колективни и индивидуални отличия. Журито на биеналето „Българските следи по света – с палитра, камера и слово“ вече обяви победителите, а наградите са предоставени от Националния археологически институт с музей при БАН.

Важната роля на вдъхновител на детското творчество в повечето случаи е поверена на преподавателите в българските неделни училища зад граница. Затова по повод Деня на будителите с грамоти за заслуги в опазването на българското културно наследство зад граница са наградени Снежина Мечева от БУ „Иван Станчов“ в Лондон (Англия), Евелина Аврамова от БУ „Васил Левски“ в Кайзерслаутерн (Германия) и Елена Белин от Бърлингтън, Масачузетс (САЩ). Не са пропуснати и съвременните будители от България – Мария Буюклиева от софийската Първа английска гимназия е отличена за заслуги в съхраняване на българското културно наследство в България, а добричкото ателие „Стела и Дара“ – за приноса им в развитието на артистичните умения сред подрастващите, съобщи още Венета Ненкова от Рим.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: Българско училище „Асен и Илия Пейкови“, Рим

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илияна Йотова откри в Мюнстер българския народен събор “Нишка от корен”

“ Няма малка България, има една България и тя е нашата Родина. Независимо къде сме избрали да живеем, ни свързва нишка, здрава като Кубратовия сноп .” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към сънародниците ни в Мюнстер на откриването на..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04
Зографски манастир в Атон

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” се открива в Рим по случай 24 май

Изложба “Атон в рисунки и фотографии” ще бъде открита на 22 май в Папския латерански университет в Рим. Събитието, което ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, е част от програмата на Българската православна църковна община “Свети..

публикувано на 18.05.24 в 11:03